Bursita
Problemele de sănătate apar fie pe fondul unor îmbolnăviri cauzate de vârstă sau de alți factori, cât și din cauza unor evenimente ce nu pot fi premeditate, cum ar fi accidentele sau loviturile. Cu cât soliciți mai mult o parte a corpului, cu atât aceasta este mai predispusă la leziuni, iar umerii se numără printre părțile care sunt tot timpul implicate în efectuarea mișcărilor. Atunci când aceste mișcări sunt repetitive, șansele de a te răni cresc exponențial, mai ales dacă efortul este unul intens.
Bursita este o afecțiune caracterizată de inflamarea burselor, mici saci umpluți cu lichid care amortizează și reduc frecarea dintre oasele, tendoanele și mușchii din apropierea articulațiilor. Aceste burse se aseamănă din punct de vedere al rolului lor cu pernele de protecție, permițând mișcarea ușoară și nedureroasă a articulațiilor. Cu toate acestea, atunci când bursele devin inflamate, apar simptome precum disconfort, durere și mobilitate limitată.
Simptomele bursitei includ de obicei durere la nivel local, sensibilitate și umflare în jurul articulației afectate.
Pacienții descriu durerea ca fiind una surdă, în timp ce alții spun că suferă de rigiditate în acea zonă, care se agravează odată cu mișcarea sau presiunea asupra acelei părți a corpului. În unele cazuri, articulația poate să se înroșească și să devină caldă la atingere. Cele mai frecvente zone afectate de bursită includ umerii, coatele, șoldurile, genunchii și călcâiele. În funcție de localizare, pacienții pot întâmpina dificultăți în a efectua mișcări sau activități specifice asociate cu acea articulație. Acest lucru poate să impacteze inclusiv starea emoțională, din cauza faptului că mișcările obișnuite nu mai pot să fie efectuate fără disconfort.
Clasificarea bursitei
Fiecare tip de bursită are simptome specifice și potențiali factori de risc. Diagnosticarea cu exactitate a tipurilor de bursită este un pas esențial pentru elaborarea unui plan de tratament cât mai adecvat, care să ofere rezultatele dorite.
- bursita subacromială (umăr);
- bursita olecraniană (cot);
- bursita trohanterică (șold);
- bursita inter-metatarsiană la nivelul plantei;
- bursita prepatelară (genunchi);
- bursita retrocalcaneană (călcâi).
Cauzele bursitei
Bursita poate fi cauzată de o varietate de factori, care includ: mișcări repetitive, traume, infecții și afecțiuni medicale subiacente. Mișcările sau activitățile repetitive care pun presiune excesivă sau care produc frecarea unei anumite articulații pot duce la bursită. De exemplu, mișcările repetate deasupra capului în sporturi precum tenisul sau voleiul pot duce la bursita subacromială, în timp ce îngenuncherea prelungită sau târâtul pot contribui la bursita prepatelară. Natura repetitivă a acestor activități irită acei mici săculeți, provocând inflamații ce se pot agrava în timp, dacă nu se iau măsuri.
Trauma directă sau rănirea unei articulații poate provoca, de asemenea, bursită. Căzăturile, loviturile sau presiunea prelungită asupra unei articulații pot duce la inflamație și bursită ulterioară. De exemplu, impactul direct asupra cotului poate duce la bursita olecranului.
Infecțiile, deși mai puțin frecvente, pot provoca și bursită. Când bacteriile intră în bursă, acestea pot duce la infecție și inflamație ulterioară.
Factorii de risc care pot favoriza apariția bursitei includ:
- vârsta, deoarece bursita devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă, ținând cont de faptul că bursele pot deveni mai puțin elastice și mai predispuse la inflamație;
- ocupațiile sau activitățile care implică mișcări repetitive sau prelungite, cum ar fi munca în agricultură;
- ocupațiile sau activitățile care implică mișcări repetitive sau prelungite, cum ar fi munca în agricultură;
- postura incorectă;
- dezechilibrele musculare;
- anomaliile biomecanice;
- artrita reumatoidă;
- guta;
- diabetul;
Tratamente pentru bursită
Scopul nostru atunci când întâlnim pacienți care suferă de bursită este să le alinăm durerea și să le oferim șansa unei recuperări cât mai ușoare. Astfel, ne concentrăm pe ameliorarea durerii, reducerea inflamației și restabilirea funcției normale a articulațiilor. Planul de tratament specific poate varia în funcție de severitatea simptomelor și de cauza de bază a bursitei. În cele mai multe cazuri, măsurile conservatoare sunt eficiente în gestionarea acestei afecțiuni.
Odihna articulației afectate este esențială pentru a permite bursei inflamate să se vindece. Evitarea activităților care agravează simptomele este un element important în prevenția leziunilor viitoare. Aplicarea pungilor de gheață sau a compreselor reci pe zona afectată sunt metode recomandate pentru reducerea durerii și a umflăturilor, însă doar pe moment. Medicamentele antiinflamatoare pot fi recomandate pentru a atenua durerea severă și pentru a reduce inflamația.
Pe de altă parte, conceptul din spatele Alchimeia se bazează pe promovarea unei vieți sănătoase pe termen lung. Chiar dacă recunoaștem importanța ameliorării simptomatologiei de moment, este o prioritate pentru noi să redăm bunăstarea pentru un viitor cât mai îndepărtat. Astfel, planurile de tratament sunt concentrate în jurul terapiilor ce ajută la întărirea organismului.
Kinetoterapia este excelentă în cazul persoanelor cu bursită, pentru a întări mușchii din jurul articulației afectate, pentru a îmbunătăți stabilitatea articulației și pentru a asigura o stare emoțională cât mai bună. Exercițiile terapeutice, întinderile și terapiile ce utilizează ultrasunetele sau stimularea electrică facilitează vindecarea și îmbunătățesc mobilitatea articulațiilor.
În unele cazuri, se poate recomanda aspirarea lichidului bursei sau injecțiile cu corticosteroizi. Aspirația implică îndepărtarea excesului de lichid din bursa inflamată, oferind o ușurare temporară. Injecțiile cu corticosteroizi introduc medicamente antiinflamatoare direct în zona afectată, reducând durerea și inflamația. Cu toate acestea, specialiștii vor menționa dacă aceste tratamente sunt contraindicate în unele cazuri, ele fiind o soluție pe care o luăm în calcul abia când am epuizat orice altă opțiune.
Chirurgia este rareori necesară pentru bursită, dar poate fi luată în considerare în cazuri severe sau când tratamentele conservatoare nu reușesc să ofere ameliorare. Intervenția chirurgicală poate implica îndepărtarea bursei inflamate sau tratarea unor afecțiuni conexe ce interferează cu sănătatea umărului.
Atunci când un pacient apelează la serviciile noastre, suntem întotdeauna transparenți și prezentăm situația reală. Nu credem în formule standard sau în tratamente minute care promit vindecarea de pe o zi pe alta, ci credem în puterea persisteței și a optimismului.
Astfel, ne încurajăm pacienții să participe activ la terapiile cuprinse în planul de tratament și, mai mult decât atât, să includă în obieceiurile zilnice mișcarea și, mai ales, exercițiile pe care le recomandăm. Cu un stil de viață sănătos și cu dorința de a te face bine, vei reuși să depășeșți orice problemă de sănătate și să te bucuri de o vindecare mai facilă, de un proces care nu îți cauzează disconfort greu de tolerat.