Cum alegi ghiozdanul potrivit?
Perioada premergătoare începutului anului școlar dă bătăi de cap majorității părinților și se remarcă prin aglomerație sporită în centrele comerciale din dorința de a-și pregăti copiii cât mai bine pentru prima zi de școală.
Deși pentru elevi revenirea la școală este o bucurie, de cele mai multe ori pentru părinți goana după rechizite și încercarea lor de a împăca lista de necesitați cu dorința de a le fi pe plac școlarilor pot deveni adevărate teste de răbdare.
Trebuie menționat că, dintre toate lucrurile de pe lista de cumpărături, cel care va avea cel mai mare impact asupra sănătății elevului, dacă a fost ales necorespunzător, este ghiozdanul, iar afecțiunile pot fi adesea ireparabile daca sunt ignorate. Prin urmare, te întrebi probabil ce criterii să iei în considerare cand cumperi ghiozdanul, dincolo de a fi pe placul elevului.
Și totuși… cât de greu poate fi un ghiozdan?
Potrivit studiilor, greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 8,2% – 10% din greutatea corporală a copilului.
Astfel, un ghiozdan gol trebuie să cântărească până la 1 kg, iar încărcat să nu depășească 10% din greutatea corporală a copilului. Prin urmare, pentru un copil de clasele I-IV, care cântărește în medie între 20 și 35 de kilograme, ghiozdanul nu trebuie să depășească 2-3,5 kg, iar pentru eleviii din clasele V-VIII în medie 5 kg. Motivul se ascunde în particularitățile de dezvoltare a copilului întrucât la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale.
Care este dimensiunea potrivită?
Pentru confortul copilului în drumul lui spre școală cu ghiozdanul în spate, se recomandă alegerea unei dimensiuni proporționale cu dezvoltarea lui fizică, care să corespundă limitelor anatomice ale trunchiului, adică între nivelul umerilor și nivelul taliei. Astfel, pentru a nu-l incomoda sau a-i provoca probleme de sănătate, ghiozdanul nu trebuie să ajungă mai jos de mijlocul copilului sau mai sus de umeri și nici să nu se extindă în lateralul umerilor cu mai mult de 3 cm.
Contează forma sau baretele?
Nu doar dimensiunea, ci fi forma ghizdanului poate determina probleme, mai ales partea din spate, care trebuie să aibă o conturare cât mai ergonomică și urmărească cât mai precis liniile spatelui.
Uită-te cu atenție la barete: să fie ajustabile, late și căptușite pentru a asigura o distribuție eficientă a greutății pentru a reduce oboseala umerilor și a spori confortul și siguranța copilului. Baretele (bretelele) trebuie să fie egale și bine strânse pe corp astfel încât ghiozdanul să nu fie foarte mobil.
Pentru ce material să optez?
În ceea ce privește materialul, alege țesături ușoare dar rezistente (poliester, naylon), inclusiv la factorii de mediu (ploaie, ninsoare), care să permită utilizarea ghiozdanului în condiții de vreme nefavorabilă. La exterior, spatele trebuie să fie căptușit cu material poros sau reticular, care să nu permită transpirarea copilului.
Cât de importantă este compartimentarea?
O compartimentare adecvată implică buzunare simetrice care să contribuie la o distribuire optimă a greutății. Când își face ghiozdanul pentru a doua zi, învață-ți copilul că, pentru un confort sporit, să poziționeze obiectele grele mai aproape de spate și pe cele ușoare spre exterior.
Cercetătorii ne atenționează că, de multe ori, copiii nu beau suficientă apă pentru o hidratare optimă, deci asigură-te că alegi un ghiozdan cu spațiu special pentru sticla de apă și amintește-i mereu copilului să aibă apa la el și să bea de fiecare dată când îi este sete.
Chiar pot apărea probleme?
Da! Un ghiozdan care depășește greutatea maximă recomandată și/sau purtarea lui pe un singur umăr duc la o presiune asupra coloanei vertebrale, a mușchilor și articulațiilor, o „atitudine vicioasă”, care înseamnă un dezechilibru al umerilor și al bazinului.
Da, ghiozdanele prea grele produc dureri de umeri și de spate. Soluția este tonifierea musculaturii paravertebrale, adică a mușchilor aflați de-o parte și de altă a coloanei, prin gimnastică medicală sau printr-un sport care întărește acești mușchi, cum ar fi înotul.
Sunt de evitat ghiozdanele grele, prea mari, fară niciun fel de protecție și susținere a spatelui sau cu o singură curea, care poate cauza probleme în dezvoltarea coloanei, dar și dureri de gât și de umăr.
Menținerea fermă a ghiozdanelor pe spate, lipite de omoplați și reglate în funcție de înălțime, reprezintă unicul mod de a evita defectele de postură. Învață copilul să poarte ghiozdanul pe ambii umeri și asigură-te că a înțeles cât de important este acest aspect.
Acum că am clarificat importanța ghiozdanului, îți dorim un început de an școlar cu bucurie!