Deviații de ax ale genunchilor
Problemele articulare și de mobilitate pot să apară la orice vârstă. Deviaţiile de ax ale genunchilor în plan frontal (genu varum şi genu valgum) au frecvență ridicată inclusiv în cazul copiilor, dar corecția se poate face cu ușurință dacă se intervine la timp.
Nou-născuții prezintă deviații de ax ale genunchilor în mod natural, însă acestea se corectează după vârsta de 18 luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, tratamentul precoce ajută la rezolvarea acestei probleme, atunci când deviația este depistată cât mai repede.
Genunchii au un rol extrem de important în sprijinul greutății și în deplasare. Problemele la nivelul genunchilor se pot agrava și vor cauza disconfort și dureri, precum și dificultate în timpul mersului. Deviația de ax a genunchilor sau genu varum este afecțiunea care cauzează aspectul de „picioare în paranteză”. Chiar dacă inițial nu cauzează dureri, genu varum poate să se agraveze atunci când nu este urmat un tratament specific. În unele situații, pacienții pot dezvolta o artroză a genunchiului, cum este gonartroza, din cauza presiunii intense. Dacă până la vârsta de 18 luni afecțiunea se poate trata foarte repede, după această perioadă este nevoie de terapie îndelungată.
Considerăm că exercițiile fizice reprezintă o cale eficientă pentru a-ți menține sănătatea, prevenția fiind un element de bază în cadrul Alchimeia. Încă din primii ani de viață, copiii trebuie să fie obișnuiți cu jocurile care îi solicită din punct de vedere fizic și care îi determină să își îmbunătățească mobilitatea și flexibilitatea.
Apoi, adulții au nevoie de mișcare pentru a combate efectele dăunătoare ale stresului și ale stilului de viață sedentar. Nu trebuie să te îmbolnăvești pentru a apela la terapie, ci trebuie să ai grijă de corpul tău pentru a-l menține în formă.
Echilibrul corp-minte-suflet reprezintă principala valoare pe care o promovăm prin întreaga noastră activitate. Calitatea vieții este dependentă total de starea de sănătate, atât de cea fizică, dar și cea psihică. Atunci când genunchii sunt afectați, activitățile zilnice nu vor mai fi la fel de simple, așa că tratamentul este indispensabil pentru a te recupera în siguranță.
Cauzele deviației de ax ale genunchilor și diagnosticare
Depistarea cauzelor deviației de ax ale genunchilor reprezintă principalul scop pentru a putea elabora un plan de tratament cât mai eficient. Pacienții care ajung la Alchimeia cu acest tip de probleme au nevoie de o diagnosticare exactă. De cele mai multe ori, am identificat cauze precum:
- osteoartrita: boală degenerativă a articulațiilor ce cauzează uzura cartilajului din articulația genunchiului. Acest lucru determină contactul os pe os și nealinierea genunchiului.
- leziuni la nivelul ligamentelor
- deformări congenitale: genu varum (picioare arcuite) sau genu valgum – atunci când acestea nu sunt corectate în mod natural sau dacă nu se intervine în timp util
- afecțiuni neuromusculare: paralizia cerebrală sau distrofia musculară sunt afecțiuni care pot determina alinierea necorespunzătoare a genunchiului.
Tratamente pentru creșterea în greutate
Tratamentul pentru deviația axei genunchilor depinde de cauza depistată și de severitatea afecțiunii. În general, tratamentul poate implica o combinație de medicamente, terapie fizică și intervenție chirurgicală. La Alchimeia ne îndreptăm întâi înspre starea generală a pacientului și dorim să obținem informații legate de stilul acestuia de viață pentru a determina ce modificări trebuie făcute pentru îmbunătățirea sănătății sale.
Unele medicamente pot într-adevăr să amelioreze simptomele, însă acestea sunt soluții de moment, care conduc la recidivă, uneori și mai gravă. De-a lungul activității noastre am descoperit faptul că pacienții ne acordă încrederea lor tocmai pentru rezultatele bune pe care le obținem pe termen mediu și lung.
Astfel, planurile de tratament adaptate și personalizate în funcție de nevoile și de obiectivele pacientului reprezintă o modalitate sigură pentru a înregistra progres în ceea ce privește starea de sănătatea. Nu ne limităm la diminuarea disconfortului într-un mod spontan, ci căutăm soluții pentru a crește semnificativ calitatea vieții, asigurând o relație bazată pe comunicare eficientă între pacienți și specialiști.
Corectarea deviațiilor de ax ale genunchilor se poate face cu ajutorul kinetoterapiei. În cadrul Alchimeia oferim asistența necesară adulților, dar și copiilor, prin departamentul de pediatrie. Am hotărât să facem această distincție deoarece copiii prezintă simptome diferite față de aduți, chiar dacă vorbim despre aceeași afecțiune.
Un kinetoterapeut va elabora un program de exerciții pentru a întări mușchii din jurul articulației genunchiului, cu scopul de a îmbunătăți flexibilitatea și de a reduce durerea. Acest tip de terapie este eficient mai ales pentru pacienții care au suferit leziuni ligamentare sau care prezintă afecțiuni neuromusculare ce au condus la deviația de ax a genunchiului. Dispozitivele de susținere pot ajuta la stabilizarea genunchiului în astfel de cazuri.
Intervenția chirurgicală este ultima metodă la care se apelează pentru a corecta deviația axei genunchilor. Aceasta poate implica proceduri precum osteotomia, în care osul este tăiat și repoziționat pentru a corecta alinierea sau intervenții chirurgicale de înlocuire a articulației în cazurile în care situația este mai gravă. Planurile de tratament pe care mizăm au scopul de a exclude aceste decizii medicale ce reprezintă o variantă finală. Ne propunem să ajutăm pacienții să își redobândească sănătatea prin terapii alternative, neinvazive, care nu necesită măsuri extreme și care oferă posibilitatea unei recuperări mai ușoare.
Împreună cu pacientul, identificăm acele schimbări în stilul de viață, modificări simple, dar de impact asupra stării generale: menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea activităților care pun stres sau presiune pe genunchi și utilizarea încălțămintei de susținere pot ajuta la reducerea durerii genunchilor și la corectarea deviațiilor de ax.
Ameliorarea durerilor de genunchi și îmbunătățirea alinierii acestuia sunt posibile cu terapii alternative, cum ar fi acupunctura, îngrijirea chiropractică sau terapia prin masaj. Specialiștii Alchimeia recomandă inclusiv tratamentele colaborative, care presupun mai multe tipuri de metode și tehnici menite să accelereze procesul de recuperare.
Cu cât afecțiunea este detectată și tratată mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a gestiona cu succes simptomele și de a preveni deteriorarea ulterioară a articulației genunchiului. Prevenția și stilul de viață echilibrat te vor ajuta să te bucuri mai mult timp de sănătate. Numai prețuind cu adevărat starea de bine vei reuși să găsești balanța între corp, minte și suflet și să previi afecțiunile ce te pot afecta în activitățile zilnice.