Durere articulație pumn și mână
Prinderea și ridicarea obiectelor sunt mișcări pe care oricine ar trebuie să le facă, în mod natural, fără niciun disconfort. Din păcate, atunci când apar dureri în zona mâinilor și a pumnului, micile acțiuni pe care este norrmal să le poți face fără probleme, devin adevărate corvoade și sarcini de care simți nevoia să te ferești.
Unele persoane se pot confrunta cu dureri minore în zona pumnilor și a mâinilor, pe care – de cele mai multe ori – le ignoră. Totuși, când durerea devine recurentă și afectează activitățile zilnice, trebuie luate măsuri cât mai curând.
Primul pas este diagnosticarea afecțiunii și determinarea cauzei sau a cauzelor care au condus la declanșarea durerii. Specialiștii Alchimeia se bazează pe examene clinice și pe tehnici avansate pentru a ajuta pacienții să descopere care este acel factor care generează disconfortul. Apoi, se elaborează un plan de tratament personalizat, adaptat obiectivelor pe care le are pacientul. Terapiile pot să difere, chiar dacă diagnosticul este același, deoarece fiecare om răspunde diferit la tratament și evoluția este, în consecință, diferită.
Sportivii de performanță se numără printre pacienții care ajung la noi deseori cu dureri de articulație în zona pumnului și a mâinii. Acest lucru se întâmplă din cauza efortului depus în mod constant, dar și din cauza accidentărilor ce pot să survină atunci când te antrenezi în mod regulat. Indiferent de cine ajunge la Alchimeia, ne asigurăm că tratamentul este individualizat și urmărim îndeaproape evoluția, pentru a face ajustările necesare atunci când este cazul.
Cauzele durerilor de articulație pumn și mână
Durerea de pumn și de mână poate fi cauzată de o varietate de factori, de la accidentări minore, la traumatisme severe. De cealaltă parte, durerile și disconfortul pot fi simptome temporare generate de suprasolicitare, însă atunci când acestea persistă, ele pot indica afecțiuni subiacente mai grave, cum ar fi:
- artrita: provoacă inflamații la nivelul articulațiilor, inclusiv a articulațiilor de la mână și degete. Provoacă durere, rigiditate și inflamație, ceea ce face dificilă îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi simpla prindere a obiectelor.
- sindromul tunelului carpian: afecțiune care apare atunci când nervul median de la încheietura mâinii este comprimat. Se poate manifesta prin durere, amorțeală și furnicături în mână și degete, precum și slăbiciune și dificultate în prinderea obiectelor.
- tendinita: afecțiune care apare atunci când un tendon se inflamează, de cele mai multe ori din cauza suprasolicitarii sau a mișcărilor repetitive. Acest lucru poate provoca durere, rigiditate și umflare în zona afectată, iar mobilitatea palmei și a încheieturii are de suferit.
- fracturi: acestea sunt cauzate de traumatisme și necesită recuperare îndelungată. Se manifestă prin durere severă, umflături și vânătăi, precum și prin lipsa mobilității.
- degetul de declanșare: se mai numește tenosinovita stenozantă și este o afecțiune ce apare atunci când degetul este blocat sau prins într-o poziție îndoită, din cauza tendoanelor inflamate. Provoacă durere, rigiditate și o senzație de disconfort ridicat în timpul mișcării.
- chistul ganglionar: sac plin cu lichid care se poate dezvolta în apropierea articulațiilor sau tendoanelor ori încheieturii mâinii. Cauzează durere, inflamație și rigiditate și poate face dificilă îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi prinderea obiectelor.
- tenosinovita lui De Quervain: este cauzată de suprasolicitarea în mod constant a încheieturii mâinii. Provoacă durere, rigiditate și dificultăți de mișcare ce pot interfera grav cu calitatea vieții.
Tratamente pentru creșterea în greutate
Tratamentele și remediile pentru durerea de pumn și de mână pot varia în funcție de cauza durerii, pe care specialiștii Alchimeia o vor identifica odată ce pacientul efectuează o primă consultație. În multe cazuri, tratamentele precum odihna, gheața și medicamentele pentru durere fără prescripție medicală pot fi eficiente pe moment, însă nu reprezintă soluții recomandate pe termen lung.
Kinetoterapia, cunoscută și sub denumirea de terapie prin mișcare, este un tip de terapie fizică care utilizează mișcarea și exercițiile fizice pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv cele care afectează mâna și încheietura mâinii. Concepem planuri personalizate de tratament pentru a ajuta la îmbunătățirea forței, flexibilității și amplitudinii de mișcare în zona afectată, precum și pentru a diminua durerea și rigiditatea.
Planurile de tratament care includ kinetoterapie au multiple beneficii pentru acest tip de afecțiuni, și anume:
- mobilitate îmbunătățită
- forță crescută prin întărirea mușchilor și tendoanelor și încheieturii mâinii, reducând riscul de rănire ulterioară și îmbunătățind funcția generală
- diminuarea durerii și a rigidității
- tratament neinvaziv, o alternativă recomamdată în locul intervențiilor chirugicale sau tratamentelor bazate pe medicamente
Pe lângă kinetoterapie, există mai multe modificări ale stilului de viață care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății mâinilor și încheieturii mâinii și la reducerea riscului de durere și răni. În general, pentru a evita astfel de probleme de sănătate, trebuie să faci câteva modificări în obiceiurile de rutină:
- menține o greutate sănătoasă pentru a evita stresul suplimentar asupra articulațiilor mâinii și încheieturii mâinii, care poate să crească riscul de rănire și durere
- practică postura corectă, care nu pune presiune asupra mușchilor și tendoanelor mâinii
- efectuează întinderi regulate pentru a îmbunătăți flexibilitatea și pentru a reduce riscul de accidentări
- luarea de pauze frecvente de la activități care necesită mișcări repetitive ale mâinii și ale încheieturii mâinii poate ajuta la reducerea riscului de obosire excesivă a acestei părți a corpului și evitarea disconfortului sau a durerilor
Fiecare acțiune pe care o faci în viața de zi cu zi aduce cu sine efecte, iar atunci când repeți obiceiuri nesănătoase, te poți confrunta cu probleme grave de sănătate. Modul în care alegi să te raportezi la evenimentele din viața ta poate fi un catalizator pentru o stare mintală și fizică bună sau, din contra, una care interferează cu calitatea vieții.
Indiferent de problemele medicale pe care le ai, este important să recurgi în cel mai scurt timp posibil la tratament și să apelezi la acei specialiști care te pot ajuta să îți regăsești echilibrul între minte, corp și suflet, 3 elemente care dictează funcționarea organismului ca întreg și care pot face diferența între o viață agitată și nesănătoasă și una în care ai oportunitatea să te bucuri de fiecare clipă.