Durere de șold - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută
alchimeia.ro place holder - Centru de Recuperare Medicala

Durere de șold

Cum ar fi ca de fiecare dată când încerci să te așezi sau atunci când faci un pas, să resimți durere? Acest lucru este frecvent întâlnit în rândul persoanelor care suferă de afecțiuni ale șoldului, deoarece această zonă a corpului are un rol esențial în mobilitate, iar neglijarea simptomelor este principala cauză a durerii severe.

Chiar dacă pacienții cu vârstă mai înaintată se plâng deseori de acest tip de durere, simptomele nu îi ocolesc nici pe cei mai tineri. Durerea de șold afectează oameni de toate vârstele, mai ales pe cei care au stil de viață nesănătos și pe cei care se expun în mod constant la accidentări și suprasolicitare.

Durerea de șold poate apărea brusc sau se poate dezvolta treptat și poate fi cauzată de o gamă largă de afecțiuni subiacente, leziuni și factori de stil de viață. Articulația șoldului este o structură complexă formată din oase, mușchi, tendoane și ligamente și este responsabilă pentru susținerea greutății corpului și facilitarea mișcării, iar problemele de la nivelul acesteia pot interfera grav cu calitatea vieții.

Este foarte important să apelezi la ajutor specializat atunci când apar primele simptome ce pot indica afecțiuni la nivelul șoldului. Cu cât aștepți mai mult timp, cu atât riscul ca problema să se agraveze este mai mare, iar calitatea vieții va avea, inevitabil, de suferit. Articulația se poate deteriora atât de mult încât să îți fie afectată capacitatea de a merge, iar intervenția la timp este esențială pentru a-ți redobândi sănătatea și pentru a preveni problemele de la nivel emoțional.

alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele durerilor de șold

Durerile de șold pot să apară dintr-o varietate de motive. Uneori, aceste dureri sunt ascuțite, dar de scurtă durată și pot fi cauzate de un efort de intensitate mare sau de o lovitură. În astfel de situații, de obicei durerile trec de la sine și nu este nevoie de intervenția specialistului, ci de odihnă.

Totuși, atunci când durerile sunt recurente, trebuie să se efectueze un examen medical în urma căruia să se depisteze un diagnostic, dar și cauzele durerilor de șold.

Iată câteva cauze frecvente ale durerii de șold, pe care le identificăm la majoritatea pacienților Alchimeia:

  • artrita: cauză comună a durerii de șold, în special la adulții în vârstă. Osteoartrita, artrita reumatoidă și artrita psoriazică pot afecta articulația șoldului. Astfel, apare durere, rigiditate și dificultăți în a efectua mișcări .
  • bursita: o inflamație a burselor, mici saci umpluți cu lichid care amortizează articulațiile, ce cauzează durere și inflamație la nivelul articulației șoldului, în special la persoanele care efectuează activități repetitive sau la cele care au suferit leziuni anterioare ale zonei.
  • tendinita: inflamație a tendoanelor care conectează mușchii cu oasele, ce provoacă durere și rigiditate în articulația șoldului – această problemă este frecventă mai ales în cazul sportivilor.
  • fracturi de șold: frecvente în cazul pacienților cu osteoporoză sau rezultat al unui accident.
  • tensiuni musculare: apar atunci când mușchii din jurul articulației șoldului sunt întinși sau rupți .
  • sindromul de impingement al șoldului.

În foarte multe situații, durerile de șold apar ca urmare a unor accidentări. Netratate, acestea se vor agrava. De cealaltă parte, tratamentele care nu sunt respectate întocmai sau care nu sunt finalizate, s-ar putea să nu livreze rezultatele dorite.

La Alchimeia ne dorim să tratăm cu seriozitate obiectivele setate și, împreună cu pacienții noștri, să lucrăm pentru a reuși să îmbunătățim cât mai mult calitatea vieții. Este esențială prima etapă, și anume cea de evaluare, în așa fel încât să avem un diagnostic clar.

Apoi, în mod firesc, vom concepe un plan de tratament personalizat, adaptat la starea generală de sănătate a pacientului, precum și la necesitățile și obiectivele pe care acesta le are. La Alchimeia ne bazăm pe această abordare individualizată pentru a obține rezultate cât mai bune, deoarece știm că fiecare persoană este diferită, iar răspunsul la o terapie este diferit, chiar dacă diagnosticul este același.

Tratamente pentru durerea de șold

Tratamentul durerii de șold depinde de cauzele a durerii. Dacă durerile mai puțin severe care apar din cauza suprasolicitării pot fi ameliorate cu odihnă, terapie cu gheață sau căldură ori calmante locale, pentru afecțiunile mai grave poate să fie nevoie de kinetoterapie sau chiar și de intervenții chirurgicale, mai ales atunci când nu se intervine la timp.

Pe lângă aceste tratamente, există și câteva modificări ale stilului de viață care pot ajuta la prevenirea sau gestionarea durerii de șold și ne încurajăm pacienții să le includă în planul de tratament:

  • menținerea unei greutăți sănătoase reduce presiunea exercitată asupra articulației șoldului și reduce durerea și inflamația;
  • exerciții regulate: exercițiile regulate pot ajuta la îmbunătățirea forței, flexibilității și amplitudinii de mișcare a articulației șoldului, dar și la reducerea durerii și la îmbunătățirea mobilității;
  • corectarea posturii: postura proastă poate pune o presiune suplimentară asupra articulației șoldului, provocând durere și inflamație;
  • evitarea activităților de mare impact asupra corpului: alergarea sau săriturile trebuie evitate, mai ales dacă pacienții s-au confruntat anterior cu leziuni sau accidentări la nivelul șoldului.

Planul de tratament adecvat este o condiție de bază pentru a te recupera după o problemă apărută la nivelul șoldului. Chiar dacă, la început, ai tendința de a ignora simptomele, în momentul în care acestea se vor agrava nu vei mai putea să faci acest lucru.

Afecțiunile șoldului vor reprezenta impedimente reale în a desfășura activități obișnuite și simple. Unii pacienți acuză faptul că nu mai pot să meargă fără să sufere din cauza durerii, articulația fiind în acel moment grav afectată.

Nu trebuie să aștepți până în momentul în care simptomele sunt atât de grave. Prevenția este o valoare în care credem la Alchimeia și pe care o promovăm în rândul pacienților noștri. Kinetoterapia, spre exemplu, reprezintă o modalitate prin care îmbunătățim mobilitatea și întărim musculatura, tocmai pentru a evita sensibilizarea articulațiilor și expunerea acestora la accidentări de diverse tipuri.

Munca specialiștilor noștri se bazează pe cunoștințe aprofundate, dar și pe o comunicare excelentă cu pacienții. Ne dorim să restaurăm echilibrul corp – minte – suflet pentru fiecare persoană care ne trece pragul și în acest sens ne dedicăm întreaga activitate, cu răbdare și cu o experiență vastă în domeniu.

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.