Entorsă falange - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută
alchimeia.ro place holder - Centru de Recuperare Medicala

Entorsă cot

Degetele sunt printre cele mai utilizate părți ale corpului, indiferent că vorbim despre degetele de la mâini sau de la picioare. Leziunile ce pot apărea la nivelul oaselor mici ale acestora pot să fie extrem de dureroase și pot pune impedimente în desfășurarea unor activități ce în mod normal ar fi banale: prinderea sau ridicarea obiectelor, pieptănarea părului, îmbrăcarea.

Tocmai pentru că degetele sunt atât de solicitate aproape la orice mișcare, este evident că sunt și foarte expuse la leziuni și accidentări de diverse tipuri. Entorsele pot să cauzeze durere și sensibilitate pe termen lung, așa că recuperarea adecvată este o condiție pentru ca pacientul afectat să își redobândească o calitate cât mai bună a vieții.

O entorsă de falangă se referă la o entorsă sau la o leziune a osului falangei, care este unul dintre oasele mici ce formează degetele de la mâini sau de la picioare. Falangele sunt esențiale pentru abilitățile motorii fine și funcția generală a mâinii sau a piciorului. O entorsă de falangă apare atunci când ligamentele din jurul osului sunt întinse sau rupte din cauza unei forțe excesive sau a unui traumatism. Acest tip de leziune poate duce la durere, umflare și mobilitate limitată a degetului de la mâna sau de la piciorul afectat.

Simptomele unei entorse de falangă includ adesea durere la nivel local și sensibilitate la locul leziunii. De asemenea, pot să apară umflături și vânătăi. Pacienții pot întâmpina dificultăți în mișcarea degetelor afectate, iar articulația se poate simți rigidă sau instabilă. În cazuri mai severe, poate exista o deformare vizibilă sau o nealiniere a degetului de la mână sau de la picior. Severitatea simptomelor poate varia în funcție de amploarea leziunii ligamentelor și de localizarea exactă a entorsei.

Degetele sunt împărțite în trei secțiuni principale: falanga distală (cea mai apropiată de vârful degetului), falanga medie și falanga proximală (cea mai apropiată de mână). În mod similar, degetele de la picioare sunt alcătuite din falangă proximală, mijlocie și distală. În funcție de localizare, tipul și severitatea simptomelor diferă, la fel ca opțiunile de tratament și timpul de recuperare.

Pentru a elabora un plan de tratament cât mai eficient, este nevoie de o diagnosticare exactă a entorsei. Specialiștii Alchimeia se bazează pe investigații medicale specifice, care ajută la elaborarea unui program care să conducă la o recuperare cât mai facilă și lipsită de disconfort.

alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele entorsă falange

Entorsele de falangă pot apărea din diverse cauze, inclusiv traume directe, mișcări bruște de răsucire sau îndoire și stres repetitiv. O cauză comună este trauma directă, cum ar fi un impact puternic asupra degetului de la mâini sau de la picior, de exemplu, în timpul unei coliziuni sau a unei căzături. Sportivii care practică sporturi precum baschetul sau fotbalul sunt predispuși la entorse de falange la membrele superioare sau inferioare inclusiv în urma contactului cu mingea, atunci când degetul este într-o poziție nepotrivită. Impactul poate încorda sau rupe ligamentele din jurul falangei, rezultând o entorsă.

Mișcările bruște de răsucire sau de îndoire pot duce, de asemenea, la entorse ale falangelor. De exemplu, răsucirea forțată a degetului în timpul prinderii unui obiect sau hiperextinderea degetului de la picior dincolo de intervalul normal de mișcare poate încorda ligamentele și poate provoca o entorsă. În plus, stresul repetitiv poate uza treptat ligamentele și poate cauza entorsa de falangă.

Factorii de risc care cresc șansele de entorse de falange includ:

  • practicarea de spoturi care implică contact sau mișcări repetitive ale degetelor de la mâini sau de la picioare
  • antecedente de leziuni anterioare ale degetelor de la mâini sau de la picioare
  • ligamente slabe
  • instabilitate articulară

Prevenția este importantă atunci când o persoană expusă la accidentări precum entorsele dorește să minimizeze șansele de lovituri. Pentru a reuși acest lucru, este nevoie de urmarea unui plan care să includă kinetoterapia ca formă de conduită preventivă, dar și de recuperare dacă este cazul.

După diagnosticarea exactă a afecțiunii, specialiștii Alchimeia vor elabora un plan de tratament personalizat, în funcție de nevoile și de obiectivele pacientului.

Tratamente pentru entorsă falange

Durerea poate să fie severă în momentul în care are loc accidentarea. Deoarece acest lucru poate cauza foarte mult stres și disconfort fizic, ne dorim să ameliorăm pe cât posibil durerea, prin tratarea simptomatologiei de moment.

Primele intervenții au ca scop reducerea durerii și a inflamației, urmând ca ulterior să construim un plan de tratament pentru restabilirea funcției normale a degetelor de la mâini sau de la picioare. Planul de tratament specific poate varia în funcție de severitatea entorsei și de starea generală de sănătate a individului.

În prima fază, pacientul trebuie să stopeze solicitarea excesivă a degetului afectat, iar pentru reducerea durerii se recomandă aplicarea de gheață la nivel local și compresie cu un bandaj elastic pentru a oferi sprijin falangei, dar și pentru a reduce umflarea. Ridicarea degetului de la mâini sau de la picior rănit deasupra nivelului inimii poate ajuta la minimizarea umflăturilor și la îmbunătățirea fluxului sanguin.

În cazuri mai severe sau când măsurile conservatoare nu sunt eficiente, pot fi necesare intervenții suplimentare. Se poate recomanda imobilizarea cu o atelă sau cu bandă adezivă pentru a stabiliza degetul și pentru a facilita vindecarea.

Pentru perioada de recuperare se recomandă kinetoterapia, esențială pentru restabilirea mobilității, întărirea mușchilor din jur și a stabilității articulațiilor. Terapeutul va concepe un plan de tratament bazat pe exerciții și modalități specifice pentru a ajuta la recuperare.

În funcție de severitatea entorsei, durata de recuperare poate să varieze de la câteva săptămâni la câteva luni. De asemenea, alți factori care influențează această perioadă țin de starea generală a pacientului și de organismul acestuia. Contează și dacă există alte afecțiuni ce pot influența rezistența oaselor.

Cea mai bună soluție pentru a grăbi vindecarea și pentru a restabili funcția normală a degetelor de la mâini sau de la picioare este participarea activă la sesiunile de terapie. În urma acestor ședințe, evoluția va fi urmărită de terapeuți și planul de tratament va fi ajustat în consecință. Odată ce echilibrul corp-minte-suflet este restabilit, șansele de vindecare vor crește exponențial, iar pacienții vor reuși să se bucure din nou de fiecare zi, efectuând activitățile obișnuite fără disconfort.

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.