Entorsă de gleznă
Orice disconfort sau durere care apare în zona picioarelor îți afectează starea fizică, dar și pe cea emoțională. Dacă te confrunți cu durere la fiecare pas și dacă nu mai ai posibilitatea de a face anumite activități (precum exerciții fizice, alergare sau simplul mers), poți avea tendința de a te izola. Acest lucru conduce în numeroase rânduri la deprimare și la stări de apatie care, în timp, pot să aibă un impact negativ asupra calității vieții.
Simptomele caracteristice entorsei de gleznă includ:
- durerea: poate varia de la ușoară la severă, în funcție de severitatea leziunii. Durerea este de obicei localizată în zona afectată și se agravează în timpul mișcării piciorului;
- umflare: apare din cauza acumulării de lichid ca urmare a vătămării. Zona afectată poate apărea vizibil inflamată, iar atingerea sau presiunea exercitată la nivel local pot agrava umflarea;
- vânătăile sau decolorarea pielii sunt adesea observate în cazurile de entorsă a gleznei. Decolorarea este cauzată de spargerea vaselor de sânge mici în timpul leziunii, ceea ce duce la acumularea de sânge sub piele;
- instabilitate: entorsele gleznei pot provoca o senzație de instabilitate în articulația afectată. Această instabilitate poate face dificilă suportarea greutății pe glezna accidentată și poate duce la probleme de echilibru, precum și la nevoia de a proteja piciorul afectat și suprasolicitarea celui sănătos;
- mobilitate limitată: intervalul normal de mișcare a articulației este limitat. Mișcările precum flexia, extensia și rotația pot fi dureroase sau limitate din cauza leziunii.
La Alchimeia ajung foarte des sportivi de performanță sau persoane active care se plâng de dureri în zona gleznei. Cauzele pot fi numeroase, însă cel mai frecvent diagnostic în astfel de situații este entorsa de gleznă, o problemă care poate să apară subit.
Aceasta este o leziune comună, atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților, care apare atunci când ligamentele care leagă oasele din articulația gleznei sunt întinse sau rupte. De cele mai multe ori, este o afecțiune dureroasă care poate duce la umflare, mobilitate limitată și disconfort resimțit în timpul activităților în care greutatea trebuie suportată de picior.
Pentru noi este foarte important să identificăm cauzele entorsei, în așa fel încât să tratăm corespunzător afecțiunea și să prevenim leziuni viitoare.
Cauzele entorsă gleznă
Majoritatea entorselor de gleznă sunt rezultatul unor accidentări. Sportivii sunt expuși la entorse din cauza nivelului intens de efort pe care îl fac, mai ales dacă nu sunt încălziți corespunzător. Cauzele comune ale entorselor gleznei includ:
- o mișcare incomodă sau bruscă de răsucire a piciorului, în timpul unor activități precum mersul pe jos sau alergarea pe suprafețe neuniforme, participarea la activități sportive sau purtarea de încălțăminte necorespunzătoare;
- împiedicarea, alunecarea sau căzăturile pot duce, de asemenea, la entorse de gleznă. Aterizarea necorespunzătoare pe picior poate duce la întinderea excesivă sau la ruperea ligamentelor, ceea ce se întâmplă frecvent atunci când amortizarea nu este făcută corect după o săritură;
- angajarea în activități care implică stres repetitiv asupra articulației gleznei, cum ar fi săriturile sau pivotarea.
Pentru a diagnostica o entorsă a gleznei este necesară o examinare fizică a zonei afectate. Un specialist va evalua mobilitatea, stabilitatea și sensibilitatea articulației gleznei. În unele cazuri, testele imagistice, cum ar fi o radiografie, un RMN sau ultrasunetele, pot fi utile pentru a exclude alte leziuni sau pentru a evalua severitatea entorsei.
La Alchimeia ne dorim să oferim pacienților noștri șansa la o recuperare cât mai ușoară, cu rezultate bune. Tocmai din acest motiv, fiecare plan de tratament este personalizat în funcție de nevoile persoanelor, de starea acestora de sănătate, precum și ținând cont de obiectivele individuale. Tratamentul pentru un sportiv de performanță este de obicei diferit de cel destinat unei persoane mai puțin active.
Tratamente pentru entorsă gleznă
Tratamentul și procesul de recuperare pentru o entorsă a gleznei implică de obicei o combinație de măsuri de protecție și tehnici de reabilitare. În primul rând, piciorul afectat trebuie menajat pentru a evita agravarea entorsei și a simptomelor. De asemenea, aplicarea de comprese reci la nivel local și menținerea piciorului într-o poziție ridicată ajută la minimizarea umflăturii și la ameliorarea durerii.
Pentru gestionarea cât mai eficientă a durerii pot fi utile medicamentele antiinflamatoare, însă acestea reprezintă doar o soluție pe termen scurt și nu trebuie să se facă exces de substanțe.
În funcție de severitatea entorsei, imobilizarea gleznei cu ajutorul unei atele sau a gipsului poate fi indicată pentru stabilizarea articulației și promovarea vindecării, precum și pentru prevenirea leziunilor ulterioare.
O dată ce durerea și inflamația se diminuează, un program structurat de recuperare va fi conceput de specialiștii Alchimeia. Acest plan se bazează în mare parte pe exerciții de kinetoterapie pentru îmbunătățirea forței, flexibilității și echilibrului. În acest mod, pacientul poate să revină treptat la activitățile obișnuite, fără să forțeze piciorul afectat. Trebuie să ținem cont de faptul că grăbirea procesului de recuperare crește riscul de accidentare, motiv pentru care un terapeut va fi în mod constant alături de pacient pentru a monitoriza evoluția acestuia.
O entorsă a gleznei poate fi o leziune dureroasă și care pune probleme de mobilitate, însă cu un diagnostic rapid și cu un management eficient al simptomelor, recuperarea totală este posibilă. Vrem ca pacienții noștri să aibă parte de un proces de vindecare cât mai lin și mai ușor și de aceea avem grijă să construim planuri personalizate de tratament.
Formulele standard nu reprezintă soluții de lungă durată și nici măsuri preventive utile. Cu tehnici atent studiate ne îngrijim atât de starea fizică a pacienților noștri, cât și de cea emoțională. De-a lungul timpului, lucrând cu mii de pacienți, am demonstrat faptul că echilibrul corp-minte-suflet este esențial pentru vindecare, indiferent de afecțiune.
Cu valori bine înrădăcinate în munca specialiștilor Alchimeia și cu pacienți receptivi, reușim să redăm sănătatea și bucuria de zi cu zi. Chiar dacă în viață apar obstacole de tot felul și unii oameni pot să aibă diverse probleme de sănătate, pentru toate există o rezolvare atunci când ești motivat și încurajat. O echipă empatică și plină de resurse, așa cum este Alchimeia, poate face diferența și poate ajuta semnificativ pe drumul către o viață lipsită de durere, în care prioritatea este bunăstarea și aprecierea micilor bucurii ale fiecărei zile.