Entorsă de gleznă
Folosim mâinile în aproape toate activitățile pe care le facem, în mod natural, zi de zi. Prinderea și ridicarea obiectelor, chiar și gesticularea, toate sunt acțiuni efectuate cu ajutorul mâinilor. Sigur că atunci când apar dureri de degete, de pumni sau de brațe, apare un disconfort care interferează cu calitatea vieții, precum și cu capacitatea de a desfășura rutina zilnică.
Zona mâinilor este expusă la lovituri, leziuni și accidentări. Uneori, din neatenție sau prin suprasolicitare pot să apară afecțiuni care necesită o perioadă destul de lungă de recuperare. Acesta este și cazul entorselor, care cauzează durere și disconfort. Pentru a te recupera total după o entorsă este necesar să apelezi la ajutor specializat.
Entorsa pumnului este o afecțiune care rezultă în urma îndoirii sau contorsionării nefirești a mâinii. Pacientul se va confrunta cu durere și dificultăți în efectuarea activităților zilnice. Această afecțiune poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi leziuni, artrită, leziuni ale nervilor sau tulburări musculare.
Durerea este un simptom comun asociat cu o entorsă a pumnului. Gradul de durere poate varia de la ușoară la severă și poate radia la încheietură, antebraț sau chiar la umăr, dacă entorsa este mai gravă. O persoană care a suferit o astfel de accidentare s-ar putea confrunta inclusiv cu dificultăți în a îndeplini sarcini simple, cum ar fi ținerea unui stilou sau tastarea.
Atunci când nu poți să faci cele mai simple sarcini, ești afectat și la nivel emoțional. Este firesc să resimți stres psihologic dacă nu reușești să te descurci singur pentru a-ți lega șireturile sau pentru a realiza alte acțiuni altădată banale. Pentru a trata cât mai rapid astfel de afecțiuni, cum sunt entorsele, ai nevoie de un proces de recuperare personalizat. La Alchimeia ne concentrăm pe depistarea cauzelor, în baza cărora facem recomandările specifice de tratament.
Cauzele entorsă pumn
Accidentările sunt cele mai frecvente cauze ale entorsei pumnului. O căzătură pe mână sau o lovitură poate să ducă la o fractură, luxație sau entorsă, ceea ce duce la poziționarea anormală a mâinii. Leziunile nervilor sau tendoanelor care controlează mișcarea mâinii pot provoca, de asemenea, o entorsă. De exemplu, sindromul de tunel carpian, o afecțiune care rezultă din compresia nervului median de la încheietura mâinii, poate să determine slăbiciune și deformare a mâinii.
Alte cauze ale entorsei pumnului sunt problemele musculare. Afecțiuni precum distrofia musculară, miastenia gravis și paralizia cerebrală pot slăbi mușchii mâinii, ducând la poziționare anormală și deformare.
Artrita este o altă cauză frecventă, aceasta fiind o afecțiune care rezultă din inflamarea articulațiilor. Pacientul se confruntă în astfel de situații cu durere, umflare și rigiditate. Artrita reumatoidă, un tip de artrită autoimună, poate cauza deformarea articulațiilor mâinii, rezultând entorsa pumnului.
Contractura Dupuytren, o afecțiune în care țesutul de sub pielea palmei devine îngroșat și strâns, trăgând degetele spre palmă este un alt motiv pentru care poate să apară entorsa pumnului, la fel ca degetul de declanșare, denumit și tenosinovita stenozantă. Aceasta este o stare dureroasă în care unul dintre degete este prins sau blocat într-o poziţie îndoită, fiind necesar un impuls brusc pentru deblocare.
Nu în ultimul rând, accidentul vascular cerebral poate genera slăbiciune și paralizie la nivelul mâinii și brațului, afectând inclusiv mobilitatea pumnului.
Este esențial să se identifice cauza de bază a entorsei pumnului pentru a se concepe un plan de tratament adecvat, în funcție de severitatea cazului.
Tratamente pentru entorsă pumn
La Alchimeia ne concentrăm pe restabilirea echilibrului dintre corp, minte și suflet. Considerăm că numai în acest fel pacienții vor putea să se bucure de o viață cu mai puțin stres, în ciuda posibilelor afecțiuni sau boli care pot să apară.
Știm că este greu de depășit orice moment în care te confrunți cu probleme în a face sarcini obișnuite, însă este important să ai răbdare și să urmezi tratamente specifice, pentru a-ți redobândi sănătatea în cel mai scurt timp cu putință.
Entorsa pumnului vine cu numeroase neplăceri, pe lângă durerea și disconfortul care poate atinge diverse intensități. Pacienții care manifestă această problemă vor avea dificultăți în a efectua sarcini simple, ceea ce poate să interfereze inclusiv cu viața profesională. De multe ori, poate fi dificil să ții un pix în mână sau chiar să folosești tastatura.
Tratamentul pentru o entorsă a pumnului depinde de cauza depistată, dar și de severitatea afecțiunii ori de obiectivele pacientului. Un atlet de performanță poate să opteze pentru tratamente cu efecte mai rapide, în așa fel încât să își poată relua activitatea sportivă. De cealaltă parte, sunt persoane care au afecțiuni mai vechi, ce necesită o recuperare temeinică.
Este esențial să soliciți sprijin specializat atunci când te confrunți cu simptomele unei entorse: durere, rigiditate sau deformare a mâinii. Intervenția și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea complicațiilor ulterioare și la îmbunătățirea calității vieții. Specialiștii Alchimeia colaborează cu fiecare pacient în parte pentru a dezvolta planuri de tratament adaptate nevoilor și obiectivelor specifice.
Iată câteva opțiuni de tratament care pot fi recomandate de specialist:
- odihna și imobilizarea: ajută la atenuarea durerii și la prevenirea deformărilor ulterioare
- kinetoterapie: exercițiile de kinetoterapie pot ajuta la îmbunătățirea forței mâinii, flexibilității și amplitudinii de mișcare și pot fi recomandate pentru a preveni alte deformări
- medicamente: pot fi prescrise medicamente pentru ameliorarea durerii și pentru a atenua durerea și inflamația asociate cu entorsele
- intervenții chirurgicale: În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta poziționarea anormală a mâinii. Opțiunile chirurgicale pot include înlocuirea articulațiilor, repararea tendonului sau eliberarea țesutului contractat.
- terapia ocupațională poate fi recomandată pentru a ajuta persoanele cu entorse să învețe noi moduri de a efectua activitățile zilnice și de a se adapta la starea lor.
La Alchimeia recomandăm în mod frecvent kinetoterapia ca formă principală de tratament. Aceasta nu numai că ajută la o recuperare sigură, cu disconfort redus, dar este și o opțiune de prevenție pe termen lung. Kinetoterapia întărește musculatura și articulațiile, îmbunătățind flexibilitatea și mobilitatea.
Sănătatea organismului depinde de mai mulți factori, atât intrinseci, cât și extrinseci. Armonia psihică și un corp puternic reprezintă obiectivele pe care încercăm să le atingem alături de toți pacienții noștri.