Epicondilita laterală - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută
alchimeia.ro place holder - Centru de Recuperare Medicala

Epicondilita laterală

Orice problemă de mobilitate interferează cu calitatea vieții. Atunci când membrele sau articulațiile sunt slăbite sau apar dureri, sarcinile obișnuite pot să devină adevărate corvoade. De-a lungul timpului, la Alchimeia am descoperit că pacienții care sunt supuși în mod constant stresului sau presiunii sunt mai predispuși la diverse probleme de sănătate.

Durerea fizică are întotdeauna legătură cu probleme din interior, inclusiv de la nivel emoțional. Fie că îți suprasoliciți corpul, fie că ești slăbit sau că ai suferit un accident, echilibrul corp, minte, suflet dă semne de probleme dacă te confrunți cu afecțiuni medicale.

Înainte de a trece la tratamente agresive sau la intervenții decisive, ia în calcul terapiile neinvazive și cele care îți permit recuperarea prin procese sigure, fără efecte adverse. La Alchimeia ne concentrăm eforturile în direcția vindecării inclusiv prin motivație și prin stimularea gândirii pozitive. Indiferent de problema pe care un pacient o are, este esențial să creăm o relație bazată pe angajament și pe dorința de a depăși orice obstacol.

Epicondilita laterală este cunoscută în mod obișnuit cu numele de cotul tenismenului și este o problemă frecventă care afectează tendoanele. Tendonul afectat în acest caz se numește extensor carpi radialis brevis.

În majoritatea cazurilor, pacienții care ajung la Alchimeia cu epicondilită laterală sunt sportivi care se angajează în mod frecvent în activități repetitive. Cu toate acestea, nu este exclus ca afecțiunea să apară la persoane care nu fac zilnic activități sportive. Cel mai important lucru pentru a putea trata această problemă care cauzează durere severă uneori este să determinăm cu exactitate cauza, iar apoi să concepem un plan de tratament adecvat, personalizat pentru fiecare pacient în parte.

alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele epincondilitei laterale a cotului

Numele de cotul tenismenului nu a fost dat la întâmplare acestei afecțiuni. Denumirea vine de la una dintre principalele cauze ale acesteia, și anume forța aplicată rachetei de tenis care lovește mingile în poziția backhand. Mușchii antebrațului, solicitați excesiv, pot să se resimtă și să apară dureri, iar accidentările pot să conducă și ele la această problemă des întâlnită.

Așadar, epicondilita laterală a cotului poate surveni ca o urmare a:

  • lovirii nepotrivite a mingii în timpul jocului de tenis, în mod repetitiv;
  • mușchilor slabi la umăr și antebraț;
  • utilizarii unei rachete de tenis inadecvate sportivului, de dimensiuni nepotrivite sau cu o greutate necorespunzătoare;
  • practicarii altor sporturi cu rachetă, precum squash.

Cu toate acestea, multe persoane care suferă de cotul tenismenului nu joacă acest sport. Afecțiunea poate fi cauzată de orice mișcare repetitivă. Alte cauze ale epicondilitei laterale a cotului includ:

  • pictura cu pensula sau rola în mod frecvent
  • operarea unor unelte care solicită brațul excesiv
  • suprasolicitarea mâinilor prin anumite activități la locul de muncă

Simptomele comune ale cotului tenismenului includ:

  • durere în partea exterioară a antebrațului și a cotului sau senzație de arsură, mai ales la început, când afecțiunea este în faza de debut;
  • durerea se poate răspândi până la încheietura mâinii, chiar și în repaus, mai ales atunci când activitatea care generează disconfortul este continuată;
  • durere în momentul în care se încearcă prinderea unui obiect cu mâna, în special a unui obiect de dimensiuni reduse.

De obicei, epicondilita laterală se diagnostichează printr-un examen fizic. Radiografia este relevantă pentru observarea oaselor, în așa fel încât să se elimine suspiciunea de artrită a cotului, o problemă de sănătate care, în timp, se poate agrava.

Nu în ultimul rând, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) arată gradul de deteriorare a tendoanelor, în timp ce electromiografia este o analiză pentru evaluarea nervilor.

Identificarea cauzelor epicondilitei laterale a cotului reprezintă principalul obiectiv inițial pentru specialiștii Alchimeia. Odată ce este clar de unde provine durerea, este momentul ca pacientul să discute deschis cu terapeutul și să seteze împreună cu acesta obiectivele pe termen mediu și lung.

Tratamente epincondilitei laterale a cotului

Tratamentele pentru epicondilita laterală a cotului propuse în cadrul Alchimeia sunt întotdeauna adaptate la nevoile și la obiectivele pacientului. Fără să utilizăm formule standard, ne concentrăm pe particularitățile fiecărui caz în parte, pentru a reda sănătatea și pentru a crește calitatea vieții celor care ne trec pragul.

Ne bazăm planurile de tratament pe exerciții fizice care au rolul de a reda mobilitatea, flexibilitatea și amplitudinea de mișcare. De asemenea, rolul kinetoterapiei și a terapiilor neinvazive este acela de a întări musculatura și articulațiile, pentru a favoriza recuperarea mai accelerată, dar și pentru a preveni alte leziuni și accidentări.

În primul rând, recomandăm tuturor pacienților noștri să evite mișcarea ce a cauzat afecțiunea în fază inițială. De asemenea, tratamentul poate include:

  • odihnă și evitarea activității care produce simptome
  • aplicatii de gheață pentru reducerea inflamației
  • exerciții de stretching
  • medicamente antiinflamatoare dacă durerile sunt severe și persistă

În cazurile foarte grave, poate fi necesară intervenția chirurgicală, dar filozofia noastră se bazează pe terapii neinvazive, în așa fel încât să nu existe efecte adverse. Prin urmarea unui plan de tratament conceput pe baza nevoilor fiecărui pacient în parte, șansele de vindecare cresc exponențial.

Kinetoterapia reprezintă o modalitate excelentă prin care pacienții pot reveni la starea de dinaintea loviturii sau a leziunii. Unul dintre beneficiile cheie ale kinetoterapiei în tratarea epicondilitei laterale a cotului este că ajută la stimularea fluxului sanguin către zona afectată. Astfel, inflamația este redusă treptat și vindecarea se întâmplă mai repede. De asemenea, terapia prin exerciții fizice regulate previne atrofierea musculaturii și ajută la regenerarea țesutului.

Pe lângă beneficiile sale terapeutice, kinetoterapia oferă o soluție de tratament fără a lua medicamente, ceea ce o face o opțiune sigură și eficientă pentru mulți pacienți. Această formă de terapie este adesea recomandată ca tratament de bază, fie ca modalitate unică de combatere a afecțiunii, fie prin combinația cu alte măsuri recomandate de specialist. Credem în abordarea colaborativă pentru rezultate cât mai bune și mai rapide.

În general, kinetoterapia joacă un rol esențial în managementul și tratamentul epicondilitei laterale. Lucrând cu un terapeut fizic pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat, pacienții pot să se bucure de o diminuare semnificativă a durerii, îmbunătățirea mobilității și funcției, ceea ce duce la o calitate mai bună a vieții.

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.