Fasciita plantară
Durerile de la nivelul piciorului sunt întotdeauna extrem de deranjante. Acest lucru este normal, deoarece piciorul are un rol esențial în timpul mersului, atât în deplasare, cât și în susținerea greutățiii. Indiferent de tipul afecțiunii ce apare, trebuie ca persoana afectată să se prezinte în cel mai scurt timp la specialist. În acest mod, nu numai că se evită complicațiile, dar simptomele vor fi ameliorate înainte de a interfera semnificativ cu calitatea vieții și cu activitățile obișnuite.
Indiferent de vârsta pe care o are un pacient care se confruntă cu afecțiuni la nivelul picioarelor, importanța intervenției la timp este de necontestat și poate să facă diferența. Specialiștii Alchimeia concept planuri personalizate de tratament cu ajutorul cărora recuperarea poate să fie mult mai ușoară și mai rapidă.
Fasciita plantară este o afecțiune destul de frecventă a piciorului care implică inflamația și iritarea fasciei plantare, o bandă groasă de țesut care trece de-a lungul părții inferioare a piciorului, conectând osul călcâiului de degetele de la picioare. Această afecțiune se caracterizează prin dureri de călcâi, în special la primii pași dimineața sau după perioade prelungite de odihnă. Simptomele pot să varieze de la ușoare la severe, dar este important să se intervină în consecință încă de la primele semne.
Simptomul principal al fasciitei plantare este durerea călcâiului, care se manifestă de obicei pe partea inferioară a piciorului, lângă călcâi. Durerea este adesea descrisă ca o senzație ascuțită sau ca o durere surdă.
De obicei, simptomele sunt mai intense și mai deranjante dimineața sau după perioade prelungite de inactivitate, cum ar fi după statul în picioare pentru perioade lungi de timp.
Factorii de risc pentru dezvoltarea fasciitei plantare includ vârsta (persoanele de vârstă mijlocie sunt mai susceptibile), obezitatea, activități repetitive care pun stres pe picior, cum ar fi alergarea sau săriturile, a avea picioare plate (platfus) și purtarea de încălțăminte necorespunzătoare, care nu are suport pentru arcul piciorului.
Chiar dacă este o afecțiune comună și cumva tolerată de pacienți, mai ales dacă simptomele nu sunt intense, la Alchimeia ne dorim să evităm complicațiile. În acest sens, indiferent de stadiul problemei de sănătate, concepem tratamente personalizate, după identificarea cauzelor exacte.
Cauzele fasciitei plantare
Fasciita plantară este cauzată de încordarea excesivă și tensiunea fasciei plantare, ceea ce duce la micro-rupturi și inflamație. Această afecțiune poate fi atribuită diverșilor factori, inclusiv suprasolicitare, activități repetitive, greutate excesivă, anomalii biomecanice și aliniere deficitară a picioarelor.
Diagnosticarea fasciitei plantare se bazează de obicei pe o examinare fizică amănunțită și pe o analiză a istoricului medical. Este necesar să se evalueze piciorul pentru a se determina gradul de sensibilitate, umflare și durere, concentrarea fiind pe zona din apropierea călcâiului. Radiografiile sau ecografia pot fi recomandate pentru a exclude alte cauze potențiale ale durerii călcâiului și pentru a evalua stadiul fasciitei plantare și gradul de afectare.
O dată ce evaluarea este completă și specialiștii noștri obțin toate informațiile necesare, urmează construirea amănunțită a unui plan de tratament. Acesta va fi adaptat la starea pacientului, precum și la obiectivele acestuia.
Tratamentele fasciitei plantare
Abordarea tratamentului pentru fasciita plantară are ca scop reducerea durerii, promovarea vindecării și prevenirea recidivei. La Alchimeia ne concentrăm pe recomandarea primordială a terapiilor non-invazive. Acestea pot implica odihnă și reducerea sau modificarea activităților care agravează simptomele, aplicarea de gheață local, pe zona afectată, utilizarea de dispozitive ortetice sau inserții de pantofi pentru a oferi suport și amortizare a arcului piciorului, precum și purtarea de încălțăminte adecvată, care să susțină și să oferte confort sporit. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi recomandate pentru a atenua durerea și inflamația.
Principala tehnică pe care mizăm atunci când concepem un plan de tratament personalizat este kinetoterapia. Aceasta are ca scop îmbunătățirea flexibilității, reducerea tensiunii pe fascia plantară și corecția dezechilibrelor biomecanice.
Abordarea colaborativă este specifică Alchimeia. Astfel, planurile de tratament includ terapia manuală, ultrasunetele sau electrostimularea pentru a accelera vindecarea și pentru a reduce durerea. În plus, specialiștii noștri pot oferi îndrumări cu privire la mecanica adecvată a picioarelor, selecția încălțămintei și modificarea stilului de viață, cel puțin pentru o perioadă, dacă este cazul. De exemplu, sportivii de performanță pot fi sfătuiți să ia o pauză până la vindecare.
Participarea activă ca pacient în procesul de recuperare este crucială pentru rezultate de succes. Aceasta implică urmărirea planului de tratament, aderarea la exercițiile prescrise și rutinele stabilite, precum și menținerea unei comunicări cât mai eficiente cu specialiștii.
Pacienții sunt încurajați să se implice activ în recuperarea lor prin monitorizarea și gestionarea simptomelor, practicarea măsurilor de autoîngrijire și menținerea unui stil de viață sănătos. Aceasta include menținerea unei greutăți corporale sănătoase, purtarea de încălțăminte adecvată și includerea exercițiilor fizice regulate și a activității fizice în rutina lor, nu doar când se află în clinică.
Nu în ultimul rând, etapa de follow-up este foarte importantă în procesul de recuperare și vindecare. Pentru noi este esențial să urmărim dacă afecțiunea recidivează sau dacă vindecarea nu este completă.
Dacă observăm orice fel de probleme, întotdeauna suntem pregătiți să ajustăm planurile de tratament și să revenim cu soluții ingenioase pentru ca pacientul să își redobândească o calitate cât mai crescută a vieții.
În tot acest proces sunt alături de pacienții noștri și oferim toate informațiile necesare. Ne dorim ca atunci când o persoană pășește în clinica Alchimeia să aibă acel sentiment de încredere și de siguranță, esențial pentru confortul psihologic.
Latura emoțională ne preocupă în egală măsură, drept urmare ne concentrăm și pe aceasta în timpul programelor de recuperare. Dacă pacientul nu se simte în siguranță sau dacă terapiile îi provoacă foarte mult disconfort, obiectivele vor fi greu de îndeplinit. Nu apelăm la formule standard și nu credem în tratamente minune care dau rezultate peste noapte.
Întreaga noastră activitate este construită în așa fel încât să ofere rezultate pe termen mediu și lung, și nu doar pentru a ameliora simptomele de moment. Ne angajăm să oferim respect total și prețuire tuturor celor care ne oferă ocazia de a-i ghida pe drumul înspre vindecare, iar acestea sunt valori în care credem și pe care le promovăm.