Fractură cot
Fracturile de orice tip sunt leziuni grave ce necesită, în majoritatea cazurilor, îngrijire atentă și o recuperare cât mai eficientă. În caz contrar, este posibil ca pacientul să rămână cu sechele și cu o sensibilitate crescută, ce îi vor afecta semnificativ calitatea vieții. Pentru a evita aceste probleme, la Alchimeia ne concentrăm întreaga atenție pe evoluția stării de sănătate și pe programe de reabilitare adaptate și personalizate la nevoile și la obiectivele pacientului.
Chiar dacă fracturile pot să fie destul de complexe și unele pot necesita chiar și intervenții chirurgicale, ne asigurăm că recuperarea se face pas cu pas, cât mai eficient și cu rezultate bune. Astfel, pacienții care ne acordă încrederea lor se bucură de disconfort scăzut și, în timp, de eliminarea cu succes a durerii.
O fractură a cotului se referă la o ruptură sau o fisură a unuia sau a mai multe dintre oasele care formează articulația cotului. Acest tip de leziune poate apărea din diverse cauze și poate duce la durere, umflare și mobilitate limitată a brațului afectat. Acest tip de leziune poate să ducă la durere severă și la imposibilitatea de a desfășura activități simple, ceea ce poate determina pacientul să fie deprimat și să simtă nevoia de a se izola.
Simptomele specifice care pot indica prezența unei fracturi includ durere severă, umflare, sensibilitate, vânătăi și dificultăți în mișcarea articulației cotului. Brațul poate părea deformat sau nealiniat și poate exista un sunet sau o senzație de pocnire pe care o auzi în momentul rănirii. În plus, unii pacienți acuză amorțeală sau furnicături în degete, ceea ce indică o potențială rănire a nervilor – care trebuie investigată și tratată pentru a evita complicațiile.
Fracturile de cot se disting în funcție de oasele specifice implicate și de localizarea fracturii. Cele mai frecvente tipuri de fracturi de cot includ fracturile capului radial, fracturile de olecran și fracturile de humerus distal.
Fracturile pot fi, de asemenea, clasificate ca simple sau complexe, în funcție de severitatea și de deteriorarea asociată structurilor înconjurătoare, cum ar fi ligamentele și vasele de sânge. Fracturile complexe prezintă un risc mai mare de complicații și pot necesita un tratament mai amplu, de durată mai mare și care implică o combinație de terapii și tehnici.
Este foarte important pentru noi să obținem cât mai multe informații în legătură cu leziunea, pentru a putea trata fractura cât mai eficient și pentru a reduce, pe cât posibil, disconfortul pacientului.
Cauzele fracturii de cot
Fracturile de cot pot apărea din mai multe motive, inclusiv evenimente traumatice și leziuni cauzate de stres repetitiv. Cauzele traumatice pot implica căzătura pe o mână, mai ales dacă aceasta este întinsă, lovituri directe la cot sau accidentări în timpul practicării unui sport. Fracturile pot rezulta, de asemenea, din accidente de mare impact, cum ar fi coliziunile autovehiculelor. Leziunile de stres repetitive, des întâlnite la sportivi, pot duce în timp la fracturi de stres.
Pentru a diagnostica o fractură de cot, este necesar un examen fizic amănunțit, în timpul căruia se evalueaza mobilitatea și orice deformări ce pot să apară. Testele imagistice sunt utilizate în mod obișnuit pentru a confirma prezența unei fracturi, pentru a determina cu exactitate localizarea și amploarea leziunii și pentru a identifica orice fracturi sau luxații asociate. În unele cazuri, scanările CT sau RMN sunt necesare pentru a oferi o evaluare mai detaliată.
Factorii de risc pentru fractura de cot includ:
- practicarea de sporturi de contact;
- activități care implică stres repetitiv asupra articulației cotului;
- osteoporoză sau sistem osos slăbit;
- afecțiuni genetice care atentează la rezistența oaselor;
- antecedente de fracturi sau leziuni anterioare ale cotului.
Fiecare pacient care ajunge la Alchimeia este preluat de profesioniști în domeniu, care reușesc să identifice cele mai eficiente metode de tratament. Recuperarea prin intermediul unui program bine pus la punct este o strategie care, de-a lungul timpului, ne-a ajutat să redăm pacienților o stare de sănătate mult mai bună.
Tratamentele fracturii de cot
Principalele criterii pe care bazăm elaborarea planului de tratament includ tipul de fractură, localizarea acesteia, amploarea deplasării și leziunile asociate. Fracturile nedeplasate sau minim deplasate pot fi tratate cu metode conservatoare, cum ar fi imobilizarea cu o atelă sau gips, pentru a permite oaselor să se vindece în mod natural. Cu toate acestea, fracturile deplasate sau complexe pot necesita intervenție chirurgicală.
Chirurgia pentru fracturile de cot are ca scop realiniarea oaselor și restituirea stabilității articulației. În funcție de tipul și gradul fracturii, tehnicile chirurgicale pot implica utilizarea de șuruburi, plăci sau dispozitive de fixare externă pentru a menține oasele pe loc în timpul procesului de vindecare. După intervenția chirurgicală, este necesară o perioadă de imobilizare, de obicei cu o atelă sau gips, pentru a proteja oasele care se vindecă.
Recuperarea după o fractură de cot implică un program cuprinzător de reabilitare care include kinetoterapie. Terapia fizică ajută la restabilirea forței, a mobilității și a utilizării funcționale a articulației cotului. Inițial, terapia se poate concentra pe exerciții mai ușoare pentru a preveni rigiditatea și pentru a menține tonusul muscular. Pe măsură ce vindecarea progresează, sunt introduse exerciții mai intense pentru a îmbunătăți forța și flexibilitatea.
Durata recuperării variază în funcție de severitatea fracturii, de implicarea pacientului în program și de obiectivele specifice ale fiecărei persoane în parte. Pentru o recuperare completă este nevoie de răbdarea pacientului. O fractură nu este niciodată simplu de tratat, dar specialiștii noștri au grijă inclusiv de starea de spirit a persoanelor care ne acordă încrederea lor. Urmărirea progresului de la o săptămână la alta ne ajută să menținem pacienții motivați și implicați cu adevărat în procesul de vindecare.
În toată această perioadă este important să se respecte restricțiile de activitate și să se efectueze în mod regulat exercițiile de recuperare. De asemenea, revenirea la activitățile normale ar trebui să fie graduală și să se bazeze pe îndrumarea noastră pentru a minimiza riscul de rănire pentru ca, în final, să se obțină rezultatele dorite.
Chiar dacă echilibrul corp-minte-suflet poate să aibă de suferit atunci când apare o leziune cum este fractura de cot, ne străduim să fim alături în permanență alături de pacient pe tot parcursul procesului de recuperare, pentru a-i da șansa la o vindecare completă.