Fractură de femur - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută
alchimeia.ro place holder - Centru de Recuperare Medicala

Fractură de femur

Fracturile sunt leziuni care au un impact major asupra vieții. Indiferent de osul afectat, durerea este severă în momentul accidentării, iar recuperarea, mai ales dacă nu este făcută în mod adecvat, poate să fie incompletă și cu repercusiuni.

Femurul este cel mai mare și cel mai puternic os din corpul uman. Rolul său de susținere este esențial, la fel ca rolul pe care îl are în aproape orice mișcare pe care o facem. Atunci când apar dureri sau chiar fracturi la nivelul femurului, sarcinile obișnuite vor deveni mult mai dificil de efectuat.

Din fericire, datorită faptului că femurul este un os foarte puternic, pacienții care vin la Alchimeia cu acest tip de afecțiune nu sunt mulți la număr. Cu toate acestea, cazurile de fractură femurală trebuie tratate în mod personalizat, până la recuperarea completă, pentru a se reda funcționalitatea membrului afectat.

Tipuri de fracturi de femur:

  • fractura proximală a femurului: ruptură în partea superioară a femurului, lângă articulația șoldului.
  • fractura diafizară: în partea mediană a femurului.
  • fractura de femur distal: ruptură în partea inferioară a femurului, lângă articulația genunchiului.

Pacienții cu fractură de femur prezintă următoarele simptome, care variază din punct de vedere a intensității:

  • durere severă
  • umflare și vânătăi
  • deformare sau anomalie vizibilă
  • incapacitatea de a suporta greutatea sau de a merge
  • mobilitate limitată a piciorului

Atunci când apare o fractură la nivelul femurului, indiferent de motiv, este necesară intervenția medicală de urgență. Cele mai grave fracturi de acest tip sunt cele deschise, când osul iese prin piele. Aceste fracturi necesită intervenție chirurgicală.

alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele fracturii de femur

Stabilirea cauzelor fracturilor de femur reprezintă o etapă pe care ne concentrăm atenția. Pentru a ameliora simptomele, dar și pentru a preveni alte leziuni de acest tip, este esențial să descoperim ce a dus la ruperea osului. Dacă nu este vorba despre traume sau accidente, se poate ca sistemul osos să fie afectat de o boală care conduce la slăbiciune și predispoziție la răniri.

Cele mai frecvente cauze ale fracturilor femurale includ:

  • traumă: accidentele sau traumatismele cu impact puternic, cum ar fi accidentele de vehicule cu motor, leziunile sportive sau căzăturile de la înălțime sunt cauze comune ale fracturilor femurale. Forța aplicată femurului în timpul acestor evenimente poate depăși rezistența osului, ducând la rupere. Fracturile traumatice femurale sunt adesea severe și necesită îngrijiri medicale imediate, precum și o recuperare adecvată cu scopul de a elimina complet durerea și de a reda funcționalitatea piciorului.
  • căzăturile, în special la adulții în vârstă, sunt o cauză frecventă a fracturilor femurale. Chiar și o căzătură ușoară poate să genereze o fractură atunci când rezistența osoasă este compromisă din cauza vârstei înaintate.
  • osteoporoza: afecțiune caracterizată prin oase slăbite și prin scăderea densității osoase. Când osteoporoza se manifestă la nivelul femurului, orice traumă, indiferent de intensitate, poate să conducă la o fractură. Chiar și o căzătură minoră sau presiunea normală exercitată asupra osului poate duce la o fractură. Fracturile femurale osteoporotice sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, în special la femeile aflate în post-menopauză.
  • suprasolicitare sau stres repetitiv: stresul repetitiv asupra femurului, cum ar fi cel experimentat de alergătorii pe distanțe lungi sau sportivii ce desfășoară activități care exercită o presiune excesivă asupra oaselor picioarelor, poate duce la fracturi de stres. Fracturile de stres sunt mici fisuri ale osului care se dezvoltă în timp din cauza solicitărilor mecanice repetate.
  • condiții patologice: tumori osoase (atât benigne, cât și maligne), tulburări metabolice osoase (de exemplu, osteomalacia) și anumite afecțiuni genetice (de exemplu, osteogeneză imperfectă).
  • vârsta și sexul pot crește riscul de fracturi femurale. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt mai predispuse la fracturi din cauza unor factori precum scăderea densității osoase, scăderea forței musculare și echilibrul deficitar.

O dată cu identificarea cauzelor care au dus la ruperea osului, specialiștii Alchimeia vor concepe un plan personalizat de tratament și recuperare.

Tratamentele fracturii de femur

Tratamentul pentru fractura de femur ține cont de mai multe etape necesare pentru redobândirea sănătății. În primul rând, osul rupt trebuie stabilizat și membrul trebuie imobilizat pentru a începe procesul de vindecare. În funcție de tipul fracturii și de severitatea acesteia, un specialist va indica perioada de recuperare, timp în care mobiilitatea va fi afectată. Pacientul va fi ajutat să treacă cu bine peste această perioadă și să învețe să desfășoare sarcini simple, precum îmbrăcare, îmbăiere și mișcare, pe cât este posibil.

În majoritatea cazurilor, persoanele care au suferit o fractură de femur vor avea nevoie de ajutor de la familie, însă unele activități vor reuși să le facă singure. De obicei, imobilizarea membrului afectat durează câteva săptămâni sau luni, în funcție de gravitatea fracturii.

O dată ce fractura a fost stabilizată, kinetoterapia joacă un rol crucial în procesul de recuperare. Exercițiile fizice cuprinse în planul de tratament personalizat se concentrează pe restabilirea forței, a amplitudinii de mișcare și a funcționalității piciorului. Kinetoterapeuții ghidează pacienții prin exerciții care ajută la îmbunătățirea forței musculare, flexibilității și echilibrului. Pe măsură ce trece timpul și pacienții participă la un număr mai mare de ședințe, intensitatea exercițiilor va crește, iar rezultatele vor fi tot mai bune.

Managementul durerii este un aspect important al tratamentului fracturii femurale, deoarece ne concentrăm și pe componenta emoțională, grav afectată atunci când un pacient trece prin episoade de durere. Inițial, medicamentele pentru durere, cum ar fi opioidele sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi prescrise pentru a atenua durerea, însă doar în cazuri extreme.

Pe măsură ce vindecarea progresează, utilizarea medicamentelor pentru durere este redusă treptat și pot fi recomandate tehnici alternative de gestionare a durerii, cum ar fi terapia termică sau electrostimularea.

În ceea ce privește îngrijirea ulterioară, specialiștii Alchimeia efectuează cu atenție etapa de follow up. Aceasta este esențială pentru a monitoriza procesul de vindecare, pentru a asigura alinierea corespunzătoare a oaselor și pentru a face ajustări la planul de tratament, dacă este necesar.

Dorim să evităm situațiile în care pacienții acuză sensibilitate ridicată chiar și la ani de zile distanță de la accidentare. Tocmai de aceea, încurajăm participarea activă la programul de recuperare și ne motivăm pacienții pentru a ajunge mai repede la vindecare completă.

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.