Fractură maleolară
Sportivii sunt predispuși la fracturi ale membrelor inferioare și superioare, dar acest lucru nu înseamnă că alți oameni sunt feriți de ele. De cele mai multe ori, la Alchimeia ajung pacienți care nu practică vreun sport, iar sistemul osos slăbit și musculatura fragilă sunt principalele cauze ale leziunilor de acest tip, alături de accidentele care nu pot să fie anticipate.
Ne confruntăm de foarte multe ori cu persoane care suferă inclusiv pe plan emoțional din cauza unor afecțiuni fizice. Echilibrul minte-corp este afectat atunci când organismul este supus unor traume ce conduc la dureri și disconfort, iar acesta este și cazul fracturilor.
O afecțiune frecventă pe care o întâlnim la Alchimeia este fractura maleolară. Aceasta este un tip de fractură de gleznă care afectează proeminențele osoase situate pe articulația gleznei. Articulația gleznei este alcătuită din trei oase: tibia (osul tibiei), fibula (osul mai mic de lângă tibie) și talusul (osul din picior), iar maleolele sunt proeminențele osoase de la capătul tibiei și fibulei care formează articulația gleznei.
Fracturile maleolare pot fi clasificate în trei tipuri, în funcție de localizare:
- fractură de maleolă laterală: este afectată proeminența osoasă de pe partea exterioară a articulației gleznei, care este formată de osul fibulei.
- fractură de maleolă medială: acest tip de fractură implică proeminența osoasă pe partea interioară a articulației gleznei, care este formată de osul tibiei.
- fractură bimaleolară: implică atât maleolele laterale, cât și pe cele mediale. Fracturile bimaleolare sunt de obicei rezultatul unei leziuni severe aparută în urma răsucirii articulației gleznei.
Simptomele unei fracturi maleolare pot varia de la ușoare la severe și pot include:
- durere, umflare și vânătăi în zona articulației gleznei
- dificultate de a pune greutate pe glezna afectată, dificultăți la mers
- sensibilitate și rigiditate în articulația gleznei
- amorțeală sau furnicături în picior sau degete
- deformarea articulației gleznei
- incapacitatea de a mișca articulația gleznei
Aceste simptome se pot agrava dacă nu se intervine la timp sau în cazul în care tratamentul nu este unul eficient, adaptat la necesitățile pacientului și la starea acestuia.
Cauzele fracturii maleolare
Fracturile maleolare pot fi consecința mai multor motive, printre care: căzături, accidentări în timpul efectuării de exerciții fizice, leziuni sportive, accidente de vehicule, accidente de muncă. Majoritatea pacienților care ajung la Alchimeia cu fractură de maleolă au avut parte de un eveniment traumatic din punct de vedere fizic.
Leziunile la gleznă pot afecta inclusiv copiii, deoarece fracturile maleolare apar în urma unei accidentări bruște. Cei mici sunt și ei predispuși la astfel de lovituri, mai ales dacă sunt foarte energici și activi din punct de vedere fizic.
Din păcate, consecințele unei fracturi nu se răsfrâng numai la nivel fizic, deoarece echilibrul minte, corp, suflet este afectat atunci când activitățile obișnuite nu mai pot fi efectuate cu aceeași lejeritate și ușurință. O fractură în zona gleznei presupune dificultăți la mers și dureri accentuate, inclusiv în timpul nopții. Lipsa odihnei și disconfortul creat de o afecțiune de acest tip pot să interfereze cu calitatea vieții.
Pentru a diagnostica o fractură maleolară, este nevoie de teste imagistice (tomografii sau raze X), în așa fel încât să se poată determina cu exactitate localizarea și gradul de extindere al fracturii. Fractura maleolară poate conduce și la leziuni asociate, cum ar fi rupturi de ligamente sau luxații, frecvente mai ales în cazul evenimentelor traumatice.
În urma investigațiilor medicale efectuate, specialiștii Alchimeia vor elabora un plan de tratament și recuperare personalizat, în funcție de gravitatea fracturii și de obiectivele pacientului. Scopul acestor planuri este de a îmbunătăți starea de sănătate într-un timp cât mai scurt cu putință. În același timp, se dorește prevenirea altor leziuni și întărirea articulațiilor prin metode specifice, atent studiate.
Tratamentele fracturii maleolare
Tratamentul fracturilor maleolare depinde de severitatea fracturii și de alte probleme de sănătate pe care le are pacientul. La Alchimeia ne dorim să tratăm astfel de afecțiuni cu ajutorul terapiilor neinvazive, care nu au efecte secundare și perioade lungi de recuperare. Intervențiile chirurgicale pot fi utile în multe cazuri, însă recuperarea după o operație poate să fie dificilă și să implice o nouă perioadă de imobilizare, lucru ce poate afecta pacientul și la nivel emoțional.
Tratamentul recomandat poate implica imobilizarea articulației gleznei cu un gips pentru a permite oaselor să se vindece, fără a fi solicitate inutil. Pot fi necesare cârje pentru a menține greutatea de pe glezna rănită în timpul procesului de vindecare. Planurile de tratament concepute de specialiștii Alchimeia au în vedere atât ameliorarea simptomelor, cât și întărirea articulațiilor pentru a preveni leziuni viitoare. Kinetoterapia este recomandată pentru a restabili forța, flexibilitatea și mobilitatea articulației gleznei. Acest tip de terapie fizică este o soluție pe termen mediu și lung, nu doar pentru recuperarea de moment.
Programul de tratament include o varietate de exerciții, cum ar fi exerciții de întărire a articulațiilor, antrenament de echilibru și coordonare. Prin intermediul acestora este stimulată circulația sângelui, inflamația este ameliorată și se previne rigiditatea. În acest mod, procesul general de vindecare este îmbunătățit, iar rezultatele vor fi cele dorite.
Specialiștii noștri monitorizează progresul și ajustează programul de exerciții după cum este necesar pentru a optimiza recuperarea și pentru a recăpăta funcționalitatea optimă. Etapa de follow-up este întotdeauna efectuată, pentru a urmări evoluția pacientului și pentru a ne asigura de starea îmbunătățită a acestuia.
În fracturile mai complexe sau instabile, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Procedura chirurgicală poate implica realinierea oaselor și utilizarea plăcilor metalice, șuruburilor sau tijelor pentru a stabiliza articulația gleznei. Reabilitarea și kinetoterapia joacă un rol crucial în procesul de recuperare, inclusiv după o intervenție chirurgicală.
Perioada de tratament pentru un pacient care a avut o fractură maleolară diferă în funcție de gravitatea leziunii și de tipul de recuperare. În mod obișnuit, durează câteva săptămâni pentru ca oasele să se vindece, dar poate dura câteva luni pentru ca glezna să-și recapete toată puterea și funcționarea optimă. Există cazuri în care pacienții acuză sensibilitate sporită în zona gleznei, chiar și la câteva luni după vindecarea fracturii, motiv pentru care insistăm ca pacienții noștri să respecte programul de tratament și să adopte un stil de viață cât mai sănătos și echilibrat.