Leziuni ale meniscurilor
Problemele de genunchi netratate pot lăsa urme adânci în timp. Deoarece genunchiul are un rol esențial în deplasare, este important ca persoanele care se confruntă cu afecțiuni la nivelul picioarelor să apeleze cât mai repede la specialiști.
La Alchimeia avem foarte mulți pacienți, atât persoane sedentare, cât și sportivi de performanță, care se confruntă cu probleme de genunchi. Am constat de-a lungul anilor de activitate faptul că un diagnostic precoce poate face diferența între o recuperare mai ușoară și un proces anevoios de vindecare.
Leziunile meniscului sunt leziuni comune ale genunchiului care implică afectarea discurilor cartilajului situat între osul coapsei (femur) și tibie. Meniscurile au rol de amortizare și asigură stabilitate articulației genunchiului. Când aceste structuri sunt rănite pot să apară dureri, umflături și limitări funcționale. Gestionarea eficientă a simptomelor este un pas important pentru recuperarea cu succes.
Leziunile meniscale se manifestă adesea prin simptome precum:
- durere
- umflătură
- rigiditate
- senzație de pocnire sau blocare în articulația genunchiului
Pacienții pot întâmpina dificultăți în întinderea sau flexia completă a genunchiului. Aceștia pot experimenta instabilitate sau senzația că genunchiul afectat cedează. Factorii de risc comuni pentru leziunile meniscurilor includ practicarea de sporturi sau activități care implică răsucire, pivotare sau schimbări bruște de direcție, cum ar fi fotbalul, baschetul sau schiul. Adulții mai în vârstă pot prezenta un risc crescut din cauza degenerării naturale a meniscului în timp.
Indiferent de severitatea simptomelor, este important ca pacienții să ajungă la noi cât mai repede. Leziunile netratate ale meniscurilor pot degenera odată cu trecerea timpului, fiind nevoie de intervenții chirurgicale. Aceste operații necesită o perioadă destul de lungă de recuperare, care poate fi evitată dacă se intervine în timp util cu terapii neinvazive, pe care le efectuăm în cadrul Alchimeia.
Odată ce o persoană are parte de primele simptome, este necesară o examinare fizică și efectuarea de investigații medicale pentru determinarea cauzelor care au condus la leziuni de menisc.
Cauzele leziunii meniscurilor
Orice persoană este predispusă la leziuni ale meniscurilor, mai ales dacă desfășoară activități de așa natură să pună genunchii în pericol. De foarte multe ori, aceste leziuni apar în timp, însă nu este exclus să fie rezultatul unor accidente.
Cauzele leziunilor de menisc sunt de obicei asociate cu incidente traumatice care implică o răsucire forțată sau o hiperextensie a articulației genunchiului. Opririle bruște sau mișcările de pivotare pot duce, de asemenea, la ruptura de menisc. La persoanele în vârstă, leziunile meniscale pot rezulta din modificări degenerative și uzură în timp.
Pentru diagnosticarea unei leziuni de acest tip este nevoie de o examinare amănunțită a articulației genunchiului, inclusiv o revizuire a istoricului medical și a simptomelor pe care le are pacientul, recurente sau constante. Testele imagistice sunt adesea utilizate pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua localizarea, dimensiunea și severitatea rupturii meniscale.
Odată ce specialiștii Alchimeia stabilesc diagnosticul exact, ținând cont inclusiv de cauzele afecțiunii, vor elabora un plan de tratament personalizat. Acesta este menit să faciliteze procesul de vindecare și să conducă la atingerea obiectivelor în mod individualizat.
Tratamentele leziunii meniscurilor
Tratamentul leziunilor coafei rotatorilor este stabilit în funcție de diverși factori. Este important ca specialistul să determine severitatea leziunii, vârsta pacientului, nivelul de activitate și starea generală de sănătate. Tratamentele conservatoare sunt adesea încercate în primă fază și pot include odihnă, modificarea activității, kinetoterapie și medicamente antiinflamatoare. Odihnirea umărului afectat și evitarea activităților care agravează simptomele pot ajuta la atenuarea durerii și la promovarea vindecării. Prin luarea acestor măsuri ne asigurăm că pacientul nu forțează umărul lezat și că își oferă timp pentru a se vindeca.
În completarea acestora, planul de tratament cuprinde sesiuni de kinetoterapie și de alte terapii care stimulează mușchii și ajută la întărirea articulațiilor. Efectuarea acestor antrenamente în mod regulat, cu respectarea planului conceput de specialist, reprezintă un element cheie în recuperare.
Un alt avantaj al terapiei fizice este acela că ajută la restabilirea echilibrului emoțional și la redobândirea unei stări generale mult mai bune. Acest lucru se întâmplă deoarece evoluția este întotdeauna evidentă și, chiar dacă unii pacienți au nevoie de luni de terapie, pe parcurs se adaptează și reușesc să își recâștige independența.
Alchimeia este mai mult decât o clinică în cadrul căreia oferim servicii ce au ca scop recuperarea sănătății. Ne considerăm o mare familie în care sunt așteptați toți oamenii ce au nevoie de încurajare și de sprijin pe drumul către o viață lipsită de durere, în care echilibrul corp-minte-suflet este o prioritate. Prin educare continuă și prin promovarea valorilor sănătoase, reușim să angrenăm pacienții în schimbare și să îi motivăm să fie implicați activ în tot ceea ce ține de vindecarea lor.