Leziunile ligamentelor genunchilor - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută
alchimeia.ro echipa empty - Centru de Recuperare Medicala

Leziunile ligamentelor genunchilor

O viață activă este necesară pentru a te bucura de un organism puternic și sănătos. Totuși, în calitate de sportiv de performanță sau de amator de diverse activități ce implică efort fizic, ești predispus la numeroase accidentări. Desigur că nici oamenii sedentari nu sunt scutiți de leziuni, mai ales atunci când articulațiile și musculatura sunt slăbite sau dacă asupra acestora se exercită presiune ridicată din cauza greutății corporale mari.

Leziunile ligamenelor genunchilor sunt frecvente în cazul fotbaliștilor, dar la Alchimeia ajung numeroși pacienți din toate domeniile care acuză astfel de accidentări cu consecințe grave asupra calității vieții.

Articulația genunchiului este stabilizată de patru ligamente principale: ligamentul încrucișat anterior, ligamentul încrucișat posterior, ligamentul colateral medial și ligamentul colateral lateral. Acestea joacă un rol foarte important în menținerea stabilității și integrității articulației genunchiului. Când unul sau mai multe dintre aceste ligamente sunt rănite, apare durere, instabilitate și dificultăți în mișcarea genunchiului.

Tipurile de leziuni ale ligamentelor genunchiului includ:

  • leziuni ale ligamentului încrucișat anterior: frecvente în sporturile care implică opriri bruște, schimbări de direcție sau mișcări de pivotare. Pot varia de la o ruptură parțială până la o ruptură completă și pot provoca instabilitate semnificativă a genunchiului.
  • leziuni ale ligamentului încrucișat posterior: mai puțin frecvente decât leziunile ligamentului încrucișat anterior și rezultă adesea din impactul direct în partea din față a genunchiului. Pot varia de la entorse ușoare până la leziuni complete și provoacă de obicei instabilitate posterioară a genunchiului.
  • leziuni ale ligamentului colateral medial: cauzate de obicei de o forță aplicată pe partea exterioară a genunchiului, care provoacă întinderea sau ruperea ligamentului.
  • leziuni ale ligamentului colateral lateral: cauzate de o forță aplicată pe partea interioară a genunchiului.

Simptomele comune în cazul leziunilor ligamentului genunchiului variază în funcție de ligamentul afectat, dar și de gravitatea accidentării și pot include:

  • durere și sensibilitate a articulației genunchiului
  • inflamație
  • instabilitate sau senzație de cedare a genunchiului
  • gamă limitată de mișcare
  • dificultate sau durere în timpul mersului
  • senzații de pocnire în genunchi
  • vânătăi în jurul articulației genunchiului
alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele leziunii ligamentelor genunchilor

Leziunile ligamentului genunchiului pot apărea din diverse cauze, inclusiv:

  • activități sportive: leziunile ligamentelor genunchiului sunt frecvent întâlnite în sporturile care implică opriri bruște, schimbări de direcție sau mișcări cu impact puternic. Fotbalul, baschetul, fotbalul, schiul și tenisul sunt sporturi în care genunchii sunt expuși semnificativ. Aterizarea incomodă, pivotarea sau mișcările bruște de răsucire pot duce la deteriorarea ligamentelor.
  • impact sau traumatism direct: accidente, căzături sau coliziuni.
  • forțe de răsucire sau de rotație bruscă: se pot întâmpla în timpul activităților care implică schimbări rapide de direcție, în timpul alergării sau săriturilor.
  • tehnică incorectă de aterizare sau de săritură: în special de la înălțime, pot crește riscul de leziuni ale ligamentelor. Aterizarea cu genunchiul într-o poziție anormală sau instabilă poate pune un stres excesiv asupra ligamentelor și poate duce la răniri.
  • stresul repetitiv continuu sau suprasolicitarea articulației genunchiului în timpul săriturilor repetate, alergare sau ghemuit, fără odihnă sau condiție fizică adecvată.
  • înaintarea în vârstă
  • modificările degenerative, cum ar fi osteoartrita
  • instabilitate articulară preexistentă: leziuni anterioare ale ligamentelor sau recuperare deficitară în urma unei accidentări.

Factori de risc ce pot favoriza leziunile ligamentelor genunchilor:

  • încălzirea sau întinderea necorespunzătoare înaintem respectiv după antrenament
  • dezechilibrele musculare
  • încălțămintea sau echipamentul necorespunzătoare
  • oboseala
  • condiție fizică deficitară
  • tehnici de antrenament inadecvate

Tratamentele leziunii ligamentelor genunchilor

Primul lucru pe care îl vor face specialiștii Alchimeia este să diagnosticheze tipul afecțiunii, în așa fel încât să depisteze care este ligamentul lezat. Pentru a diagnostica o leziune a ligamentului genunchiului, este necesară o examinare fizică amănunțită a genunchiului. Este important să se evalueze mobilitiatea genunchiului, stabilitatea și gravitatea leziunii, iar testele imagistice sunt o modalitate inclusiv pentru a identifica orice alte probleme apărute.

Odată ce am depistat cauza și localizarea exactă a leziunii, vom concepe un plan de tratament personalizat, adaptat la nevoile pacientului. Acest plan de tratament are ca prim obiectiv vindecarea ligamentului accidentat și este urmat de un program de recuperare menit să redea funcționalitatea completă a genunchiului, precum și să prevină sensibilitatea.

Tratamentul pentru leziunile ligamentelor genunchiului depinde de tip, severitate și de circumstanțe individuale. La Alchimeia ne concentrăm pe tratamente non-chirurgicale și neinvazive, eficiente pentru leziunile ligamentelor ușoare până la moderate. Planul conceput în mod personalizat include de obicei odihnă și aplicarea de comprese la nivel local pentru ameliorarea simptomelor de moment, însă ne ocupăm și de managementul durerii pe termen lung.

Uneori este necesar aportul chirurgului ortoped pentru a se reconstrui ligamentul lezat, ulterior continuandu-se tratamentul de recuperare.

Kinetoterapia este una dintre cele mai adecvate metode prin care pacientul își poate recăpăta sănătatea. La Alchimeia ne bucurăm când, după doar câteva săptămâni de la accidentare, pacienții noștri revin la efectuarea de exerciții fizice complexe, bucurându-se de stabilitate și funcționalitate sporită a genunchiului.

Obiectivele kinetoterapiei în leziunile ligamentelor genunchiului sunt reducerea durerii și inflamației, restabilirea amplitudinii de mișcare, îmbunătățirea forței și stabilității musculare și îmbunătățirea capacității funcționale generale a articulației genunchiului.

Prin exerciții fizice efectuate la intervale de timp regulate, ne dorim să ajutăm pacienții să își îmbunătățească flexibilitatea, precum și să prevenim rigiditatea articulațiilor. Progresul se observă de la o ședință la alta, iar durerea scade. Întărirea mușchilor din jurul genunchiului este esențială pentru a oferi stabilitate și sprijin ligamentului rănit și în acest sens includem în planul de recuperare exerciții specifice pentru cvadriceps, ischiogambieri, mușchii gambei și mușchii șoldului.

Pe măsură ce individul progresează în reabilitare, sunt introduse exerciții funcționale pentru a reproduce activitățile din viața de zi cu zi, sarcinile de lucru sau mișcările specifice sportului.

Educația și prevenția reprezintă principii de bază ale kinetoterapiei. Pacienții sunt educați cu privire la procesul de vindecare și importanța respectării programului de exerciții fizice. Pentru a redobândi echilibrul corp-minte-suflet este esențial să ai un stil de viață cât mai sănătos și să înțelegi importanța continuării recuperării inclusiv în afara clinicii.

Prin etapa de follow-up, specialiștii Alchimeia monitorizează îndeaproape progresul fiecărui pacient și modifică programul de exerciții după cum este necesar. Durata programelor de recuperare bazate pe kinetoterapie variază în funcție de severitatea leziunii, de factori individuali și de obiectivele specifice. Respectarea programului de exerciții recomandat și participarea activă la sesiunile de terapie sunt esențiale pentru obținerea rezultatelor optime în reabilitarea leziunilor ligamentelor genunchiului.

Leziunile severe ale ligamentelor genunchiului pot necesita intervenție chirurgicală. Inclusiv în aceste cazuri, programele de recuperare personalizate sunt necesare pentru a redobândi forța și mobilitatea anterioară accidentării.

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.