Lombosciatică
Lombosciatica este cunoscută și sub numele de durerea de sciatică. Această afecțiune este cauzată de o iritare, inflamație sau de compresia unui nerv din partea inferioară a spatelui. Cea mai frecventă cauză este o hernie de disc sau alunecarea de disc care exercită presiune asupra rădăcinii nervoase. Majoritatea persoanelor cu sciatică pot să își îmbunătățeasă starea prin metode de autoîngrijire, însă există și cazuri mai complicate, ce necesită asistență medicală.
Nervul sciatic începe în zona feselor, coboară chiar sub genunchi, apoi se ramifică în alți nervi care continuă în josul piciorului și în degetele de la picioare. Leziunea sau iritația acestui nerv (cel mai lung și mai gros din corp) conduce la durerea nervoasă (sciatică).
În funcție de cât de afectat este nervul, unii pacienți se confruntă cu dureri ușoare, în timp ce alții au simptome severe care se pot manifesta oriunde în partea inferioară a spatelui, prin șolduri, fese și/sau în josul picioarelor. Sciatica poate provoca slăbiciune musculară în picior, amorțeală și o senzație neplăcută de furnicături care poate ajunge până la degetele de la picioare. Pacienții care ajung la noi cu lombosciatică acuză mai multe tipuri de dureri, de la ascuțită, persistentă și până la șocuri recurente.
Durerea este de obicei mai severă în picior în comparație cu partea inferioară a spatelui și se poate agrava dacă stai în picioare pentru perioade lungi de timp, când te ridici și când răsucești partea superioară a corpului. O mișcare forțată și bruscă a corpului, cum ar fi tusea sau strănutul, poate, de asemenea, agrava durerea. Foarte mulți pacienți cu lombosciatică se plâng de dureri ale unui singur picior, dar nu este exclus ca afecțiunea să apară la ambele picioare, în funcție de poziționarea nervului.
Tratamentele cele mai eficiente trebuie să fie concepute în funcție de cauza sau de cauzele care stau la baza lombosciaticii.
Cauzele lombosciaticii
Sciatica poate să apară brusc sau, din contră, poate să fie un proces treptat, în funcție de cauză. De cele mai multe ori, cauza durerilor sciatice este o hernie de disc, însă poate fi vorba și despre:
- stenoza lombară a coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal în partea inferioară a spatelui)
- boala degenerativă a discului (defalcarea discurilor, care acționează ca perne între vertebre)
- spondilolisteza (o afecțiune în care o vertebră alunecă înainte peste alta)
- sarcina
- spasm muscular la spate sau la fese
Factorii de risc care favorizează declanșarea lombosciaticii includ:
- îmbătrânirea (care poate provoca modificări ale coloanei vertebrale, cum ar fi pinteni osoși sau hernie de disc)
- diabet
- supraponderalitate
- sedentarism și musculatură slăbită
- purtarea tocurilor înalte în mod frecvent
- utilizarea unei saltele inconfortabile, prea tare sau prea moale
- fumatul
- ridicarea obiectelor grele în mod repetat
- leziuni ale spatelui sau ale coloanei vertebrale
Pentru a diagnostica sciatica, ne asigurăm că aflăm toate informațiile legate de istoricul medical al pacientului. Pentru a determina cauza durerii este esențial să înțelegem simptomatologia și factorii declanșatori ai disconfortului.
Examenul fizic care va fi efectuat la prima întâlnire are scopul de a verifica reflexele și condiția mușchilor. Daă pacientul se confruntă cu durere severă, medicul poate comanda teste imagistice pentru a verifica dacă există pinteni osoși și hernii de disc. Aceste analize includ ecografii, CT, RMN, electromiografie sau imagistică suplimentară.
Odată cu aflarea cauzei durerii și diagnosticare, terapeuții noștri vor concepe un plan de tratament personalizat, bazat pe nevoile individuale ale fiecărui pacient în parte. Tratamentele nu pot fi aceleași pentru toți pacienții deoarece fiecare persoană este unică din punct de vedere fizic și mental. Aceste programe de recuperare țin cont și de latura emoțională, pentru ca echilibrul corp-minte-suflet să fie regăsit, iar calitatea vieții să fie îmbunătățită.
Tratamentele lombosciaticii
Majoritatea persoanelor cu sciatică se simt mai bine după activități de îngrijire personală sau remedii la domiciliu, cum ar fi:
- comprese reci sau calde aplicate local
- exerciții de întindere
- medicamente pentru durere fără prescripție medicală
La Alchimeia, chiar dacă recunoaștem eficiența acestor remedii, știm că sunt doar soluții de moment. Durerea va reveni și, din păcate, afecțiunile de acest tip pot să se agraveze în timp. Tocmai din aceste motive, planurile de tratament personalizate pe care le creionăm au rolul de a trata cauza și de a preveni înrăutățirea stării de sănătate.
Kinetoterapia reprezintă una dintre cele mai eficiente metode pentru redobândirea sănătății, cu efecte pe termen mediu și lung. Exercițiile fizice asistate de un terapeut sunt adaptate la starea pacientului, iar evoluția se poate observa de la o ședință la alta. Kinetoterapia poate să devină parte din rutina fiecărui om inclusiv ca metodă de prevenție, deoarece ajută la întărirea articulațiilor și a musculaturii. Exersarea mișcărilor corecte prin sport reprezintă o altă formă de a evita accidentările ce pot să survină atunci când faci efort fizic în mod constant.
Masajul și chiropractica sunt recomandate în programele de recuperare și tratament pentru ameliorarea simptomelor. Calmarea durerii este un alt obiectiv pentru noi, mai ales în situațiile în care aceasta interferează grav cu calitatea vieții.
Dacă un pacient prezintă dureri extreme care nu se ameliorează, slăbiciune sau o pierdere a controlului vezicii urinare sau intestinului, medicul poate să recomande intervenția chirurgicală. Totuși, până în acel punct, este esențial să apelezi la alternative care nu au efecte secundare și care te pot ajuta să te bucuri de o viață fără durere.
În cadrul Alchimeia promovăm tratamentele și terapiile neinvazive ca parte din planurile de recuperare, indiferent de afecțiune. Cu atât mai mult când vorbim despre dureri severe, este important să redăm confortul și sănătatea pacienților fără a crește riscul de efecte adverse.
Întărirea musculaturii și a sistemului osos reprezintă o cale mai sigură către o viață lipsită de durere. În urma unei intervenții chirurgicale pacienții trebuie să rămână imobilizați de la câteva zile la câteva săptămâni, însă prin kinetoterapie sau masaje se dorește evitarea acestor proceduri radicale, care au inclusiv un impact emoțional mult mai mare.
Pe tot parcursul tratamentului, pacientul beneficiază de sprijin din partea specialiștilor Alchimeia. Mai mult decât atât, ne concentrăm inclusiv pe etapa de follow-up pentru a monitoriza îndeaproape evoluția stării de sănătate, până la obținerea rezultatelor pe care ni le-am propus împreună.