
Luxația de șold
Fiecare persoană are un grad diferit de toleranță la durere și de foarte multe ori ignorăm disconfortul care apare în urma unei lovituri. Din păcate, acest lucru poate să conducă la complicații și la probleme grave de sănătate, ce te vor afecta pe termen lung și care vor interfera cu calitatea vieții.
Chiar dacă luxațiile nu sunt la fel de grave ca fracturile, atunci când sunt netratate ele pot degenera și pot cauza durere aproape la fiecare mișcare. Să apelezi la un specialist este un prim pas pe care trebuie să îl faci pentru a începe procesul de vindecare și de recuperare, esențial pentru o calitate îmbunătățită a vieții. În cadrul Alchimeia am format o echipă empatică, cu vastă experiență în domeniu, care te poate ajuta să depășești orice probleme de sănătate.
O luxație de șold apare atunci când capătul în formă de bilă al femurului este forțat să iasă din priza articulației șoldului. Este o leziune severă și adesea traumatică, care poate duce la durere intensă, mobilitate limitată și la afectarea funcționalității piciorului. Luxațiile de șold sunt mai frecvente în cazul persoanelor mai tinere care sunt angrenate în activități cu impact mare. De asemenea, indiferent de vârstă, acest tip de leziune poate să apară în urma unor accidente traumatice.
Persoanele cu anumite afecțiuni medicale care afectează stabilitatea articulațiilor, cum ar fi sindromul de hipermobilitate sau laxitatea ligamentelor, pot prezenta un risc mai mare de luxație de șold. Simptomele acesteia includ durere severă și incapacitatea de a se mișca sau de a suporta greutate pe piciorul afectat. Piciorul poate părea scurtat, rotit sau deformat în comparație cu piciorul care este sănătos. Umflarea, vânătăile și mobilitatea limitată sunt, de asemenea, semne comune. Impactul unei luxații de șold asupra calității vieții unui individ poate fi semnificativ, deoarece apare durerea, dar și incapacitatea de a desfășura activitățile zilnice sau anumite hobby-uri. Activitatea fizică trebuie redusă în momentul în care un pacient este diagnosticat cu luxație de șold.

Cauzele luxației de șold
Luxațiile de șold apar de obicei din cauza evenimentelor traumatice de intensitate ridicată, cum ar fi accidente de vehicule cu motor, căderi de la înălțimi semnificative sau accidentări care se pot întâmpla în timpul activităților sportive. Forța exercitată asupra articulației șoldului copleșește stabilitatea acesteia, determinând ieșirea capului femural din alveole. Luxațiile anterioare, în care capul femural este forțat înainte, sunt cel mai frecvent tip de luxații pe care îl întâlnim și la pacienții Alchimeia. Luxațiile posterioare și centrale sunt mai puțin frecvente, dar pot apărea în anumite cazuri și necesită o abordare specifică pentru vindecare și recuperare.
Diagnosticarea unei luxații de șold implică un examen fizic amănunțit și teste imagistice. În timpul acestor analize medicale se evaluează poziția piciorului, observând orice deformări sau anomalii. Radiografiile și, în unele cazuri, tomografiile computerizate pot fi efectuate pentru a confirma diagnosticul, pentru a evalua severitatea leziunii și pentru a exclude fracturile asociate sau alte complicații.
Dacă luxația de șold nu este tratată la timp și în mod corespunzător, durerea poate să se agraveze în timp. De asemenea, vor apărea dificultăți în desfășurarea sarcinilor obișnuite și pacientul poate simți nevoia de izolare, fiind afectat inclusiv din punct de vedere emoțional.
Tratamentele leziunii meniscurilor
Tratamentul luxațiilor de șold se concentrează pe reducerea luxației, redarea stabilității articulațiilor și facilitarea recuperării. În cele mai multe cazuri, se efectuează o procedură prin care capul femural luxat este manipulat înapoi în priza șoldului – sub anestezie.
După această intervenție, articulația șoldului poate fi imobilizată folosind o orteză, o atelă sau un dispozitiv de tracțiune pentru a permite vindecarea și pentru a preveni deplasarea ulterioară. Kinetoterapia joacă un rol vital în procesul de reabilitare și reprezintă principala metodă prin care ne propunem să ajutăm pacienții să își redobândească sănătatea pe termen lung. Este o prioritate să ameliorăm simptomele, însă obiectivele noastre se întind și dincolo de rezolvările de moment pentru că vrem ca pacienții să se bucure de viața fără durere.
Programele de recuperare bazate pe kinetoterapie se concentrează pe întărirea mușchilor din jurul articulației șoldului, îmbunătățirea amplitudinii de mișcare și restabilirea abilităților funcționale. Această formă specializată de terapie îi ajută pe pacienți să-și recapete mobilitatea, stabilitatea și funcționalitatea, îmbunătățindu-și calitatea generală a vieții.
În plus față de kinetoterapie, tehnicile de management al durerii, cum ar fi medicamentele și terapia rece, pot fi utilizate pentru a atenua disconfortul și inflamația. Echipa de specialiști din cadrul Alchimeia va monitoriza îndeaproape progresul pacienților și va ajusta planul de tratament în consecință. În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară, mai ales dacă există fracturi asociate, leziuni ligamentare sau luxații recurente. Inclusiv după o intervenție chirurgicală este necesară kinetoterapia pentru a permite mușchilor și articulațiilor să revină la o formă cât mai bună.
Diagnosticarea promptă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru minimizarea durerii, redobândirea stabilității articulațiilor și facilitarea recuperării. Kinetoterapia, împreună cu alte strategii de reabilitare, joacă un rol crucial în restabilirea mobilității, a forței și a abilităților funcționale, îmbunătățind în cele din urmă calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu o luxație de șold. O abordare cuprinzătoare și multidisciplinară este strategia pe care ne bazăm pentru a atinge obiectivele pacienților noștri.
La fel de important, ne asigurăm că progresul este unul notabil de la o ședință de recuperare la alta. În momentul în care decidem, de comun acord cu pacientul, că programul poate să se încheie, ne angajăm să efectuăm cu atenție etapa de follow-up. Aceasta presupune vizite regulate la clinică, pentru a monitoriza starea de sănătate și pentru a observa cum s-a produs vindecarea. În cazurile în care este posibil și starea pacientului o permite, obiectivul nostru este vindecarea completă, fără niciun fel de sensibilitate în zona lovită.
Chiar dacă echilibrul corp-minte-suflet are de suferit atunci când o persoană se confruntă cu o afecțiune de orice tip, există metode prin care acesta poate să fie restabilit. La Alchimeia ne concentrăm și pe îmbunătățirea stării emoționale, tocmai pentru că știm cât de important este ca pacientul să fie implicat activ în propriul proces de recuperare, deținând astfel controlul asupra organismului său.