Luxația falange - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută

Luxația falangelor

Durerile de degete pot să aibă un impact negativ asupra calității vieții. Indiferent de domeniul de activitate, degetele sunt implicate în aproape orice mișcare, indiferent că este vorba despre cele de la picioare sau de la mâini. 

Pentru a evita leziunile în zona degetelor, prevenția este esențială, însă sportivii sau persoanele active ori cele care au suferit un accident se pot confrunta deseori cu astfel de probleme. La Alchimeia ne bazăm pe educarea pacienților în ceea ce privește componenta preventivă, dar și pe metode de întărire a musculaturii și a articulațiilor. Atunci când apare o leziune la nivelul degetelor, mizăm pe o recuperare cât mai adecvată, personalizată, care să aducă rezultatele dorite. 

Luxația de falange se referă la deplasarea uneia sau mai multor falange, oasele care formează degetele de la mâini sau de la picioare, față de alinierea lor normală. Acest tip de leziune poate apărea din diverse cauze și poate duce la durere, în unele cazuri severă, umflături și tulburări funcționale. 

Semnele comune includ durere severă, umflare, deformare vizibilă și mobilitate limitată a degetului de la mână sau de la picior afectat. Falanga dislocată poate părea nealiniată sau îndoită și unii pacienți cu care am interacționat spun că în momentul producerii leziunii a existat un sunet de pocnire. Dacă printre simptome se numără și amorțeală sau furnicături, este posibil ca nervii să fie și ei afectați.

Luxațiile de falange sunt de mai multe tipuri și pot fi clasificate în funcție de falanga implicată și de localizarea luxației. Degetele de la mâini și de la picioare sunt compuse fiecare din trei falange: distală, mijlocie și proximală. Luxațiile pot apărea la oricare dintre aceste articulații, în timp ce luxațiile complexe pot implica fracturi asociate, rupturi de ligamente sau leziuni ale țesuturilor moi și prezintă un risc mai mare de complicații pe termen lung.

Înainte de a trece la elaborarea unui plan de tratament personalizat, avem în vedere cauzele care au dus la producerea leziunii. 

alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele luxației falangelor

Luxațiile falangei pot apărea din diverse cauze, cele mai frecvente fiind traumatismele și leziunile apărute în urma unui impact puternic. Cauzele traumatice pot implica lovituri directe, leziuni prin zdrobire sau accidentări în timpul activităților sportive. Acestea exercită o forță excesivă asupra articulațiilor degetelor de la mâini sau de la picioare și conduc la afecțiuni de acest tip. 

Luxațiile pot rezulta și din hiperextensie, hiperflexie sau forțe de rotație aplicate degetelor. În plus, afecțiunile precum artrita reumatoidă sau laxitatea ligamentelor pot predispune persoanele la dislocarea de falange.

Pentru a diagnostica o luxație la acest nivel, este necesar un examen fizic în timpul căruia se evaluează mobilitatea degetelor afectate, stabilitatea și orice deformări vizibile. Radiografiile sunt utilizate în mod obișnuit pentru a confirma luxația, pentru a evalua alinierea și integritatea oaselor din jur și pentru a identifica orice fracturi asociate sau implicarea articulațiilor dacă este cazul. Dacă este nevoie de o evaluare și mai detaliată, se apelează la scanări CT și RMN.

Factorii de risc care favorizează luxația de falange includ: 

  • implicarea în activități care presupun stres repetitiv asupra degetelor de la mâini sau de la picioare, cum ar fi sporturile de contact sau munca manuală
  • antecedente de luxații sau leziuni anterioare ale degetelor
  • hipermobilitatea articulațiilor
  • anumite afecțiuni medicale care slăbesc ligamentele sau oasele

Fiecare pacient care ajunge la Alchimeia beneficiază de un plan de tratament adaptat nevoilor pe care le are. Nu luăm în calcul formule standard de recuperare și nu credem în metode ce dau roade peste noapte, însă vă asigurăm de interesul nostru și de dedicare pe tot parcursul vindecării și chiar și după. 

Tratamentele luxației falangelor

Abordarea tratamentului pentru luxația de falange depinde de mai mulți factori, inclusiv de localizarea și severitatea luxației, de leziunile asociate dacă acestea există sau de leziunile țesuturilor moi și nevoile funcționale ale individului. 

Dacă ne confruntăm cu o luxație simplă, principala tehnică este reducerea manuală sub tracțiune extemporanee pentru a readuce falanga luxată în poziția sa normală. Această procedură implică manipularea ușoară a osului pentru a-l alinia în mod corespunzător. În urma reducerii cu succes, degetul de la mâini sau de la picior poate fi imobilizat cu atele, cu bandă adezivă sau cu dispozitive specifice pentru a facilita vindecarea și pentru a proteja zona până în momentul vindecării complete. 

Luxațiile complexe sau cele asociate cu fracturi sau leziuni semnificative ale țesuturilor moi pot necesita intervenție chirurgicală. Chirurgia are ca scop realiniarea oaselor, repararea ligamentelor sau a tendoanelor și restabilirea stabilității articulației afectate. Kinetoterapia are un rol esențial în procesul de vindecare de după operație, pentru a reda pacientului forța, mobilitatea și capacitatea de a utiliza fără disconfortul degetul lovit.

Recuperarea după o luxație de falangă implică un program cuprinzător de reabilitare care include kinetoterapie. Ne dorim ca pacienții să înțeleagă faptul că exercițiile specifice au un rol esențial în recuperare deoarece îmbunătățesc semnificativ mobilitatea, forța și coordonarea degetelor afectate. Inițial, terapia poate implica exerciții mai ușoare pentru a preveni rigiditatea și pentru a menține un nivel cât mai bun al musculaturii. Pe măsură ce vindecarea progresează, sunt introduse exerciții și activități funcționale mai intense, în așa fel încât să se observe evoluția stării de sănătate. 

În timpul perioadei de recuperare, pacientul este sprijinit pentru a-și redobândi starea generală bună și pentru a se bucura de echilibru corp-minte-suflet. Chiar dacă apar probleme inclusiv la nivel emoțional atunci când te confrunți cu afecțiuni ce îți afectează sarcinile obișnuite, suntem aici să te motivăm și să te ajutăm să îți recuperezi sănătatea. Pentru acest lucru avem nevoie de participarea activă a pacientului la toate activitățile și, de asemenea, de o comunicare eficientă. 

Luxația falangăi este o leziune semnificativă care poate provoca durere, umflături și tulburări funcționale la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare. Pentru a evita complicațiile ce pot afecta semnificativ calitatea vieții este important ca pacientul să se concentreze pe recuperare și să urmeze sfaturile specialiștilor. În acest mod, va reuși într-o perioadă optimă de timp să se bucure de capacitatea de a utiliza mâinile și picioarele fără să resimtă disconfort sau durere.

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.