Ortopedie pediatrică
Pacienții copii ajung la Alchimeia în foarte multe cazuri din cauza pozițiilor mai puțin corecte ale coloanei vertebrale sau membrelor, sesizate de către părinți, a durerilor de oase sau de mușchi. Fie că acestea apar pe fondul unor boli sau a unor răniri ori leziuni, este important să identificăm motivele, pentru a concepe un plan de tratament personalizat, cu rezultate bune pe termen lung.
Ce este ortopedia pediatrică?
Fie ca este vorba despre un os rupt după o cadere de pe bicicletă, o articulație dureroasă din cauza unei activități sportive prea intense sau o anomalie de creștere care determină îngrijorarea unui părinte, copiii sunt predispuși la multe tipuri de probleme ortopedice. Având în vedere diferențele dintre corpurile copiilor și adulților, domeniul specializat al medicinei cunoscut sub numele de ortopedie pediatrică se concentreaza pe prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului musculo-scheletic la copii și adolescenți.
Principiile de bază ale ortopediei
Deoarece are în vedere redarea mobilității și ameliorarea durerilor, precum și îmbunătățirea calității vieții, ortopedia se axează pe mai mulți piloni ce țin de sănătate. Specialiștii Alchimeia mizează, în primul rând, pe îngrijirea corespunzătoare a pacientului pana în 18 ani, ținând cont de nevoile acestuia. De asemenea, alte principii pe care ne bazăm sunt:
- Educarea și informarea permanentă a pacientului, și familiei acestuia asupra riscurilor de accidentare, în așa fel încât acesta să poată preveni afecțiunile ortopedice sau să poată recunoaște din timp simptomele acestora;
- Utilizarea de cercetări și studii de actualitate în conceperea tratamentului, dar și pentru diagnosticare;
- Prioritizarea tratamentelor bazate pe metode neinvazive sau minim invazive, acolo unde este posibil;
- Monitorizarea răspunsului la tratament și recuperare prin kinetoterapie, terapie ocupațională sau alt tip de terapie eficient.
Când să programezi o vizită la ortopedul pediatru?
Poate fi greu de știut dacă un copil are nevoie de tratament ortopedic sau se confruntă doar cu simptome specifice creșterii, însă acestea pot fi și semne ale unor boli. în timp ce multe probleme ortopedice care apar în copilarie sunt temporare, poate fi greu de știut când copilul poate avea nevoie de îngrijiri suplimentare. Părinții care observă probleme musculo-scheletice persistente ar putea programa evaluarea unui ortoped pediatru.
Principalele simptome care reprezintă un semnal de alarmă și care necesită opinia ortopedului pediatru includ:
- Fracturi;
- Deformități ale coloanei vertebrale (scolioza);
- Anomalii ale mersului (șchiopătări);
- Infecții ale oaselor și articulațiilor;
- Articulații dureroase sau rigiditate, accidentări/leziuni sportive (ligamente rupte, entorse); după sport ;
- Displazia scheletică;
- Paralizia cerebrală;
- Polidactiliile;
- Diformitatea membrelor.
În plus, există unele afecțiuni ortopedice care apar la anumite grupe de varsta, cum ar fi la nou-născuți.
Cum decurge o consultație de ortopedie pediatrică?
Pe parcursul consultului de ortopedie pediatrică, medicul va cere inițial informații legate de istoricul medical al copilului. Următoarea etapă presupune examenul fizic, dar și alte investigații medicale, cum ar fi RMN sau scanarea cu raze X, dacă sunt necesare. Toate acestea au scopul de a identifica un diagnostic exact, care să fie urmat de planul de tratament.
Tratamentul poate include:
- Medicamente;
- Kinetoterapie;
- Intervenții chirugicale;
- Terapii adiacente alături de alți specialiști.
Cât durează tratamentul ortopedic?
Dacă o entorsă la gleznă poate necesita o perioadă scurtă pentru tratament și recuperare – de obicei, câteva zile, atunci când vorbim despre fracturi ne încadrăm la alte afecțiuni. Oasele rupte au nevoie de tratamente mai complexe și, de asemenea, de o perioadă de recuperare extinsă, inclusiv după terminarea tratamentului.
Fiecare caz este unic, așa că durata tratamentului ortopedic depinde de tipul și severitatea afecțiunii tratate, precum și de răspunsul pacientului la terapiile efectuate. Alți factori care influențează vindecarea sunt vârsta, starea generală de sănătate și abilitatea organismului de a se recupera mai lent sau mai rapid.
Cu ajutorul specialiștilor Alchimeia ai parte de o călătorie mai lină înspre vindecare, beneficiind de tratamente personalizate, dar și de suport emoțional.