Pintenii calcaneeni - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută

Pintenii calcaneeni

Unele afecțiuni care apar la nivelul picioarelor, nu numai că sunt cauzatoare de disconfort sau chiar durere, dar pot afecta pacientul și din punct de vedere estetic. La Alchimeia întâlnim deseori mai ales femei care sunt frustrate din cauza faptului că nu pot purta sandale sau pantofi deschiși, deoarece au anumite excrescențe care le complexează. 

Pintenii calcaneeni sunt excrescențe osoase care se dezvoltă pe partea inferioară a osului călcâiului (calcaneul). Acestea sunt de multe ori asociate cu fasciita plantară, o afecțiune care implică inflamația fasciei plantare, o bandă groasă de țesut care trece de-a lungul părții inferioare a piciorului. 

Pintenii calcaneeni pot provoca dureri și disconfort la călcâi, influențând capacitatea unui pacient de a merge și de a desfășura activitățile zilnice. Depistarea cauzelor care duc la apariția pintenilor calcaneeni, recunoașterea simptomelor și identificarea persoanelor din categorii de risc sunt elemente de mare importanță pentru un management eficient al durerii și pentru o recuperare optimă.

Cel mai ușor de recunoscut simptom al pintenilor calcaneeni este durerea la nivelul călcâiului, în special în timpul activităților care presupun suportarea greutății, cum ar fi mersul pe jos sau alergatul. Durerea este de obicei localizată pe partea inferioară a călcâiului și poate fi descrisă ca fiind ascuțită sau surdă. 

Persoanele cu pinteni calcaneeni pot prezenta, de asemenea, sensibilitate, umflare și inflamație în zona afectată. Factorii de risc pentru dezvoltarea pintenilor calcaneeni includ angajarea în activități repetitive care pun stres pe călcâi, cum ar fi alergarea sau săriturile, obezitatea, încălțămintea necorespunzătoare și anomaliile biomecanice ale picioarelor.Este important ca pacientul să fie atent la simptomatologie și să ceară cât mai repede sprijinul specialiștilor, înainte ca problema să degenereze. Primul pas pe care îl facem în mod obișnuit la Alchimeia este să cercetăm cauzele care au dus la apariția pintenilor calcaneeni.

alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele pintenilor calcaneeni

Pintenii calcaneeni sunt cauzați în principal de stresul și tensiunea repetitivă pe fascia plantară, ceea ce duce în timp la formarea de proeminențe osoase la locul de atașare a fasciei pe osul călcâiului. 

Tragerea continuă a fasciei pe călcâi poate duce la inflamație, durere și dezvoltarea pintenilor în timp. Diagnosticarea pintenilor calcaneeni implică de obicei o examinare fizică amănunțită și o analiză a istoricului medical. Testele imagistice, cum ar fi radiografiile sau ecografia pot fi comandate pentru a confirma prezența pintenilor și pentru a evalua dimensiunea și localizarea acestora.

Pintenii calcaneeni pot avea inclusiv un impact emoțional puternic asupra pacientului. Acest lucru se întâmplă de obicei atât din cauza durerii provocate, cât și din cauza problemelor estetice care apar. În scopul vindecării complete, specialiștii Alchimeia recurg la planuri complet personalizate de tratament, care au în vedere și alte afecțiuni potențiale pe care le are pacientul. 

Tratamentele parezelor centrale sau periferice

Tratamentul pintenilor calcaneeni se concentrează pe atenuarea durerii, reducerea inflamației și promovarea cât mai eficientă și rapidă a vindecării. Opțiunile de tratament non-chirurgical sunt de obicei prima opțiune de management a afecțiunii luate în calcul de specialiștii Alchimeia și pot include:

  • odihnă și schimbări în stilul de viață: evitarea activităților care exacerba simptomele și includerea perioadelor de odihnă pentru a permite călcâiului să se vindece, scaderea in greutate.
  • dispozitive ortetice: purtarea de inserții ortetice sau modificări de pantofi pentru a oferi suport și amortizare călcâiului, ușurând presiunea exercitată asupra pintenilor.
  • kinetoterapie: implicarea în exerciții specifice și rutine de stretching pentru a îmbunătăți flexibilitatea, pentru a întări mușchii picioarelor și pentru a corecta dezechilibrele biomecanice ce pot să apară.
  • managementul durerii: utilizarea de medicamente antiinflamatoare pentru a reduce durerea și inflamația în zona afectată, dar acesta este doar un tratament de moment.

În cazurile în care metodele non-invazive nu reușesc să ofere ușurare, poate fi luată în considerare intervenția chirurgicală. Procedura chirurgicală are ca scop îndepărtarea pintenului calcanean și poate fi combinată cu tratamente suplimentare pentru a aborda condițiile de bază, cum ar fi fasciita plantară.

Recuperarea prin kinetoterapie este vitală în ceea ce privește tratamentul general al pintenilor calcaneeni. Kinetoterapia se concentrează pe restabilirea funcției picioarelor, îmbunătățirea mobilității și întărirea mușchilor de susținere. Un kinetoterapeut calificat va proiecta un program de recuperare personalizat, adaptat nevoilor și obiectivelor specifice ale individului. Sesiunile regulate de kinetoterapie pot ajuta la reducerea durerii, la îmbunătățirea mobilității și la prevenirea complicațiilor viitoare. În plus, kinetoterapia contribuie la bunăstarea generală a individului prin promovarea sănătății fizice și mentale.

Echilibrul corp-minte-suflet se restabilește mult mai repede atunci când există comunicare eficientă între pacienți și specialiști. Ne-am concentrat întreaga energie pentru a construi o echipă de oameni empatici la Alchimeia, iar acest lucru ne-a adus rezultate foarte bune în ceea ce privește recuperarea pacienților cu care lucrăm.

Abordarea colaborativă este un pilon pe care ne bazăm atunci când concepem tratamente pentru pacienții noștri. Stilul de viață joacă un rol esențial în prevenție, dar și în recuperare. Alimentația corespunzătoare, odihna, sportul sunt elemente care nu pot să lipsească din viața unui om, indiferent de starea lui. Atunci când ai grijă de interiorul și de exteriorul tău, șansele de a avea o stare optimă sunt mult mai mari. Diminuarea stresului se poate realiza în mod eficient cu ajutorul mișcării regulate și a controlului factorilor externi care îți pot cauza probleme la nivelul organismului. 

Majoritatea proceselor de vindecare a periartritei scapulo-humerale durează între 12 și 18 luni. Este nevoie de angajamentul total al pacientului pentru ca programul să se desfășoare cât mai bine și obiectivele să fie atinse. 

În cazuri rare, simptomele severe pot să persiste, iar specialiștii vor recomanda alte soluții, incusiv intervențiile chirurgicale. Pentru a preveni acest lucru, este esențial să ai o viață cât mai echilibrată, pentru a nu te supune riscului de îmbolnăvire de orice tip. 

Echilibrul dintre elementele care dictează starea de sănătate fizică și psihică, mintea, sufletul și corpul reprezintă principalul obiectiv la Alchimeia. Ne străduim să oferim pacienților noștri experiențe cât mai bune, prin intermediul cărora să își îmbunătățească semnificativ starea și să redobândească motivația de a face activitățile din viața de zi cu zi. 

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.