Reumatisme inflamatorii
Durerile de articulații pot să devină foarte severe dacă nu sunt tratate, iar impactul asupra calității vieții este semnificativ în astfel de situații. Atunci când te confrunți cu dureri recurente de articulații, trebuie să apelezi la specialiști pentru un diagnostic cât mai rapid, urmat de un tratament adecvat.
Reumatismele inflamatorii sunt un grup de tulburări inflamatorii cronice care afectează articulațiile, dar și alte țesuturi din organism. Simptomele comune ale acestor tulburări includ durere, rigiditate, inflamații și leziuni ale articulațiilor, precum și oboseală sau febră, dar și alte senzații ce creează disconfort ridicat.
Din spectrul tulburărilor inflamatorii cronice fac parte boli cum ar fi artrita reumatoidă, artrita psoriazică, spondilita anchilozantă sau artrita idiopatică juvenilă.
Nivelul de disconfort cauzat de reumatismul inflamator poate varia de la ușor la sever, iar atunci când nu este tratat corespunzător poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane. Efectuarea activităților zilnice poate să devină dificilă din cauza durerii, a oboselii și a rigidității, care sunt toate asociate cu reumatismele inflamatorii. În unele cazuri, aceste probleme de sănătate pot duce chiar și la deformări și dizabilități articulare.
Toți acești factori, cumulați, au un impact semnificativ asupra bunăstării fizice, dar și asupra stării emoționale a unei persoane. Tocmai din aceste motive, este important să se identifice un tratament în timp util, pentru a gestiona simptomele și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
Deși cauzele exacte ale reumatismului inflamator nu sunt pe deplin stabilite și înțelese, este cert că genetica, factorii de mediu și un sistem imunitar hiperactiv pot juca un rol important în dezvoltarea acestor tulburări. Reumatismul inflamator poate apărea la orice vârstă, dar este cel mai frecvent diagnosticat la adulții de vârstă mijlocie și cu frecvență mai mare la femei decât la bărbați.
Cauzele reumatismelor inflamatorii
Cauzele exacte ale reumatismelor inflamatorii reprezintă, de fapt, o combinație de factori genetici și de mediu care generează un răspuns autoimun în organism. În ceea ce privește factorii genetici, s-a demonstrat științific faptul că anumite gene pot crește riscul unui individ de a dezvolta această afecțiune, reumatismele inflamatorii manifestându-se în familii. Genele asociate cu reumatismul inflamator sunt implicate în reglarea sistemului imunitar și a inflamației.
Pe de altă parte, factorii de mediu precum fumatul, infecțiile sau expunerea la anumite toxine sau substanțe chimice pot declanșa un răspuns imunitar anormal la persoanele susceptibile, ducând la inflamație și leziuni articulare asociate cu reumatismele inflamatorii. Așadar, trebuie să avem grijă la tot ceea ce intră în organismul nostru, pentru a ca riscul de îmbolnăvire să fie redus.
O altă posibilă cauză a acestei afecțiuni este disfuncția sistemului imunitar: Reumatismul inflamator este considerat o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile sănătoase din organism. Specific, în cazul pacienților care se confruntă cu reumatisme inflamatorii, sistemul imunitar atacă membrana sinovială, adică țesutul care căptușește articulațiile, provocând inflamații și leziuni.
Factorii de risc asociați cu reumatismele inflamatorii includ vârsta, sexul și obezitatea. Așa cum menționam și anterior, această boală este mai des diagnosticată la femei și la adulții de vârstă mijlocie. Obezitatea este legată de un risc crescut de a dezvolta reumatism inflamator, din cauza presiunii pe care kilogramele în plus o exercită asupra articulațiilor.
Anumite infecții, cum ar fi infecțiile virale sau bacteriene, pot declanșa apariția bolii din cauza citokinelor inflamatorii produse de sistemul imunitar.
În prezent, nu există un tratament pentru reumatismul inflamator, dar există o serie de metode și terapii care pot ține boala sub control prin încetinirea progresiei acesteia, dar și prin ameliorarea simptomelor.
Tratamentele reumatismelor inflamatorii
Chiar dacă nu există un remediu pentru reumatismele inflamatorii, la Alchimeia avem pacienți care și-au redobândit starea generală bună și se bucură de o calitate optimă a vieții datorită planurilor de tratament personalizate.
Printr-o abordare multidisciplinară și individualizată, reușim să ameliorăm simptomele severe ale reumatismelor inflamatorii și să facem sarcinile obișnuite să redevină ușor de făcut, în ciuda bolii.
Opțiunile de tratament pentru reumatismul inflamator pot include medicamente, terapie fizică, exerciții fizice și modificări ale stilului de viață. Noi ne încurajăm pacienții să ne viziteze pentru o evaluare amănunțită, în urma căreia să stabilim diagnosticul și, în funcție de particularitățile fiecăruia, să concepem un plan de tratament personalizat.
Dacă medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ajută la ameliorarea durerii și a inflamației articulațiilor, tratând simptomatologia de moment, la fel ca medicamentele antireumatice, programele noastre de tratament sunt mult mai complexe de atât.
Kinetoterapia este principala metodă prin care luptăm cu disconfortul și cu durerile create de reumatismele inflamatorii. Prin exerciții fizice personalizate, efectuate în mod regulat, ne propunem să ajutăm la îmbunătățirea flexibilității articulațiilor, a forței musculare și a funcției fizice generale. Programele de exerciții vor fi întotdeauna adaptate nevoilor și abilităților individului. Înotul, bicicleta sau mersul pe jos sunt obiceiuri sănătoase, pe care le recomandăm pacienților noștri.
Alături de acestea, recomandăm și modificări ale stilului de viață acolo unde este cazul, pentru a crește calitatea vieții persoanelor care suferă de reumatisme inflamatorii. Aceste schimbări importante includ:
- menținerea unei greutăți normale
- alimentație echilibrată
- diminuarea stresului
- renunțarea la fumat
- odihna
Toate acestea reprezintă principalele metode prin care o persoană care suferă de reumatism se poate bucura de o stare de sănătate mai bună. Este evident faptul că afecțiunea interferează cu capacitatea de a efectua cu ușurință activitățile de zi cu zi, însă avem pacienți care au reușit să își revină și să ajungă la acel echilibru corp-minte-suflet, cu răbdare și cu dedicare.
Alături de specialiștii Alchimeia, șansele de a-ți redobândi calitatea vieții sunt crescute, datorită faptului că ne preocupă în mod deosebit obiectivele fiecărui pacient în parte. Suntem conștienți de faptul că procesul nu este întotdeauna unul rapid și ușor, însă fiecare pas reprezintă o cărămidă la construcția unui organism puternic, care poate să facă față oricărei boli.
Reumatismele inflamatorii pot fi ținute sub control cu un tratament adecvat și cu urmarea sfaturilor specialiștilor. Stilul de viață sănătos și echilibrul în tot ceea ce facem sunt principalele obiective pe care trebuie să le atingem. În ceea ce privește terapiile, recomandăm întotdeauna urmarea tratamentelor neinvazive, care ajută la o recuperare sigură și, mai ales, cu efecte pe termen mediu și lung.