Ruptură musculară - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută

Ruptură musculară

Durerile musculare pot afecta atât adulții, cât și copiii. Acestea se pot agrava și pot să cauzeze disconfort inclusiv în timpul nopții, ceea ce va interfera în mod semnficativ cu calitatea vieții. Mai ales în situațiile în care este vorba despre o ruptură musculară, durerile severe vor împiedica persoana accidentată să desfășoare activitățile obișnuite. Pentru ameliorarea simptomelor, cât și pentru o recuperare adecvată este nevoie de un plan de tratament personalizat și adaptat la condiția fizică și la obiectivele pacientului.

Rupturile musculare mai sunt cunoscute și sub denumirea de încordări musculare sau tracțiuni musculare. Aceste leziuni sunt frecvente și pot afecta indivizi de toate vârstele, indiferent de ocupație sau de nivelul de activitate. Aceste răniri apar în urma întinderii sau ruperii excesive a fibrelor musculare, adesea din cauza mișcărilor bruște sau a suprasolicitarii mușchiului. Leziunile pot varia de la ușoare la severe, cu diferite grade de durere, umflare și afectare a funcționalității. 

Pacienții care ajung la Alchimeia cu rupturi musculare beneficiază de o primă consultație pentru un diagnostic exact. În urma determinării cauzei care a dus la acest tip de leziune, se va elabora un plan de tratament individualizat, în așa fel încât recuperarea să fie completă, să reducă riscul viitoarelor accidentări și mușchiul afectat să nu rămână cu sensibilitate.

alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele rupturii musculare

Cauzele rupturilor musculare sunt variate, însă pacienții care vin la Alchimeia cu acest tip de problemă sunt, în majoritatea cazurilor, victime ale unor accidente sau evenimente imprevizibile. Aceste cauze pot include:

  • mișcări bruște, forțate: rupturile musculare apar adesea atunci când un mușchi este supus la mișcări bruște și puternice, peste capacitatea sa. Acest lucru se poate întâmpla în timpul activităților precum alergarea, săriturile sau ridicarea de obiecte grele fără o încălzire adecvată. 
  • efort excesiv și oboseală: angajarea în activități repetitive sau prelungite care necesită un efort muscular semnificativ fără odihnă sau recuperare adecvată poate duce la oboseală musculară. Mușchii obosiți sunt mai susceptibili la accidentări, deoarece nu sunt capabili să genereze suficientă forță sau să mențină o formă adecvată, ceea ce duce la creșterea stresului exercitat asupra fibrelor musculare.
  • încălzire sau întindere inadecvată: rutina adecvată de încălzire ajută la creșterea fluxului sanguin, a temperaturii și a flexibilității, pregătind mușchii pentru exercițiile fizice mai intense. Fără o încălzire adecvată sau fără întindere după antrenament, mușchii pot fi mai predispuși la rupturi.
  • dezechilibre și slăbiciune musculară
  • înaintarea în vârstă
  • traume și accidente: accidentări sportive, căzături sau alte evenimente imprevizibile

Diagnosticarea unei rupturi musculare necesită în primă fază o examinare fizică amănunțită, precum și un istoric detaliat al pacientului și, eventual, teste imagistice. Este important să se depisteze localizarea rupturii, prin evaluarea intensității durerii în anumite puncte. De asemenea, un indiciu de care trebuie ținut cont este umflarea zonei lezate. 

Durerile asociate cu rupturile musculare pot fi severe, așa că începerea tratamentului reprezintă cea mai bună cale pe care o poți urma înspre însănătoșire. Este esențial ca tratamentul să fie unul personalizat, în așa fel încât rezultatele să fie pe termen lung, și nu doar pe moment. 

Tratamentele rupturii musculare

Durata recuperării după o ruptură musculară diferă de la un pacient la altul. Unii oameni răspund mai repede la tratament, în timp ce alții au nevoie de luni sau chiar de ani pentru a se recupera complet. Dacă simptomele de moment pot fi ameliorate cu gheață și compresie la nivel local, aceste tehnici nu sunt utile și pe termen lung. Bandajele compresive oferă sprijin, iar gheața reduce inflamația, însă este nevoie de mai mult efort pentru a elimina complet durerea și pentru a reda funcționalitatea mușchilor afectați. 

Cele mai eficiente tratamente includ:

  • odihnă și protecție: tratamentul imediat pentru o ruptură musculară implică odihnă și protecția zonei rănite. Acest lucru poate implica evitarea activităților care agravează rănirea, utilizarea cârjelor sau dispozitivelor de asistență pentru a minimiza suportarea greutății sau imobilizarea mușchiului afectat cu o orteză, o atelă sau cu un bandaj compresiv.
  • ridicarea membrului sau a mușchiului rănit deasupra nivelului inimii poate ajuta la reducerea umflăturii prin promovarea drenajului lichidului.
  • kinetoterapie: odată ce faza acută inițială a trecut, kinetoterapia joacă un rol vital în vindecarea rupturii musculare. Un terapeut Alchimeia va dezvolta un plan de tratament individualizat care include exerciții pentru a îmbunătăți flexibilitatea, forța și mobilitatea. Aceste exerciții se pot concentra inițial pe mișcări blânde de stretching și mobilitate, treptat progresând la exerciții de întărire mai intense, pe măsură ce procesul de recuperare progresează.
  • terapia cu căldură

La Alchimeia promovăm tehnicile și metodele neinvazive drept tratamente, deoarece acestea ne ajută să obținem rezultate excelente cu pacienții noștri. Chiar dacă timpul de lucru este mai mare de obicei, obiectivele sunt atinse pe termen lung, ceea ce înseamnă că sănătatea nu doar că se va obține, dar se va și menține. 

Kinetoterapia este principala formă de terapie pe care o includem în planurile de tratament și recuperare ale pacienților cu rupturi musculare. Indiferent de localizarea leziunii, întărirea musculaturii reprezintă atât un pas important în vindecare, cât și pentru prevenirea altor accidentări în viitor. 

Exercițile fizice efectuate sunt adaptate la nivelul fiecărui pacient, în funcție de criterii precum: vârstă, greutate, severitatea afecțiunii, condiție fizică, așteptări și obiective. Considerăm că procesul de recuperare este unul necesar pentru a redobândi inclusiv stabilitatea emoțională care are de suferit în urma unor accidentări care interferează cu activitățile zilnice. 

Echilibrul corp-minte-suflet este o adevărată valoare pe care ne dorim să o insuflăm tuturor celor care ne trec pragul. Atingerea acestei balanțe înseamnă o viață lipsită de durere, în care căutarea de soluții pentru însănătoșire reprezintă o prioritate. 

Stresul constant, presiunea la care suntem supuși în fiecare zi și accidentările inevitabile pot să cauzeze probleme fizice greu de depășit. În astfel de situații, sprijinul unor oameni cu pregătire în domeniu și cu experiență în redarea sănătății este esențial. La Alchimeia am construit o echipă care poate să facă diferența și să motiveze pacienții pentru a participa activ la programe de tratament și recuperare, iar acest lucru ne recomandă pentru a fi parteneri în călătoria ta spre vindecare.

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.