Sindrom de impingement subacromial
Leziunile umărului au efecte negative în fiecare aspect al vieții, deoarece afectează activitățile de zi cu zi și se pot agrava pe parcurs, atunci când nu sunt tratate corespunzător. Chiar dacă durerile inițiale pot să fie suportabile, solicitarea în continuare a umărului va avea ca rezultat probleme mai greu de rezolvat, ce necesită o recuperare anevoioasă, uneori de durată.
Sindromul de impingement subacromial este o afecțiune ce apare în mod frecvent la articulația umărului, provocând durere și mobilitate limitată. Se manifestă atunci când tendoanele și bursa din spațiul subacromial, situate între partea superioară a humerusului (osul brațului superior) și acromion (o proeminență osoasă a omoplatului), devin comprimate sau iritate. Această compresie poate duce la inflamație, umflare și durere ulterioară. Sindromul de impingement subacromial se poate manifesta în diferite moduri, cu simptome variind de la disconfort ușor și până la durere severă.
Majoritatea pacienților Alchimeia se plâng de faptul că se confruntă cu durere severă din cauza sindromului de impingement subacromial. Durerea este resimțită în partea din față, în lateral sau în partea superioară a umărului și poate radia în jos pe braț. Anumite mișcări sau ridicarea obiectelor agravează simptomele, ceea ce face dificilă efectuarea anumitor sarcini.
Pe lângă durere, pacienții pot prezenta slăbiciune la nivelul umărului afectat și pot avea dificultăți în efectuarea activităților banale de zi cu zi, cum ar fi pieptănarea părului sau atingerea obiectelor de pe rafturile mai înalte. Alte simptome includ mobilitatea limitată și senzația de pocnire a articulației.
Sindromul de impingement subacromial poate fi clasificat în funcție de severitatea și cronicitatea afecțiunii, după cum urmează:
- impingementul acut – debut brusc al simptomelor, adesea din cauza traumei sau a suprasolicitarii.
- impingementul subacut – simptomele persistă pentru o durată mai lungă, de obicei între 4 și 12 săptămâni
- impingementul cronic – simptome care durează peste 12 săptămâni
Cauzele sindromului de impingement subacromial
Mai mulți factori contribuie la dezvoltarea sindromului de impingement subacromial. Una dintre cauzele principale o reprezintă anomaliile structurale din articulația umărului. Aceste anomalii pot include un acromion (prelungire osoasă a spinei scapulare) în formă de cârlig, care este o variație congenitală în care acromionul are o formă proeminentă și agățată, făcând spațiul subacromial mai îngust. Alte variații anatomice, cum ar fi un acromion înclinat în jos sau prezența osteofitelor pot contribui, de asemenea, la impingement.
Activitățile repetitive ce presupun mișcarea mâinilor deasupra capului și postura incorectă a umerilor pot duce la dezvoltarea afecțiunii. Ocupațiile sau sporturile care implică mișcări repetitive precum pictura, înotul sau aruncarea sunt factori ce cresc riscul de impingement. În plus, postura proastă, cum ar fi umerii rotunjiți sau poziția capului înainte modifică mecanica articulației umărului și cresc probabilitatea ca pacientul să fie diagnosticat cu acest sindrom.
Dezechilibrele musculare și slăbirea sistematică a mușchilor din jurul articulației umărului pot, de asemenea, predispune persoanele la impingement subacromial. Dezechilibrele dintre forța și flexibilitatea mușchilor, în special a mușchilor manșetei rotatoare, pot perturba alinierea și mișcarea corespunzătoare a articulației umărului.
Alți factori de risc includ:
- vârsta și modificările degenerative din articulația umărului
- tendinita coafei rotatorilor
- bursita
Este necesară diagnosticarea exactă a afecțiunii de la nivelul umărului pentru a elabora un plan de tratament personalizat.
Tratamentele sindromului de impingement subacromial
Abordarea tratamentului pentru sindromul de impingement subacromial este una colaborativă, în sensul că specialiștii Alchimeia recomandă mai multe terapii pentru o recuperare sigură și eficientă. Tratamentele conservatoare includ odihnă, modificarea stilului de viață și kinetoterapie. Odihnirea umărului afectat și evitarea activităților care agravează simptomele pot ajuta la atenuarea durerii și la reducerea inflamației, prevenind înrăutățirea stării pacientului.
Kinetoterapia are ca scop întărirea mușchilor din jurul articulației umărului, îmbunătățirea mobilității și corectarea oricăror dezechilibre musculare sau anomalii posturale. Exercițiile efectuate cu ajutorul specialiștilor Alchimeia sunt întotdeauna adaptate la starea pacientului și la severitatea leziunii, în așa fel încât evoluția să fie una lină, ce nu creează disconfort.
Uneori pot fi utile și medicamentele antiinflamatoare, însă acestea trebuie administrate în proporția potrivită, în sensul că ele au rolul de a ameliora simptomele de moment. Medicamentele NU reprezintă o soluție pe termen lung.
Dacă măsurile conservatoare nu reușesc să ofere ușurare sau dacă afecțiunea este severă și interferează semnificativ cu activitățile zilnice, poate fi luată în considerare intervenția chirurgicală. Scopul acesteia este de a crea mai mult spațiu în regiunea subacromială prin îndepărtarea pintenilor osoși, reparând anomaliile structurale și tendoanele sau țesuturile deteriorate. Procedurile artroscopice, folosind incizii mici și o abordare ghidată de cameră, sunt efectuate în mod obișnuit pentru sindromul de impingement subacromial.
Recuperarea după sindromul de impingement subacromial variază în funcție de severitatea afecțiunii, de tratamentul efectuat și de starea pacientului. Tratamentele conservatoare au adesea rezultate pozitive, cu ameliorarea treptată a durerii și a funcționalității brațului. De obicei, perioada de tratament se poate întinde de la câteva săptămâni până la câteva luni. Recuperarea optimă este esențială pentru a preveni leziuni viitoare.
După intervenția chirurgicală, terapia fizică este inițiată pentru ca recuperarea să fie cât mai ușoară și pentru a îmbunătăți starea generală. Pe tot parcursul acestui proces, specialiștii Alchimeia sunt alături de pacienți, ajutându-i pe aceștia să restabilească echilibrul dintre corp, minte și suflet.
Ne bucurăm de fiecare dată când pacienții ne dau un feedback pozitiv, atât verbal, cât și demonstrat prin evoluția ce poate fi observată de la o ședință de terapie la alta. Odată ce o persoană începe kinetoterapia ca parte din programul de recuperare, schimbările în bine sunt evidente, inclusiv în ceea ce privește starea de spirit.
Balanța dintre planul fizic și emoțional are un rol foarte important în procesul de recuperare. Chiar dacă unele momente sunt dificile atunci când te confrunți cu o afecțiune, o stare emoțională stabilă poate accelera semnificativ reabilitarea. Implicarea activă a pacientului este un factor de care depinde vindecarea, alături de sprijinul specialistului.
Alchimeia promovează sănătatea și viața lipsită de durere și disconfort, iar terapeuții noștri se asigură că între ei și pacient există o comunicare bazată pe sinceritate și transparență. De-a lungul timpului am reușit să redăm starea generală de bine multor pacienți, iar acest lucru ne motivează să continuăm în aceeași manieră, ținând cont în primul rând de nevoile celor care apelează la noi.