Accidente vasculare cerebrale
Afecțiuni neurologice frecvente, accidentele vasculare cerebrale pot să afecteze pe oricine, indiferent de vârstă sau de sex. Un accident vascular cerebral este o afecțiune medicală care apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă sau redusă sever, ceea ce conduce la moartea celulelor creierului.
AVC-ul este de două tipuri, accident vascular cerebral ischemic (când se blochează un vas de sânge) sau hemoragic (când un vas de sânge se rupe). Impactul unei astfel de afecțiuni asupra calității vieții este major, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Principalele tulburări care apar în urma unui AVC sunt de ordin fizic și cognitiv și includ paralizie, dificultăți de vorbire sau de înțelegere a limbajului, pierderea memoriei și dificultăți de a efectua activitățile zilnice. Foarte mulți pacienți se confruntă cu pierderea independenței, ceea ce afectează echilibrul emoțional și poate conduce la complicații.
Durerea cronică, slăbiciunea și oboseala, precum și problemele emoționale și psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea, pot însoți pacientul chiar și ani întregi, mai ales dacă îngrijirea și recuperarea nu sunt efectuate în mod activ și corect. Calitatea vieții, relațiile interpersonale și capacitatea unei persoane de a lucra sau de a participa la activități sociale au toate de suferit.
Simptomele unui accident vascular cerebral sunt diferite în funcție de zona creierului afectată și de severitate. În general, pacienții se confruntă cu o senzație de slăbiciune sau de amorțeală bruscă la nivelul feței, a brațelor sau a picioarelor, cu precădere pe o parte a corpului. Alte simptome pot fi: probleme bruște de vorbire sau de înțelegere a vorbirii, confuzie bruscă sau probleme cu vederea, probleme la mers, amețeli sau pierderea echilibrului, durere de cap severă care apare din senin, fără o cauză cunoscută.
Asistența medicală imediată este esențială pentru ca impactul unui AVC să fie cât mai redus. Cu toate acestea, unii pacienți se pot confrunta cu dificultăți pe tot parcursul vieții în urma unui astfel de episod.
Factorii de risc care favorizează AVC-urile includ:
- hipertensiune arterială;
- diabet;
- colesterol ridicat;
- fumat;
- obezitate;
- istoric familial de accident vascular cerebral;
- afecțiuni medicale, cum ar fi fibrilația atrială.
În ce constă o consultație medicală la Alchimeia?
Recuperarea medicală este responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și managementul planului de tratament pentru persoanele cu afecțiuni cronice, ce prezintă dizabilități și comorbidități la toate vârstele.
Consultația inițială cuprinde anamneza (istoricul medical), evaluarea și examinarea medicală a aparatului locomotor din punct de vedere static și dinamic (funcțional), stabilirea unui diagnostic clinic corect și evaluarea gravității bolii, recomandarea la nevoie de investigații imagistice complementare actului medical, conceperea unui plan de recuperare elaborat care cuprinde metode de tratament specifice, individualizate, iar în consultația de control se urmărește monitorizarea progresului , evidențierea rezultatelor și stabilirea gradului de atingere a obiectivelor terapeutice propuse.
Cauzele accidentelor vasculare cerebrale
În cadrul Alchimeia facem echipă cu pacienții noștri și încercăm să îi ajutăm pe aceștia să adopte un stil de viață cât mai sănătos. Atunci când trăiești o viață guvernată de dezechilibre, atât pe plan fizic, cât și din punct de vedere emoțional, ești mult mai predispus la diverse boli și afecțiuni, care pot fi foarte dificil de depășit.
Accidentul vascular cerebral poate să apară inclusiv din cauza obiceiurilor nesănătoase. Dietă inadecvată, bogată în grăsimi saturate și trans, sare și zahăr este principalul factor care conduce la hipertensiune arterială, colesterol ridicat și obezitate, factori de risc pentru accidentul vascular cerebral.
De asemenea, lipsa mișcării și stilul de viață mai degrabă sedentar duce la obezitate, hipertensiune arterială și alți factori de risc pentru accident vascular cerebral. De-a lungul activității noastre și prin intermediul cercetărilor în domeniu am realizat conexiuni puternice între fumat și AVC. Acest lucru se întâmplă deoarece fumatul dăunează vaselor de sânge și crește riscul apariției cheagurilor de sânge.
Consumul excesiv de alcool este, de asemenea, un aspect ce poate crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral, prin afectarea tensiunii arteriale. Nu în ultimul rând, stresul și programul haotic de somn pot să afecteze calitatea vieții și să crească predispoziția la accident vascular cerebral.
Toți acești factori de risc apar de obicei în tandem, iar combinațiile dintre aceștia sunt extrem de dăunătoare, nu doar din cauza riscului crescut de AVC, dar și pentru că afectează calitatea vieții în general.
Tratamente pentru accidente vasculare cerebrale
În primul rând, este esențial ca pacientul să se prezinte la un control imediat ce se confruntă cu primele simptome ale unui posibil accident vascular cerebral. Slăbiciunea evidentă, problemele de vedere sau durerile de cap sunt doar câteva dintre semnele ce pot indica iminența unui AVC.
Opțiunile de tratament pentru AVC pot varia în funcție de tipul de accident vascular cerebral și de severitatea simptomelor și a efectelor asupra calității vieții. La Alchimeia concepem planuri de tratament personalizate, concentrându-ne pe nevoia pacientului de a-și recăpăta cel puțin parțial independența. Una dintre componentele cheie ale tratamentului accidentului vascular cerebral este kinetoterapia.
Terapia fizică îi ajută pe cei care au trecut printr-un accident vascular cerebral să-și recapete forța, mobilitatea și independența concentrându-se pe sarcini funcționale, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor și urcarea și coborârea din pat. Kinetoterapia implică o combinație de exerciții, întinderi și alte metode ce au ca scop îmbunătățirea abilităților, echilibrul și coordonarea.
Prin exerciții fizice efectuate în mod regulat, cu ajutorul specialiștilor, se pot preveni și complicațiile care apar după un accident vascular cerebral. Reducerea riscului apariției cheagurilor de sânge prin stimularea mobilității și a circulației este unul dintre principalele obiective pe care le setăm împreună cu pacienții noștri, mai ales pentru a evita recidiva. În plus, mișcarea ajută la evitarea complicațiilor ce survin pe baza imobilizării prelungite.
Alte tratamente pentru accidente vasculare cerebrale pot include medicamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge, reducerea inflamației și controlul tensiunii arteriale și pentru controlarea nivelului de colesterol. În funcție de severitatea accidentului vascular cerebral, poate fi necesară și o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge sau repararea vaselor de sânge deteriorate din creier.
Reabilitarea și recuperarea după un accident vascular cerebral pot fi parte dintr-un proces lung și plin de provocări. La Alchimeia căutăm tratamentul potrivit pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral, ținând cont de severitatea efectelor adverse, dar și de obiectivele pe care le putem îndeplini prin programe de recuperare adecvate.
Foarte mulți dintre pacienții noștri sunt dovada că, atunci când este implementat un plan de tratament potrivit, este posibil să îți recapeți independența și să îți îmbunătățești calitatea vieții. Nu spunem că tratarea efectelor accidentelor vasculare cerebrale este simplă, însă cu o abordare eficientă, pacienții își vor recăpăta starea generală mai bună. Kinetoterapia joacă un rol crucial în recuperare, așa că o recomandăm tuturor celor care ne trec pragul, pentru a se bucura de viață chiar și după un astfel de episod.