Tendinite
Foarte mulți dintre pacienții Alchimeia sunt sportivi de performanță, iar una dintre afecțiunile comune cu care se confruntă aceștia este tendinita. Desigur, tendinita nu afectează doar persoanele active, ci și pacienți cu alte afecțiuni sau cu predispoziții către inflamații și iritare a tendoanelor.
Tendinita este o afecțiune caracterizată prin inflamarea și iritația unui tendon. Tendonul este cordonul fibros care leagă mușchiul de os. Afectează de obicei persoanele care se angajează în activități repetitive sau care practică sporturi care pun un stres excesiv asupra tendoanelor. Tendinita poate apărea în diferite părți ale corpului, cum ar fi umărul, cotul, încheietura mâinii, șoldul, genunchiul și glezna.
Simptomele comune ale tendinitei includ:
- durerea, care este în majoritatea cazurilor descrisă ca o durere surdă sau sensibilitate în zona afectată. Durerea se poate agrava prin mișcarea sau activitatea care implică tendonul afectat.
- umflare
- rigiditate
- mobilitate redusă
Tendinita poate afecta persoane de toate vârstele, dar este mai răspândită la adulți, în special la cei care se angajează în activități fizice repetitive sau ocupații care necesită mișcări repetitive. Sportivii, muzicienii, muncitorii în construcții și persoanele care desfășoară muncă manuală în mod constant prezintă un risc mai mare de a dezvolta tendinită.
Activitatea Alchimeia este întotdeauna concentrată pe redarea unei stări generale cât mai bune pacientului. În acest sens, specialiștii noștri se concetrează atât pe ameliorarea simptomelor, cât și pe prevenție. Componenta de prevenție este esențială pentru a întări organismul și pentru a-l face pe acesta mai puternic în fața afecțiunilor și leziunilor de orice tip.
Când spunem întărirea organismului ne referim inclusiv la aspectul emoțional. Fiecare plan de tratament conceput în cadrul Alchimeia se axează și pe sfera psihologică pentru ca pacientul să fie în deplin confort și să poată să treacă mai ușor prin procesul de recuperare.
Regăsirea echilibrului între minte, corp și suflet este un obiectiv care face parte din fiecare proces de recuperare. Ne motivăm pacienții să participe activ la acest proces care îi vizează direct și, în funcție de cauzele afecțiunilor, construim un program de vindecare cât mai eficient, adaptat nevoilor existente.
Cauzele tendinitei
Tendinita este de obicei cauzată de suprasolicitare sau stres repetitiv asupra unui tendon, ceea ce duce la microrupturi, inflamație și durere ulterioară. Acest tip de afecțiune poate apărea și din cauza unei accidentări bruște, cum ar fi o căzătură sau o traumă directă.
Anumiți factori de risc cresc probabilitatea apariției tendinitei. Aceștia includ o postură incorectă, utilizarea necorespunzătoare a tehnicii sau a echipamentului în timpul activităților fizice, rutine inadecvate de încălzire sau de întindere, dezechilibre musculare și modificări degenerative ale tendoanelor cauzate de înaintarea în vârstă. Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi artrita reumatoidă sau diabetul, pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare de tendinită.
Diagnosticarea tendinitei implică o evaluare amănunțită a istoricului medical al individului, a simptomelor și un examen fizic. În unele situații, specialiștii Alchimeia pot recomanda teste specifice pentru a evalua durerea și mobilitatea în zona afectată. Analizele imagistice pot fi efectuate pentru a exclude alte cauze potențiale ale simptomelor, pentru a evalua starea tendonului și severitatea inflamației.
Odată ce cauzele tendinitei sunt depistate cu exactitate, specialiștii vor concepe un plan de tratament menit să amelioreze simptomele și să restabilească starea generală a pacientului. De asemenea, acest program de tratament și recuperare include tehnici și metode pentru întărirea tendoanelor și a musculaturii, pentru a preveni leziunii viitoare.
Tratamentele tendinitei
Planurile de tratament elaborate în cadrul Alchimeia sunt personalizate în funcție de obiectivele, nevoile pacientului, dar și în funcție de gradul de afectare. Acestea se concentrează pe ameliorarea durerii, reducerea inflamației și promovarea vindecării.
În primul rând, atunci când un pacient este diagnosticat cu tendinită, trebuie făcute câteva schimbări în stilul de viață. Dacă este vorba despre o persoană activă sau despre sportivi, este nevoie de odihnă și de evitarea activităților care accentuează simptomele. Pentru ameliorarea simptomelor de moment se pot aplica pachete cu gheață sau comprese calde direct pe zona afectată. Medicamentele pentru durere pot fi și ele utile, însă nu ca formă de tratament pe termen lung, ci doar pentru reducerea durerii și a inflamației până la începerea programului de recuperare.
Principala metodă prin care combatem tendinita și efectele acesteia o reprezintă kinetoterapia. Terapia fizică joacă un rol crucial în tratamentul tendinitei și este o componentă esențială a procesului de recuperare.
Exercițiile de kinetoterapie pentru tendinită au ca principal obiectiv întărirea mușchilor din jurul tendonului afectat, sunt menite să îmbunătățească flexibilitatea și mobilitatea și să grăbească vindecarea. Kinetoterapeuții Alchimeia sunt alături de pacienți prin programe de exerciții personalizate, adaptate nevoilor și obiectivelor lor specifice. Aceste exerciții pot include întinderi ușoare, exerciții de întărire care utilizează benzi de rezistență sau greutăți și mișcări funcționale pentru a restabili biomecanica normală și mobilitatea optimă a tendonului. Kinetoterapia stimulează circulația sanguină către tendon, stimulează vindecarea țesuturilor și previne dezechilibrele musculare care pot contribui la dezvoltarea tendinitei.
În cazurile foarte grave, intervențiile chirurgicale pot fi necesare. Cu toate acestea, cu un program de recuperare eficient, pacienții nu vor avea nevoie de intervenții radicale. În situații excepționale, kinetoterapia este recomandată pentru recuperarea după operație.
Beneficiile kinetoterapiei și a terapiei fizice în general sunt numeroase. În primul rând, corpul este întărit și ajutat să se recupereze lin, fără efecte adverse. De asemenea, un alt lucru esențial este faptul că acest tip de terapie are avantaje și la nivel emoțional. Mișcarea regulată ajută la restabilirea echilbrului emoțional, foarte important pentru o stare generală cât mai bună.
Pacienții Alchimeia pășesc într-o familie încă de la primul contact cu clinica noastră. De-a lungul timpului am învățat că relația pe care o construim cu pacienții se reflectă direct în procesul de vindecare și de recuperare după orice tip de afecțiune. Le oferim oamenilor încrederea că pot depăși orice obstacol, indiferent de cât de tare le afectează viața. Prin tehnici și metode atent studiate oferim noi perspective pentru recuperare și conferim acel sentiment că orice se poate.
Sănătatea este cel mai de preț bun pe care îl avem și trebuie să îl menținem, iar acest principiu îl imprimăm adânc în toate serviciile pe care le oferim la Alchimeia.