Terapia Masgutova - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută
alchimeia.ro terapie masgutova 02 - Centru de Recuperare Medicala
alchimeia.ro terapie - Centru de Recuperare Medicala

Masgutova

Bazată pe cercetările efectuate de către Dr. Svetlana Masgutova în Rusia începând cu anul 1989, terapia Masgutova se concentrează pe conceptul de activare a unui stimul senzorial sau proprioceptiv pentru un reflex, urmat de modelul de răspuns motor asociat reflexului în cauză și toate variante sale. În termeni mai simpli, această terapie își propune să sprijine învățarea reflexelor primare, atât pentru pacienți cu afecțiuni grave, cât și pentru cei cu probleme minore. 

Scopul acestei metode este de a îmbunătăți funcționarea fizică, mentală, emoțională și cognitivă pentru pacienți de toate vârstele, inclusiv pentru copii și vârstnici. Descrisă de unii terapeuți ocupaționali și fizici drept „veriga slabă”, metoda Masgutova este unică din mai multe puncte de vedere. 

Ce este terapia Masgutova?

O caracteristică principală a terapiei Masgutova este faptul că se bazează pe metode simple. Tehnicile sunt ușor de reprodus și, de asemenea, eficiente atunci când sunt aplicate în mod repetat. Scopul acestui proces reluat în mod constant generează o legătură clară între stimularea senzorială și răspunsul motor corespunzător stimulului indicat. Practic, prin stimularea și integrarea tiparelor reflexe se îmbunătățește funcționarea motrică, cognitivă și emoțională, deoarece la Alchimeia ne dorim să restabilim echilibrul corp, minte, suflet.

Specialiștii noștri sunt pregătiți să îndrume părinții sau îngrijitorii pentru reproducerea tehnicilor chiar și acasă. 

Un alt element unic în terapia Masgutova este respectarea procesului în cele mai mici amănunte. Întotdeauna, alegerea precisă a momentului și atingerea delicată sunt corelate cu principiile referitoare la modul în care creierul stochează noile informații învățate, pentru a le repeta.

Chiar dacă această terapie include tehnici simple în programele de tratament, eficiența sa este demonstrată atunci când rutina este respectată întocmai. Planurile personalizate, adaptate nevoilor pacienților sunt concepute de specialiști pe baza experienței și a cunoștințelor aprofundate ale acestora. Metoda Masgutova este rezultatul multor ani de studii și cercetări privitoare la integrarea reflexelor primare în scopul creșterii calității vieții pe termen lung. Programele de terapie cuprind tehnici care vizează sănătatea întregului organism, cu accent pe partea fizică, dar și pe componenta emoțională, tocmai în scopul redării echilibrului

Principii de bază ale terapiei Masgutova

Principiile terapiei Masgutova se bazează pe concepte care urmăresc dezvoltarea din punct de vedere neurologic, printr-o abordare personalizată a afecțiunilor ce pot împiedica o persoană să învețe sau să crească normal.

Un principiu simplu, dar profund, reprezintă baza conceptului care stă în spatele terapiei Masgutova. Siguranța este pe primul loc, indiferent de vârsta sau de starea de sănătate a pacientului. Specialiștii care efectuează terapia Masgutova beneficiază de cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a identifica „cheia”, acea parte a mișcării care este ușor de realizat, sigură și naturală, continuând terapia pornind de la această experiență pozitivă. 

MNRI (integrare neuro-senzorial-motorie a reflexelor) este axată pe mecanismele și procesele dezvoltării neurologice sănătoase a bebelușului, copilului sau adultului, în locul diagnosticului și tratamentului problemelor neurologice și a bolilor. Conceptele din lista de mai jos reprezintă esența abordării MNRI:

alchimeia.ro terapie masgutova 03 - Centru de Recuperare Medicala

Află mai multe despre terapia Masgutova

Când să programezi o ședință de terapie Masgutova?

MNRI se adresează unei game vaste de pacienți, de la nou-născuți până la adulți, de la cei cu afecțiuni minore și până la cei care întâmpină dificultăți majore în desfășurarea activităților de zi cu zi. 

Pacienții care  suferă de oricare dintre  afecțiunile de mai jos pot beneficia de pe urma terapiei Masgutova:

Cum decurg ședințele de terapie Masgutova?

Ședințele de terapie Masgutova cuprind mai multe tehnici de lucru, toate având ca scop creșterea confortului pacientului și atingerea obiectivelor acestuia:

Cât durează terapia Masgutova?

Terapia MNRI oferă numeroase beneficii legate de sănătate atunci când este urmat un plan de tratament extins pe o perioadă mai lungă de timp, cu o frecvență constantă. Terapeutul va oferi inclusiv recomandări și îndrumare pentru continuarea rutinei și la domiciliu. Pentru rezultate cât mai bune este esențial ca schema de lucru să fie individualizată, corelată cu nevoile pacientului. Părinții sau îngrijitorii pot învăța tehnici de tratament ce pot fi aplicate în siguranță acasă. 

Această terapie integrativă este considerată fundamentul pe care orice altă terapie poate reconstrui sistemele afectate de condițiile precare de sănătate. În cadrul Alchimeia promovăm o abordare colaborativă, tocmai pentru a lucra pe mai multe planuri simultan, în așa fel încât să sprijinim pacienții în redobândirea echilibrului. 

Integrarea reflexelor prin terapia Masgutova ajută creierul să devină mai receptiv și să gestioneze căile și instrumentele de înmagazinare și sedimentare de noi informații. Metoda Masgutova  permite învățarea mai rapidă și reprezintă baza pentru achizițiile în sfera motorie, cognitivă, senzorială, emoțională și de comunicare.

Organismul uman este deosebit de puternic, însă este programat în așa fel încât să caute întotdeauna calea mai scurtă, chiar dacă această cale nu este și cea mai bună. Neintegrarea reflexelor primare poate să aibă consecințe atât din punct de vedere motor, cognitiv, mental, cât și emoțional. Ne propunem să ajutăm pacienții să își dezvolte organismul într-un mod echilibrat, conform schemei corecte de dezvoltare. 

Servicii complementare sugerate

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre terapiile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.