
Vojta
Denumită după numele specialistului care a conceput-o, prof. neurolog pediatru Vaclav Vojta, terapia Vojta este o metodă dinamică de tratament neuromuscular. Constă în aplicarea unor stimuli preciși (apasare cu degetele pe anumite zone) și din poziții ale corpului bine definite. Ca urmare a acestor apăsări, apar reacții involuntare atât la nivelul trunchiului cât și la nivelul membrelor, similare modelelor ideale de locomoție.
Ce este terapia Vojta?
Prin aplicarea terapiei în mod repetitiv, informația se fixează la nivel cerebral, reeducând corpul către posturi ideale.
Terapia Vojta a fost gândită pentru ca pacienții cu tulburări ale sistemului nervos central și ale sistemului musculo-scheletic să beneficieze de un tratament personalizat, cât mai eficient în recuperarea mobilității și a funcțiilor motorii. Dezvoltată în secolul XX, terapia este utilizată cu precădere în Europa.

Principii de bază ale terapiei Vojta
Principiul de bază al terapiei Vojta este reglarea posturii. Cu cât această terapie este efectuată mai repede, odată ce sunt identificate probleme de acest tip, cu atât rezultatele vor fi mai bune. Vestea bună este că postura corectă este recuperabilă, așa că intervenția rapidă va oferi rezultate foarte bune.
De asemenea, pentru a atinge obiectivele, pacientul trebuie să colaboreze cu specialistul. Tutorii copilului vor fi implicați activ în terapie pentru ca rezultatele să fie cele dorite și pentru ca tratamentul să ajute la recuperarea stării generale de bine.

Află mai multe despre terapia Vojta
Cum decurge o ședință de terapie Vojta?
Terapia Vojta se bazează pe 9 zone diferite ale corpului care pot stimula modelele motorii ale locomoției reflexe. În timpul terapiei se aplică o presiune ușoară asupra anumitor zone de stimul (mușchi sau oase) și se provoacă răspunsul motor involuntar al pacientului și efectuarea anumitor modele de mișcare.
Terapia Vojta este eficientă atât în cazul sugarilor, cât și în cazul copiilor de orice vârstă. Dacă acest tip de terapie este efectuat înainte ca la pacient să se fi instalat modelele motrice înlocuitoare (adica în primele 6 săptămâni de viață), rezultate pot să fie mult mai bune.
Metoda Vojta se împarte în două etape principale:
- târârea reflexă din decubit ventral;
- rostogolirea reflexă din decubit dorsal şi lateral.
Prin aplicarea terapeutică a locomoţiei reflexă sunt activate funcţiile musculare necesare mişcările spontane din viaţa de zi cu zi. Acestea devin în mod involuntar deprinderi, fiind coordonate de coloana vertebrală, dar și de brațe, picioare, mâini, fiind prezente inclusiv la nivelul feței.
Locomoția reflexă acționează pentru ca următoarele tipuri de mișcări să devină accesibile:
- coordonare posturală și reglarea echilibrului în timpul mișcărilor;
- verticalizarea corpului;
- mișcare fazică (mișcări de apucare, pășire).
Cât durează tratamentul bazat pe terapia Vojta?
Durata tratamentului este influențată de modul în care organismul copilului răspunde la acesta. Pacienții beneficiază de monitorizare din partea specialiștilor Alchimeia, astfel că planul inițial poate suferi modificări pentru rezultate optime. În plus, conceptul Alchimeia este unul bazat pe colaborare, așa că în procesul de recuperare pot să fie implicați și alți specialiști, pentru a se găsi acel echilibru necesar stării de bine, indiferent de vârstă sau de obiectivele pe care pacientul le are. O ședință de terapie poate să dureze între 5min și 50 min în funcție de vârsta pacientului (din prima zi de viață până la vârstnici).
