Tulburări de somn - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
Caută

Tulburări de coordonare centrală

Cunoști acea senzație când după câteva ore bune de somn te trezești parcă mai obosit decât înainte de a dormi? Somnul agitat, insomniile și întreruperile constante pot deveni foarte deranjante, iar să nu te odihnești cum trebuie este un lucru cu impact puternic asupra stării generale și asupra sănătății. O noapte de acest fel este suficientă pentru a-ți destabiliza organismul, așa că îți poți imagina ce ar însemna ca această problemă să devină recurentă.

Tulburările de somn sunt o problemă comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Acestea cauzează perturbări în obiceiurile zilnice, afectând productivitatea la locul de muncă, relațiile interpersonale și calitatea generală a vieții

Acestea afectează capacitatea de a adormi, de a rămâne adormit sau de a te bucura de un somn odihnitor. Insomnia, apneea în somn, sindromul picioarelor neliniştite şi narcolepsia sunt câteva dintre cele mai frecvente tulburări de somn, cu impact semnificativ în viața persoanelor care se confruntă cu acestea.  

Dintre toate, statisticile arată că insomnia este cel mai frecvent tip de tulburare de somn, afectând până la 30% dintre adulții din întreaga lume. Această tulburare care se manifestă prin incapacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit are și efecte pe timpul zilei, cum ar fi oboseală cronică, iritabilitate și dificultăți de concentrare, dar și anxietate sau depresie.  

Apneea în somn este o altă tulburare comună de somn, care se manifestă prin întreruperi ale respirației în timpul somnului, ceea ce duce la sforăit puternic și la treziri foarte dese în timpul nopții. Apneea face ca pacienții să fie predispuși la accidente și la iritabilitate, din cauza oboselii. 

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune frecventă în cazul femeilor însărcinate, care provoacă senzații de disconfort crescut și impulsul irezistibil de a mișca membrele.

Nu în ultimul rând, narcolepsia este o afecțiune rară care provoacă somnolență excesivă în timpul zilei și atacuri bruște de somn. Dificultățile de concentrare, riscul crescut de accidente și problemele de memorie survin odată cu această tulburare. 

Lipsa odihnei este un factor care, ignorat, se poate transforma într-o viață cu foarte multe probleme pe plan profesional, dar și pe plan personal. Persoanele care suferă de tulburări de acest tip vor găsi dificile chiar și sarcinile obișnuite și nu vor reuși să se bucure de momentele frumoase. Este important să apelezi la un specialist pentru a determina cauzele acestor probleme înainte să îți afecteze iremediabil calitatea vieții. 

alchimeia.ro foto clinica 03 - Centru de Recuperare Medicala

Descoperă programele și terapiile Alchimeia

Cauzele tulburărilor de somn

Anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta tulburări de somn, cum ar fi vârsta. Cu cât pacienții sunt mai înaintați în vârstă, cu atât ei sunt mai expuși riscului de insomnie, de apnee în somn și riscului de a dezvolta sindromul picioarelor neliniştite. De asemenea, sexul joacă și el un rol, bărbații fiind mai expuși riscului de apnee în somn, iar femeile mai expuse insomniei. Stilul de viață nesănătos, cu un program haotic, fumatul, consumul de alcool sau de cofeină în exces și lipsa exercițiilor fizice, pot crește, de asemenea, riscul de tulburări de somn.

Alte cauze ale acestor probleme sunt stresul, anxietatea și depresia. Dezechilibrul corp-minte-suflet poate conduce atât la probleme de ordin psihologic și emoțional, cât și la afecțiuni fizice, iar tulburările de somn pot fi consecințe ale unei vieți agitate. 

Munca în schimburi, călătoriile frecvente în zone cu alt fus orar sunt alte cauze care pot să aibă legătură cu incapacitatea unei persoane de a se odihni. Pentru a reuși să revii la un stil de viață mai sănătos, este necesar un plan de tratament adaptat nevoilor pe care le ai. 

Tratamentele tulburărilor de somn

Tulburările de somn pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unui individ, dar există mai multe tratamente eficiente disponibile. Primul pas este să intri pe porțile Alchimeia, acolo unde te vor întâmpina specialiști cu experiență în domeniu.

Pentru a redobândi acel echilibru corp, minte, suflet despre care vorbeam încă de la început, este necesar să îți resetezi prioritățile și să te pui pe primul plan. Iată câteva opțiuni de tratament pentru a combate tulburările de somn: 

  • terapia cognitiv-comportamentală: un tip de terapie ce are ca scop relaxarea și schimbarea comportamentului, pentru a evita gândurile negative ce pot afecta capacitatea de a te odihni. În principiu, această terapie se bazează pe abilități de adaptare și tehnici de relaxare pentru a reduce stresul și anxietatea
  • somnifere, antihistaminice și melatonină, dar aceste medicamente pot avea efecte secundare și ar trebui să fie utilizate numai sub îndrumarea unui specialist 

Cele mai importante metode pe care le includem în planurile de tratament personalizate sunt schimbările în stilul de viață, eficiente în gestionarea tulburărilor de somn. Aceste modificări presupun efectuarea de exerciții fizice regulate, o dietă sănătoasă, reducerea consumului de cofeină și alcool și crearea unui mediu de somn cât mai relaxant.

Pentru a dormi mai bine trebuie să ai un program de somn și să încerci să te culci și să te trezești la aproximativ aceleași ore, chiar și la final de săptămână. Reglarea ciclului somn-veghe al organismului este un factor esențial în combaterea tulburărilor. 

De asemenea, este recomandat să eviți orice dispozitiv electronic cu cel puțin o oră înainte de culcare. În loc de a petrece timp la televizor sau pe telefon este indicat să efectuezi exerciții de respirație profundă, meditația și yoga pentru a reduce stresul și pentru a intra într-o stare de calm, ce favorizează odihna. 

Tulburările de somn pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unui individ, dar cu un program de tratament potrivit vei putea să combați efectele negative și să reușești să te odihnești din nou. 

Este adevărat că ritmul tot mai alert al vieții noastre și agitația continuă în care trăim este greu de stopat. Totuși, este important să iei pauze și să îi permiți organismului să se refacă. Echilibrul între planul personal și cel profesional are un rol esențial în gestionarea tulburărilor de somn. Diminuarea stresului ar trebui să fie un obiectiv principal pentru fiecare dintre noi, iar la Alchimeia poți să găsești resursele necesare pentru a reuși acest lucru treptat, dar sigur. 

Fă-ți o programare

Dacă dorești să faci o programare sau să afli detalii despre serviciile noastre, te rugăm să ne contactezi la numărul afișat sau să completezi formularul de mai jos.