
Ce este planul nutrițional?
Planul nutrițional este un program structurat și personalizat a tipurilor și cantităților de alimente și băuturi pe care o persoană ar trebui să le consume pentru a-și satisface nevoile alimentare specifice, obiectivele de sănătate și preferințele.
Planurile nutriționale sunt concepute pentru a promova sănătatea generală, pentru a susține obiective specifice de fitness sau atletice, pentru a gestiona afecțiunile medicale sau pentru a ajunge la o greutate corporală adecvată.

Principiile de bază ale nutriției
Principiile în nutriție sunt linii directoare fundamentale care ne ajută să facem alegeri în cunoștință de cauză cu privire la dietă, pentru a promova sănătatea și bunăstarea. Aceste principii sunt esențiale pentru menținerea unei alimentații adecvate și prevenirea deficiențelor nutriționale și a problemelor de sănătate:
- alimentație echilibrată;
- controlul porțiilor;
- consum de alimente integrale, minim procesate;
- hidratare;
- consum de alimente bogate în nutrienți;
- limitarea zaharurilor adăugate;
- consum de grăsimi sănătoase;
- aport corespunzător de vitamine și minerale;
- planificarea meselor;
- personalizare.

Programează o vizită la nutriționist
Cum decurge o ședință cu nutriționistul?
Planul nutrițional este realizat de către un specialist în domeniu. În prima sesiune alături de acesta se efectuează o evaluare nutrițională de o oră. În acest timp, nutriționistul obține informații esențiale cu privire la afecțiuni, compozitia corporală, obiceiuri alimentare, odihnă, hidratare, context social și familial. După această etapă se realizează un jurnal alimentar pe minim 5 zile. În urma acestor discuții, specialistul va realiza un plan alimentar personalizat – pentru o perioadă de 14 zile, după care se face reevaluarea și un alt plan pentru 14 zile, până se ajunge la o perioadă de 3 luni de consultanță. Planul și recomandările sunt complet individualizate pentru a atinge obiectivele fiecărui pacient.
Când să programezi o ședință de nutriție?
Planul nutrițional este recomandat persoanelor care au ca obiectiv modificari în greutate (să crească sau să scadă), sportivilor sau celor care se confruntă cu probleme de tranzit. De asemenea, se adresează părinților ai căror copii au probleme de greutate sau nutriție, celor cu boli cronice sau autoimune, precum și persoanelor care vor să aibă un stil de viață mai sănătos.