Durerea de umăr: Cauze, simptome și tratament
Articol scris de: Gabriel Mihai, coordonator departament Kinetoterapie, Fizioterapeut cu specializări în P-DTR și Schroth
Despre durerile de umar
Dacă aveți dureri de umăr, acestea pot fi cauzate fie de o problema in zona umarului, fie sunt problemele in alte părți ale corpului care duc la aparitia durerii ce iradiază in umăr. Acest lucru se poate întâmpla cu anumite probleme ale gâtului, inclusiv artrita și herniile de disc. În general, dacă suferiți multă durere sau știți că v-ați rănit, cel mai bine este să consultați un medic pentru a vă diagnostica starea umărului.
Articulatia umarului este formata din 3 oase: humerusul, clavicula si omoplatul denumit si scapula. Omoplatul se articuleaza cu humerusul prin cavitatea glenoida si cu clavicula prin extensia sa numita acromion. Muschii umarului sunt alcatuiti din muschiul deltoid si coafa rotatorilor (muschii supraspinos, infraspinos, subscapular si rotundul mic). Bursa subacromială este o perniţă plină cu lichid aflată sub acromion cu rol de a asigura o frecare minimă între muşchii umarului.
Cauzele durerilor de umar
- Tendinita coafei rotatorilor (muschii supraspinos, infraspinos, rotundul mic si suprascapular)
Coafa rotatorie este formata din muschii supraspinos, infraspinos, rotundul mic si suprascapular. Acesti muschi vă ajută să vă fixați umărul în priză și vă permit să-l mișcați într-o mișcare circulară. Aproximativ două milioane de oameni vizitează un medic în fiecare an pentru probleme legate de manșeta rotatorilor, potrivit Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică (AAOS). Cele mai multe probleme cu manșeta rotatorilor se împart în două categorii: leziuni sau inflamații. Suspectați o problemă a coafei rotatorilor dacă aveți dureri sau rigiditate în umăr atunci când ridicați brațul deasupra capului pentru a vă pieptana părul sau când ajungeți la spate. Nu veți putea face multe lucruri pe care doriți să le faceți, cum ar fi să puneți vase într-un dulap superior, să jucați tenis sau sa va imbracati cu tricoul intr-o miscare cursiva.
Tendinita la acest nivel este reprezentat de inflamarea tendoanelor unuia sau mai multor muschi (supraspinos, infraspinos, rotundul mic si suprascapular), cauza fiind microtraumatismele din zona umarul date la loviri repetate sau efort chiar daca sunt de intensitate mica. Daca nu sunt semne de inflamatii chiar daca tendoanele au leziuni, acestea sunt denumite tendinopatii.
Sindromul de impingement are loc atunci când există iritație, inflamație sau compresie a tendoanelor sau a bursei (sacul plin cu lichid care se află între oase) la nivelul umărului. Sindromul de impingement poate fi cauzat de o rănire, dar poate rezulta și doar din uzura generală si prelungita(chiar daca efortul nu este de intensitate mare) din viața de zi cu zi.
Ruptura manșetei rotatorilor produc o durere care este similară cu sindromul de impingement, dar are o caracteristică suplimentară de diferențiere. Dacă durerea este asociată cu slăbiciune, este probabil cauzată de o ruptură.
O ruptură poate fi parțială, prin care doar o parte a tendonului este smulsă din osul de care este atașat. Sau poate exista o ruptură completă, determinând separarea completă a tendonului de os. Deși persoanele mai tinere pot avea rupturi ale coafei rotatorilor, acestea devin mai frecvente pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, posibil din cauza faptului că interfața dintre tendon și os slăbește și devine mai susceptibilă la leziuni. Prevalența crește cu fiecare deceniu de viață.
Poti face aici o programare pentru o consultatie
În comparație cu sindromul de impigement, este mai probabil ca o ruptură să fie cauzată de o rănire. Cauzele frecvente includ căderea pe gheață sau împiedicarea și aterizarea pe umăr. În alte cazuri, problemele apar aparent fără motiv. S-ar putea să observi brusc durere când ridici ceva peste cap.
- Tendinita bicepsului
Poti dezvolta tendinita bicepului ca o forma de leziune aunui efort repetitiv. Dacă ai o tehnică proastă în timp ce practici un sport sau dacă au o postură deficitara în timpul efortului, poti afecta tendoanele bicepsului. In general, odata cu inaintarea in varsta creste rata de aparitie a acestui tip de tendinita, precum si activități care necesită ridicarea (repetitiva) unor greutati grele deasupra capului. Conform Academiei Americane de Chirurgii Ortopedici (AAOS), fumatorii sunt mai predispusi la tendinite deoarece există o legătură între utilizarea nicotinei și rezistența mai slabă a tendonelor
Simptomele tendinitei de biceps includ:
- durere care se agravează odată cu mișcarea
- dificultăți de mișcare a articulației, ceea ce poate duce la o mobilitate limitată
- slăbiciune musculară
- durere care se agravează în special cu mișcarea deasupra capului
- o senzație de clicuri, zgârieturi sau pocnire cu mișcarea umărului
- umflarea zonei, adesea concomitentă cu căldura sau schimbarea culorii pielii
- dificultate la rotirea bratului
- Tendinita calcificată.
Cu tendinita calcificată, depozitele de calciu se înglobează în tendoanele manșetei rotatorilor. Deși nu este clar exact ce cauzează formarea acestor depozite, unii experți cred că pot rezulta dintr-un proces de vindecare a ligamentului care a functionat intr-un mod mai deficar o perioada mai lunga de timp. Afecțiunea poate provoca dureri severe care apar adesea dimineața sau dupa un repaus prelungit. Este mai frecventă la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă și la cei care au diabet.
- Umarul inghetat (capsulita adeziv)
Denumită în mod obișnuit umărul înghețat, capsulita adezivă este cauzată de o îngroșare și rigidizare a țesuturilor din jurul articulației umărului. Se dezvoltă în mod obișnuit la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Umărul înghețat este mai frecvent la femei decât la bărbați și la persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, colesterolul ridicat sau tulburările tiroidiene.
Umărul înghețat poate apărea după o lovitură a manșetei rotatorilor, o ruptură de tendon sau chiar o rănire minoră. Dar de ce unii oameni continuă să dezvolte un umăr înghețat nu este clar. Cineva cu dureri de umăr poate ezita să miște brațul ca urmare a acestor probleme, ceea ce duce apoi la durere și rigiditate suplimentară. Ca urmare, poate deveni practic imposibil să miști umărul timp de săptămâni sau luni.
- Fracturi
Fracturile sunt o cauza frecventa a durerilor din zona umarului. Cele mai frecvente fracturi sunt localizate la nivelul claviculei si humerusului, cele de omoplat fiind destul de rare.
- Osteoartrita.
Când oamenii se gândesc la osteoartrită, se pot gândi la genunchi și șold, care sunt locuri comune pentru durerea de artrită. Dar, în timp ce osteoartrita afectează umărul mai rar, nu este neobișnuit. Afecțiunea se dezvoltă atunci când pernele cartilajului dintre oasele din umăr se erodează, determinând oasele să se frece unele de altele. Există numeroase tratamente pentru osteoartrita, inclusiv odihnă, modificări ale activităților, medicamente antiinflamatoare, injecții cu corticosteroizi și intervenții chirurgicale în unele cazuri.
Deși ați putea fi tentat să vă opriți din mișcare atunci când aveți dureri din cauza osteoartritei, acest lucru poate înrăutăți problema, deoarece permite mușchilor să se ramana contractati și să se scurteze. În cele din urmă, acest lucru vă poate face și mai greu să vă mișcați așa cum doriți.
Simptomatologie si indicatii pentru durerea de umar
Pentru o buna recuperare a functiilor umarului si pentru amelioarea durerilor este necesar sa consulti un medic pentru a stabili cu exactitatea un diagnostic si pentru a urma un plan de tratament corespunzator afectiunii tale.
Este necesar sa te prezinti la medic daca prezinti urmatoarele simptome:
- Durerea este intensă
- Slabiciune sau amorteala in brat sau mana
- Durere asociata cu umflare, roșeață sau febră.
- Prezinti dureri care durează mai mult de 2 săptămâni.
- Durerea se agravează odată cu mișcarea
- Dificultăți de mișcare a articulației, ceea ce poate duce la o mobilitate limitată
- Durere care se agravează în special cu mișcarea deasupra capului
- O senzație de clicuri, zgârieturi sau pocnire cu mișcarea umărului
- Umflarea zonei, adesea concomitentă cu căldura sau schimbarea culorii pielii
- Dificultate la rotirea bratului
- Dureri severe care apar adesea dimineața sau dupa un repaus prelungit
- Rigiditatea articulatiei umarului pe miscare
Poti face aici o programare pentru o consultatie
Ce poti face daca te doare umarul
- Control medical
- Sa ramai cat mai activ posibil fara a suprasolicita umarul
- Sa stai drept cu umerii in jos si usor pe spate
- Odihnește-ți brațul pe o pernă
Ce sa nu faci
- nu înceta complet să iti folosesti umărul – acest lucru îl poate împiedica să se amelioreze simptomatologia
- Nu face lucruri care par să înrăutăţească lucrurile
- Nu face exerciții ce suprasolicita umarul și nu folosiți echipamente grele de gimnastică
- Nu va lasati postura sa cada– nu roti umerii spre interior, cifoza spatele și capul spre înainte
Cand devine o urgenta medicala durerea de umar
- Durerea a început după o rănire sau accident, ca o cădere
- Prezinti dureri bruște sau foarte puternice la umăr
- Nu-ți poți mișca brațul
- Brațul sau umărul și-au schimbat forma sau sunt foarte umflați
- Ai senzatia de ace sau furnicaturi care nu dispar
- Nu ai nicio senzație în braț sau umăr
- Brațul sau umărul este fierbinte sau rece la atingere
- Ai dureri severe la ambii umeri
- Te simți febril sau rău
Stabilirea diagnosticului pentru durerea de umar
Diagnosticarea afectiunilor umarului se face de catre medic prin anamneza cu intrebari specifice pentru a identifica cat mai exact cauza durerii, printr-o examinare vizuala, palpatorie, a reflexelor implicate, precum si realizarea unor teste specifice pentru umar pentru a stabili cat mai exact diagnosticul. In acelasi timp poate recomanda si ecografie de parti moi, radiografie sau RMN.
Radiografia simpla
- tendoanele (partile moi) nu se vad pe radiografie
- se pot vedea calcifieri (depuneri de calciu)
- se pot vedea osteofite (ciocuri)
- se poate vedea artroza articulatiei (degenerarea/uzura)
Ecografia de parti moi a umarului
- nu iradiaza
- medicul poate examina umarul in timpul miscarii
- este precisa
- vede foarte bine tendoanele
- nu se poate vedea in interiorul articulatiei
RMN-ul de umar
- este standardul in diagnosticul problemelor la umar
- se vede intreaga articulatie
- se pot vedea leziunile asociate (cartilaj, artroza, osteofite)
Tratamentul durerilor de umar
Tratamentul pentru durerile de umar includ:
Fizioterapie
Fizioterapia cuprinde proceduri de electroterapie, laser, ultrasunet cu efecte precum cele:
- Antalgice, de reducere a durerii
- Decontracturante;
- Energie sporită;
- Recuperarea si îmbunătățirea mobilității articulare.
- Reducerea inflamației;
Kinetoterapie
Kinetoterapia este reprezentata de exercitii medicale cu scopul de a crestere mobilitatea, de a ameliora durerea, de a creste forta musculara si stabilitatea umarului. Acestea sunt si obiectivele pe care terapeutul le are in vedere atunci cand ofera exercitii de kinetoterapie si indicatii acasa pacientului cu o afectiune la nivelul umarului. In functie recomandarea primita de la medic, pacientul poate face in cadrul Centrului Alchimeia de kinetoterapie individuala sau de grup.
Terapia TECAR
Terapia Tecar este utilizata pentru ameliorarea anumitor efecte ale traumelor, pentru vindecarea problemelor musculare și a celor articulare.
Reglarea intensității energiei utilizate în timpul terapiei permite intervenția în profunzime sau la un nivel mai superficial, în funcție de obiective și de starea pacientului, în conformitate cu planul de tratament, dar și răspunsul la aceasta.
Terapia TECAR se bazează pe termoterapia profundă, principiile de bază fiind:
- transfer de energie către țesuturi, pentru stimularea producției de colagen, stimularea circulației și reducerea inflamației;
- accelerarea procesului de vindecare a țesuturilor, vizând țintit zona afectată;
- utilizarea metodelor neinvazive, fără medicație și fără intervenții chirurgicale;
- diminuarea durerii prin stimularea producției de endorfine, adică a sistemului natural de vindecare al organismului, dar și prin stimularea circulației;
- utilizarea de metode care nu produc durere în timpul efectuării tratamentului.
Masaj terapeutic
Masajul terapeutic este o forma de terapie prin care tratăm durerile musculare și eliminăm punctele de tensiune, de declanșare a durerii de la nivel muscular, stimulând astfel creșterea irigației sangvine în zonă și implicit amplificăm procesele de oxigenare și nutriție ale mușchiului.
Efectele masajului terapeutic sunt:
- Contribuie la decontracturarea musculara
- Ajuta la vindecarea anumitor leziuni musculare
- Combate inflamația
- Creste tonusul muscular
- Îmbunătățește circulația, crește aportul de oxygen și de nutrient la nivel muscular;
- Îmbunătățește frecvența cardiacă, respiratorie și tensiunea arterial
- Combate stresul
- Crește mobilitatea articulară și flexibilitatea musculară
- Crește calitatea somnului
1. Terapie manuala
In cadrul sedintei de terapie manuala, terapeutul poate folosi tehnici din terapia neurologica functionala P-DTR, chiropractica si terapie manuala ortopedica in functie de afectiunea prezentata si de implicatiile acesteia asupra tuturor segmentelor corpului. În cadrul ședințelor de terapie manuală, terapeutul caută sa trateze pacientul la nivel holistic, prin căutarea si tratarea cauzelor afecțiunilor, ci nu doar a simptomelor. Astfel, se urmareste ca pacientul sa fie tratat holistic prin căutarea si tratarea tuturor cauzelor afecțiunilor, ci nu doar a simptomelor.
2. Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos este recomandat de medic ce se poate administra oral (pastile) sau injectabil. De asemenea, medicul mai poate recomanda in funtie de problema prezentata la umar si infiltratii.
3. Interventie chirurgicala
În anumite cazuri, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Cel mai frecvent, acest lucru se face printr-o procedură „keyhole” – o artroscopie. În timpul artroscopiei, părțile articulației umărului pot fi examinate pentru a vedea care este cauza problemei, tesuturile deteriorate fiind reparate sau îndepărtate.
Bibiografie
„Shoulder Pain” Medically Reviewed by Zilpah Sheikh, MD on June 19, 2024 Written by Marijke Vroomen Durning, RN
„Atlas de Anatomie a Omului”, Editia a 3-a, Frank H. Netter MD, Editor Dr. Gh. P. Cuculici
„Proximal Biceps Tendinitis and Tendinopathy” Author: Matthew Varacallo; Scott D. Mair, Affiliations: Penn Highlands Healthcare System; Dept. of Orthopaedic Surgery, UK, 4 august 2023
Shoulder pain; Peer reviewed by Dr Colin Tidy, MRCGP Last updated by Dr Pippa Vincent, MRCGP
https://www.medicalnewstoday.com/articles/bicep-tendonitis#risk-factors
https://www.medsport.ro/tendinita-la-umar-inflamatia-tendoanelor-umarului/
https://www.nhs.uk/conditions/shoulder-pain/
https://www.health.harvard.edu/pain/ouch-shoulder-pain-and-how-to-treat-it