Ce este cervicalgia și cum scapi de senzația de gât înțepenit
Ce este cervicalgia
Știi senzația aceea de „gât înțepenit”, însoțită uneori de dureri de cap, amețeală sau greață? Cu siguranță o știi, pentru că este cel mai frecvent tip de durere, după cefalee și durere lombară. Ei bine, acea senzație pe care, din păcate, o resimți uneori este de fapt cervicalgia acută sau cronică și îți poate afecta serios calitatea vieții.
De ce apare cervicalgia
Cauzele durerii cervicale sunt numeroase, de la suprasolicitări mecanice până la infecții/meningite și tumori vertebrale. Însă cel mai des întâlnite sunt:
1. Lezarea structurilor non-neurale (durerea de suprasolicitare);
2. Compresia nervoasă (durerea radiculară);
3. Degenerarea articulară.
1. Durerea de suprasolicitare este cel mai frecvent tip de durere dintre toate (85% dintre cazuri) și se poate dezvolta în contextul unor:
– suprasolicitări fizice repetitive,
– poziții vicioase prelungite: menținerea capului și gâtului aplecate înainte, lateral sau posterior o perioadă îndelungată, din cauza cititului, privitului la televizor sau lucrului la calculator;
– adoptarea unei poziții incorecte de odihnă în timpul nopții, în special un pat foarte moale sau o pernă necorespunzătoare, care induc poziții incomode ale coloanei vertebrale;
– încordare psihică, urmată de acumularea tensiunii musculare în zona cefei;
– efort fizic intens prin activități ce impun menținerea mâinilor deasupra capului, precum vopsitul sau ridicarea de greutăți deasupra capului.
De cele mai multe ori, durerea poate perturba somnul și poate fi însoțită de amețeală, cefalee sau greață. Alteori, poate iradia în umeri, omoplat sau la nivel occipital.
Cel mai frecvent întâlnită este la persoanele care lucrează la birou fără să aibă rezemator pentru brațe sau la care tastatura pe care o folosesc este plasată incorect. În general, apare frecvent la oamenii care solicită mult brațele și umerii.
2. Durerea radiculară apare din cauza injuriei mecanice sau biochimice la nivelul rădăcinilor nervoase ale nervilor.
Cea mai frecventă cauză este hernia de disc, urmată de spondiloza cervicală. Hernia discală se manifestă prin durere cervicală intensă urmată de iradierea brutală a durerii de-a lungul unui membru superior, care poate fi însoțită de un anumit grad de slăbiciune musculară și de furnicături în mâini.
În cazul spondilozei cervicale, apariția durerii se produce de obicei în mod progresiv, fiind necesare investigații suplimentare pentru a le diferenția.
3. Durerea de origine articulară
Pentru că sunt frecvent solicitate și supuse unor microtraumatisme repetate sau chiar traumatisme severe, articulațiile intervertebrale pot fi și ele cauza de durere cervicală cronică. În general, în cazul acestui tip de durere, se poate localiza cu precizie zona maxim dureroasă în dreptul articulațiilor cervicale.
Indiferent de modul de apariție a durerii, de factorii declanșatori și de aspectul și severitatea ei, este necesară prezentarea la medic, pentru a-i identifica originea și pentru a face diagnosticul diferențial cu alte cauze de natură infecțioasă, tumorală etc.
Cum tratezi cervicalgia
După ce specialistul stabilește cauza durerii, obiectivul inițial este diminuarea ei, prin:
– utilizarea medicamentelor analgetice și antiinflamatorii, miorelaxante:
– masaj, proceduri de termo-crioterapie;
– electroterapie antalgică, de tip TENS, laserterapie;
– terapia TECAR aduce beneficii importante în cervicalgie. Contribuie prin vasodilatație la diminuarea durerii, relaxarea musculaturii, activarea proceselor de autovindecare locală. Are avantajul de a fi utilizată în paralel cu stimularea mecanică prin masaj sau exerciții fizice.
Purtarea unui guler cervical moale, pentru stabilizarea gâtului, poate fi benefică în primele 72 ore într-o cervicalgie acută. În cazul durerii radiculare, este necesară evitarea tuturor activităților cotidiene care agravează durerea.
Persistența și agravarea deficitului motor constituie o indicație chirurgicală.
Infiltrațiile cortizonice pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor în cazul durerii cervicale de natură artrozică.
După ce durerea acută a fost înlăturată, tratamentul trebuie să continue cu kinetoterapie destinată:
– asuplizării musculaturii paravertebrale;
– stabilizării coloanei cervicale, prin antrenarea musculaturii cefei și gâtului;
– îmbunătățirii echilibrului, a propriocepției;
– corectarii posturilor vicioase;
– creșterii mobilității coloanei cervicale.
Cum previi cervicalgia
1. Evitarea expunerii la frig și umezeală.
2. Menținerea controlului, conştientizarea posturii coloanei cervicale şi corectarea acesteia, indiferent de poziţie;
3. Respectarea posturilor corecte ale coloanei cervicale în timpul somnului;
4. Evitarea folosirii pernelor înalte; se va utiliza perna ortopedică sau ruloul simplu, plasat în şanţul dintre coloana cervicală şi occiput;
5. Evitarea ridicării de greutăţi mai mari de 4-5 kg într-o singură mână; e necesară repartizarea în mod egal a greutăţilor în ambele mâini;
6. Evitarea posturile monotone prelungite, impuse de activitatea profesională (lucrul la birou/computer); la un interval de aproximativ 1,5 – 2 ore trebuie întreruptă activitatea şi făcute mobilizări ale coloanei cervicale în toate sensurile;
7. Repetarea constantă a programului de exerciţii învăţate la şedinţele de kinetoterapie, pentru a menţine un tonus muscular optim la nivelul coloanei cervicale.