Cifoza posturală
După cum spuneam anterior, orice accentuare a curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale poate fi datorată posturii incorecte prelungite. Astfel este și cifoza dorsală, adică o curbură spre anterior, excesivă şi patologică.
Când această curbură a coloanei toracale creşte dincolo de limitele unghiul Cobb (ce măsoară 20-40 de grade de la vertebră T2 la T12) apar complicaţiile. Compensator se pot asocia hiperlordoza cervicală și lombară, cu concavitatea spre posterior.
Atitudinea cifotică este cauzată de un viciu de postură şi de menţinerea timp îndelungat şi repetitiv a unei poziţii de aplecat înainte. Aceasta nu definește o deformare permanentă şi ireversibilă, ci poate fi redresată odată cu corectarea poziţiei şi prin creşterea tonusului muscular.
Se întâlnește deseori la persoanele foarte înalte, predominant la fete în perioada de pubertate. La cele mai multe persoane apare că și cauză a poziţiei incorecte în bancă, pe scaun, la birou, la calculator, a purtării incorecte a rucsacului, uneori din cauza unei miopii necorectate ce determină un efort crescut de acomodare a vederii, cu aducerea capului înainte. De asemenea munca fizică ce implică ridicare de obiecte grele sau în poziţia aplecat (în agricultură, poștă, curierat), șofatul timp îndelungat duc în timp la constituirea cifozei posturale.
Aspectul tipic este de „cocoașă”, cu umerii coborâţi şi aduși înainte, spatele rotund, modificări accentuate în funcţie de gradul de severitate al cifozei.
Ca și simptomatologie, pot apărea durerea în repaus şi la încercarea de a îndrepta spatele, rigiditate musculară şi senzaţie de tensiune, de contractură a musculaturii spatelui, senzaţie de oboseală și slăbiciune fizică, tulburări respiratorii (în cazurile de cifoze severe).
Medicul sau kinetoterapeutul care inspectează coloana dorsală poate identifica deformările coloanei vertebrale şi ale membrelor, modificările tonusului muscular – contracturi, hipotonii. Este nevoie de examinare din faţă, din spate și din profil, în picioare și culcat, static și dinamic- sunt executate mobilizări ale coloanei înainte, înapoi, lateral şi rotații.
Deși diagnosticul este clinic, radiografia poate fi uneori necesară(în cazurile mai severe), fiind singurul mod prin care măsurăm severitatea cifozei , calculând unghiul Cobb.
Cifoză posturală necorectată se poate agrava ,dar nu duce în general la constituirea unei cifoze structurale, de care trebuie neapărat diferențiată .
Autor:
Dr. Ecaterina Istov, reabilitare medicală