Despre masajul terapeutic
Masajul terapeutic este un termen general pentru acțiunea de presare, frecare si manipulare a pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Tehnicile de masaj variază de la tehnici ușoare, la cele care presupun presiuni profunde.
Masajul terapeutic face parte din procedurile de recuperare medicala, iar practicarea acestuia necesita cunoștințe solide de anatomie, fiziologie și fiziopatologie. Acest tip de masaj poate fi folosit pentru a promova bunăstarea generala a organismului și de a spori stima de sine, având efecte benefice asupra sistemul imunitar, tensiunii arteriale, circulației, digestiei, tonusului muscular și pielii.
Masajul a fost incorporat în sistemele de sănătate și diversele tehnici de masaj au fost dezvoltate și integrate în variate terapii complementare.
Masajul terapeutic acționează direct asupra organismului, iar efectele sale sunt multiple. Câteva dintre cele mai importante efecte ale masajului terapeutic sunt: stimularea secreției de lichid sinovial interarticular, stimularea circulației sanguine, îmbunătățirea considerabila a nutriției și oxigenarea structurilor anatomice masate; intervenind direct asupra durerii, are un considerabil efect antialgic. De asemenea îmbunătățește și amplitudinea mișcărilor articulare, elasticitatea structurilor moi peri articulare, precum și metabolismul local.