Site-ul este în transformare, în câteva zile actualizările vor fi gata, iar experiența navigării va fi îmbunătățită. Mulțumim pentru înțelegere.

Fracturi în cazul copiilor: tratament și recuperare

19 oct.

Copiii sunt predispuși la traumatisme prin cădere de la același nivel. Contrar opiniilor, copilul nu este un adult în miniatură, iar organismul său diferă de cel al unui pacient dezvoltat complet. Tocmai din acest motiv, tratamentul în cazul unei fracturi la pacientul minor implică alte principii.

Unele fracturi sunt specifice copilului deoarece osul are proprietăți mecanice diferite față de osul adultului. În mod obișnuit, perioada de consolidare este mai scurtă și în cazuri rare se întâmplă să nu existe consolidare. 

Tratamentul fracturilor la copii

Tratamentul fracturilor în cazul pacienților cu vârste fragede depinde de gravitatea situației. Acesta poate să fie ortopedic sau chirurgical, atunci când este necesară o reducere corectă sau chiar materiale de osteosinteză, broșe. 

În unele cazuri, după intervenția chirurgicală se recomandă imobilizarea gipsată pentru o perioadă determinată de timp. În acest moment este esențială intervenția kinetoterapeutului pentru a minimiza pe cât posibil efectele secundare ale imobilizării, cum ar fi anchiloza articulară și atrofia musculară. 

Scopul kinetoterapiei este de a redobândi funcția normală a articulației și de a reface forța și masa musculară. Această terapie reprezintă o modalitate sigură de a reveni la activitățile obișnuite într-o perioadă relativ scurtă de timp. 

Caz clinic

 1. Prezintă o fractură de condil lateral humerus stâng (fractură cot stâng) la care s-a efectuat reducere deschisă și osteosinteză cu 3 broșe Kirschner la nivelul epicondilului. S-a recomandat imobilizarea gipsată timp de 4 săptămâni, timp în care s-a instalat o redoare (limitare a mobilității) articulară semnificativă și atrofie musculară la nivelul întregului lanț muscular al membrului superior. 

Procesul complet de vindecare al fracturii implică, pe lângă cele menționate anterior, alcătuirea unui program personalizat de exerciții, sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut. Astfel, pacientul nostru va avea capacitatea ca, treptat, să își reia rutina zilnică. 

Prima faza a programului kinetic poate fi ușor dureroasă din cauza instalării anchilozei post-imobilizare la nivelul articulației cotului. Din acest motiv, este nevoie de o abordare integrativă, pacienții noștri beneficiind inclusiv de ajutorul psihoterapeutului din clinică.

Programul de exerciții este atent conceput și adaptat la obiectivele individuale, astfel încât pacientul să nu simtă disconfort major. Terapia este efectuată sub formă de joc, astfel încât perioada de recuperare să fie cât mai ușoară. 

În imagini se observă progresul făcut de N. după doar 10 ședințe de kinetoterapie, mobilitatea cotului fiind îmbunătățită considerabil, la fel și funcția musculară. În prezent, N. continuă terapia în clinica Alchimeia. 

   fractura ÎNAINTE

    DUPĂ

 

 

 

 

 

 

 

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare