Doctor Google - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
Caută
04 nov.

Doctor Google

De multe ori când o persoană prezintă anumite simptome sau  dureri, primul instinct nu este să facă programare la medic, ci să caute pe internet răspunsuri. Să cauți informații despre sănătate pe internet nu este neapărat un lucru rău (la urma urmei, ne bucurăm că citiți acest blog), dar sunt lucruri importante de avut în vedere când apelați la „Dr. Google”:

  • Sursele online variază extrem de mult în privința credibilității
  • Sunt diferențe mari între informațiile despre sănătate accesibile cadrelor medicale și informațiile accesibile publicului larg

Astfel, deși Google deține o mare parte de informații, este necesară atenția la site-urile care nu se bazează pe realitate, pe studii.

Este deosebit de important să deosebim motivele  căutarii, adică  dacă dorim să ne informăm în general despre metode de prevenție (de exemplu sănătatea în sarcină, menținerea greutății corporale, tratamente naturiste etc) sau dacă  într-adevăr experimentăm un simptom  cu potențial de agravare.  În general 7 din 10 români preferă  să nu meargă la un control medical  de rutină și să se rezume la diagnosticele de pe net, când vine vorba de simptome minore, iar trei sferturi dintre români iau  medicamente  fără să consulte medicul, de multe ori și din considerente financiare, lipsa timpului, programările întârziate etc.

Sunt situații în care, căutand orice simptom, din aproape în aproape se ajunge la cuvântul  „cancer”, ceea ce produce anxietate. Psihologii au găsit și un termen pentru această, și anume ”ipohondrie cibernetică”. Studiile au arătat că starea persoanelor care întâmpină dificultăţi în a face faţă incertitudinilor este înrăutățită de practica de căutare online a simptomelor. Toată cercetarea online cu privire la simptomele unei posibile boli ajung să îl facă pe cyberhondric să se simtă mult mai rău, iar semnalele să pară chiar mai intense, mai exagerate.

Așadar, deși internetul poate fi un punct bun de pornire, diagnosticul final trebuie pus de un medic. Fără educație medicală este ușor să tragem concluzii greșite, în special pentru că Google nu cunoaște istoricul, antecedentele, nu există discernământ.

Doar medicul este cel care poate încadra informația într-un context, vă poate examina și recomanda investigații precise și eventual vă redirecționează către alte specialitați complementare. În același timp, poate face pacientul partener la tratamentul său, astfel îl încurajează să fie participant activ, putându-l ghida spre website-uri de încredere pentru a înțelege mai bine boala.

Și dacă experimentați simptome osteo-musculo-articulare, să știți că și noi ne aflăm la un clic distanță!

Autor: Dr. Ecaterina Istov, medic primar Recuperare