Începe școala? Nici o problema!
Un aspect important de luat în considerație este cât de greu va fi ghiozdanul copilului dumneavoastră și ce impact poate avea asupra sănătății lui.
Un ghiozdan care depășește greutatea maximă recomandată sau purtarea lui pe un singur umăr duc la o „atitudine vicioasă”, care înseamnă un dezechilibru al umerilor și al bazinului. Ghiozdanele prea grele produc dureri de umeri și de spate. Soluția e tonifierea musculaturii paravertebrale, adică a mușchilor aflați de-o parte și de altă a coloanei, prin gimnastică medicală sau printr-un sport care întărește acești mușchi, cum ar fi înotul.
Potrivit studiilor, greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 8,2% – 10% din greutatea corporală a copilului. Acesta trebuie să aibă două bretele late și ajustabile, în funcție de înălțimea copilului, să fie căptușit cu burete, iar partea care stă lipită de spate să aibă o formă adaptată liniilor corpului celui mic, ergonomică, să asigure distribuția presiunii și greutății în mod egal pe coloana, precum și aerisirea spatelui și a umerilor. Menținerea fermă a ghiozdanelor pe spate, lipite de omoplați și reglate în funcție de înălțime, este unicul mod de a evita defecte de postură.
În interior, rechizitele cu greutatea cea mai mare vor stă cât mai aproape de spatele copilului, cele cu greutatea cea mai mică se așează cât mai departe de spate, în exterior, iar sticla cu apă/pachețelul cu gustare în lateral.
Va dorim un început de an școlar cu bucurie!
Autor: dr. primar Istov Ecaterina