Îngrijirea piciorului sănătos (I) - Centrul de recuperare medicala Alchimeia Iasi
Caută
02 sept.

Îngrijirea piciorului sănătos (I)

Piciorul reprezintă un segment al aparatului locomtor cu rol deosebit de important în statică și în locomoție. Viața cotidiană, activitatea profesională, practicarea sporturilor sunt condiționate de existența unui picior sănătos, capabil să se adapteze la toate solicitările la care este supus. Menținerea sănătății piciorului trebuie să cuprindă un ansamblu de măsuri adresate principalelor componente care îl alcătuiesc: oase, articulații, mușchi, nervi, vase de sânge. Piciorul este astfel construit încât permite deplasarea pe orice relief. Rezistența sa deosebită se datorează unei musculaturi puternice, ce intră în acțiune în mod alternativ în timpul mersului. Menținere unei “ținute normale” a piciorului, prezența bolților piciorului sunt condiționate de existența unui aparat de susținere puternic, reprezentat în primul rând de mușchii piciorului.

La adult, baza igienei piciorului o constituie gimnastica zilnică, plimbările zilnice pe jos, mersul desculț, jocurile cu mingea, înotul, mersul cu bicicleta. Seara este binevenit un duș, alternând apa caldă și apa rece, urmat de câteva minute de automasaj pe fața dorsală a piciorului, talpă, degete, gleznă și tendonul achilean.

În timpul excursiilor și drumetiilor, îngrijirea piciorului ar trebui respectată și mai riguros. Oboseala ce apare în drumeție se datorează în cea mai mare măsură stazei venoase din membrele inferioare. Mijlocul cel mai eficient de remediere a acestei probleme este un popas, descălțarea și efectuarea unor mișcări de flexie și extensie a degetelor picioarelor și a gleznei. Posibilitatea unei băi reci are un efect benefic.

Săptămâna următoare vom vorbi despre piciorul în creștere al copiilor.

Autor: dr Aprica Magda